×
×

Getest: de iPhone SE

Gepubliceerd op 15/06/2016 in Bits & Bytes

Getest: de iPhone SE

Het zou een kleine krachtpatser zijn, dat wilden we even met onze eigen ogen zien.

We zijn het al even gewend: de grotere, langere iPhones. Denk maar aan de recente iPhone 6S. 
Maar nu komt Apple met de terugkeer van het kleinere formaat: de nieuwe iPhone SE. Uiterlijk is hij als twee druppels water de iPhone 5S uit 2013. Maar vanbinnen heeft hij dan weer zowat alles van zijn grote broer, de 6S. 
Dat wil zeggen: een snelle smartphone met prima camera en goede batterijduur. Kortom, het zou een kleine krachtpatser zijn. En dat dan nog voor een aantrekkelijk prijsje: het is de goedkoopste iPhone ooit.

Dat wilden we even met onze eigen ogen zien. We namen de iPhone SE dan ook grondig onder de loep.

De resultaten: superieur op alle gebied
Design

Het design is op details na hetzelfde als de iPhone 5S. Enkel de randen zijn nu mat, en in dezelfde kleur als de rest van het toestel. Op dat punt dus weinig spannends misschien, maar voor ons is het best prima. Deze iPhone is qua looks nog bij de tijd. Voor de fans is er trouwens een nieuwe kleur: roségoud..

Het wil ook zeggen dat alles gewoon stevig en tegelijk licht aanvoelt. Bovendien betekent de iPhone SE de terugkeer van het 4-inch scherm. Het toestel ligt dus echt lekker in de hand en je kan er makkelijk mee scrollen. Al is dat ook wel met dank aan het hoekige ontwerp, dat we al kenden bij de iPhone 5 en 5S.

Net zoals de andere recente modellen van Apple heeft ook deze instap-iPhone een vingerafdrukscanner. Deze zit verwerkt in de thuisknop. Met deze beveiligingsmanier kan je je kostbare Apple nog beter beschermen. Bovendien open je je smartphone zo in één seconde: sneller dan het moeten intikken van je code. Wij vinden het in ieder geval wel meer dan een leuke gadget.

Scherm

De iPhone SE heeft een Retina-touchscreen van 4 inch. Het beeld is haarscherp en vloeiend. Individuele pixels kan je niet met het blote oog zien. Ook zijn de kleuren niet overlevendig, zoals bij vele AMOLED-schermen van concurrerende toestellen. En oh ja, in zonlicht is alles bijzonder goed leesbaar.

Anderzijds is er natuurlijk ook de grootte van het scherm. In vergelijking met wat je tegenwoordig op de markt vindt, is 4 inch een slag kleiner. Maar anderzijds maakt het de iPhone net zeer compact, en gaat scrollen supervlot. Zeker als je kleinere handjes hebt. Het is dan ook een afweging die je zelf zal moet maken: Heb je écht een groot scherm nodig? Als je het ons vraagt, is 4 inch voor heel wat gebruikers meer dan voldoende.

Camera

Qua fototoestel zit de iPhone SE op dezelfde hoogte als zijn grote broer, de iPhone 6S. Dat wil zeggen: 12 megapixels én de mogelijkheid om zelfs 4K-video’s te maken. En dat laatste vinden we wel knap voor een toestel in deze prijsklasse. Onze tests bevestigden dat de camera inderdaad dezelfde resultaten schiet als de 6S. Zeker bij foto’s met veel verschillende kleuren is het resultaat mooi: de kleuren worden niet overdreven.

Bovendien blijkt de camera sterk in het scherpstellen op bewegende voorwerpen. Ideaal voor bijvoorbeeld een kiekje tijdens een voetbalwedstrijd.

Mooi meegenomen is dat de camera hier niet uit de behuizing steekt, zoals bij de 6S. Het maakt bijvoorbeeld dat het toestel stabieler op een tafel ligt. En het is ook gewoon mooier.

Vooraan heeft de iPhone SE nog een camera van 1,2 megapixels aan boord. Akkoord, er zijn smartphones met betere camera’s op de markt. Maar het feit dat je je scherm als flitser kan gebruiken, maakt dat het eindresultaat echt wel meevalt.

Batterij

De iPhone SE is op zowat alle punten super. Maar als er één ding is waar hij ons helemaal van de sokken blies, is het zijn accuduur.

Door een grotere batterij, samen met het kleinere scherm en de zuinige processor, is de SE hierin koning. Zelfs bij echt intensiever gebruik zal je er vlot de dag mee doorkomen en nog energie over hebben. Hij doet daarmee beter dan zowat alle topmodellen van alle merken. Straf!

Multimedia en games

Ook de processor is identiek aan die van de iPhone 6S. Dat maakt dat je echt gerust kan zijn. Gamen, films kijken of veel apps tegelijk open hebben staan: de iPhone SE zal zich er nooit in verslikken. Zelfs zware 3D-games of HD-video’s op YouTube vormden geen enkel probleem. Alles laadt snel en vlot en loopt zonder haperingen. 

Alleen een goede raad: als je veel apps en games wil opslaan (samen met de nodige muziek en zelfgemaakte 4K-video’s), dan kan je best voor het model van 64 GB gaan.

De uitspringers

Een aantal leuke hebbedingetjes sprongen er voor ons uit. Hieronder een overzicht:

Vingerafdrukscanner

Altijd fijn om je kostbare bezit nét iets beter te beschermen.

Retina Flash

Te donkere selfies? Daar heeft Apple iets op gevonden …

240 fps Slow Motion

Wil je bewegingen extra traag en in detail vastleggen? Dan is dit ideaal!

Kortom …

De iPhone SE maakt naar onze mening zijn hoge verwachtingen waar. Omdat hij vanbinnen de meeste zaken van de 6S heeft overgenomen, kan hij zich meer dan meten met de concurrentie. Zowel de camera als de snelle processor kunnen we pruimen. Maar het is vooral de bijzonder goede batterij die ons van onze sokken blies. Wat ons betreft is de batterijduur ongeëvenaard, zelfs bij de topmodellen van Apple en de andere merken.
Kortom: ben je op zoek naar een compact toestel, dat tegelijk helemaal mee is met de tijd én scherp geprijsd? Dan is de iPhone SE je ideale match.

iPhone SE

Een kleine krachtpatser voor een aantrekkelijk prijsje!

9/10

Pluspunten:
  • Handig formaat
  • Lange batterijduur
  • Goede camera achteraan
Minpunten:
  • Kwaliteit van camera vooraan
  • Geheugen niet uitbreidbaar
Wat zeggen onze klanten?

Maar hey, het is minstens net zo interessant om eens te horen wat jullie te vertellen hebben over de iPhone SE. Lees hierwat onze klanten ervan vinden. 

Steven

Liefhebber van technologie binnen het Mobile devices team, dagelijks in de weer met smartphones. Naast het surfen op technologieblogs brouw ik in mijn vrije tijd bier.

Blog topics

 

Heb je een vraag?

Stel ze aan een van onze medewerkers. Maak een keuze: