×
×

Getest: de iPhone 5S

Gepubliceerd op 11/05/2016 in Bits & Bytes

Getest: de iPhone 5S

Kan hij nog altijd helemaal mee met de nieuwste jongens...?

© Tom Rich

Apple produceert ondertussen al jarenlang smartphones van hoge kwaliteit. We moeten daarbij wel eerlijk zijn: echt goedkoop kan je de iPhones niet noemen. Maar als je niet voor de allernieuwste versie gaat, kan je gouden zaakjes doen. Ook deze toestellen zouden namelijk nog altijd goed kunnen meekunnen met de recentste toptoestellen in de markt.

Zo hebben wij toch horen vertellen. De vraag is natuurlijk of dat ook echt het geval is. Wij zochten het voor je uit.

De resultaten: nog steeds helemaal mee met de tijd

Design

Over het design kunnen we kort zijn. Het toestel heeft die bekende, herkenbare look van een iPhone. Dat betekent dus ook het gebruik van hoogwaardige materialen en een licht gewicht, dat lekker in de hand ligt. Bovendien is het geheel afgewerkt met Gorilla Glass, zodat hij tegen een stootje kan. Wat ons wel opviel is dat het toestel een beetje krasgevoelig is. Koop daarom zeker een hoesje en screenprotector bij.

Iets leuks dat deze iPhone heeft, is een vingerafdrukscanner. Deze zit verwerkt in de thuisknop. Met deze beveiligingsmanier kan je je kostbare toestel nog beter beschermen. Bovendien open je je smartphone zo in één seconde: sneller dan het moeten intikken van je code. Wij vinden het in ieder geval wel meer dan een leuke gadget.

Scherm

De iPhone 5S heeft een Retina-beeldscherm van 4 inch. Er zijn al wel wat concurrenten die schermen gebruiken met een betere pixeldichtheid. Maar toch: het beeld van deze iPhone is haarscherp en vloeiend. Individuele pixels kan je niet zien met het blote oog. Ook zijn de kleuren niet overlevendig, zoals bij vele AMOLED-schermen van concurrerende toestellen.

Anderzijds is er ook de grootte van het scherm. In vergelijking met heel wat andere smartphones is 4 inch een slag kleiner. Maar anderzijds maakt het de iPhone net zeer compact. Het is dan ook een afweging die je zelf moet maken: heb ik een groot scherm nodig? Volgens ons zal voor heel wat gebruikers 4 inch meer dan voldoende zijn.

Camera

De iPhone 5S heeft een camera van 8 megapixels. Apple doet daarmee bewust niet mee in de megapixelrace. Er wordt namelijk gefocust op andere camerakwaliteiten, zoals de sensor. En het zijn toch vooral de foto’s bij minder daglicht die ons positief verbazen. Dat komt met name door de dubbele led-flitser die in het toestel zit. De kleuren zijn daarbij meer dan behoorlijk natuurlijk.

Daarnaast heeft het toestel vooraan een camera voor selfies van 1,2 megapixels. Deze doet het vrij behoorlijk, zeker bij gewoon daglicht. Maar er zijn betere frontcamera’s op de markt.

Een andere leuke feature is de Burst-modus. Je camera neemt automatisch 10 foto’s per seconde, en selecteert de beste kiekjes. Superhandig.

Ook qua video kan je zeker rekenen op de iPhone 5S. Je maakt namelijk bewegende beelden in Full HD. Er is bovendien ook de mogelijkheid om in slow motion te filmen, aan 120 beelden per seconden.

Batterij

De batterijduur van de de iPhone is meer dan ok voor de meesten onder jullie, maar niet spectaculair. Bij gemiddeld gebruik moet je je echt geen zorgen maken: je zal de dag altijd doorkomen.

Multimedia en games

Dankzij de snelle A7-chip kan je zonder problemen gamen en films bekijken. Deze processor was bij de lancering een absolute koploper in de sector. En daardoor is ze volgens ons vandaag nog steeds zeer sterk. Ook voor updates van iOS zien we de eerstkomende tijd geen enkel probleem.

De uitspringers

Een aantal leuke hebbedingetjes sprongen er voor ons uit. Hieronder een overzicht:

Vingerafdrukscanner

© Tom Rich

Altijd fijn om je kostbare bezit nét dat tikkeltje beter te beschermen.

Burst-modus

© LooneyTek

Je camera neemt 10 foto’s per seconde en selecteer de beste kiekjes. Nooit meer mislukte foto’s!

Kortom …

De iPhone 5S is dan misschien niet de meest recente versie die Apple van de smartphone uitbracht. Maar toch is hij nog altijd helemaal mee met de nieuwste jongens. De camera is zeer goed en het gebruik is dankzij de snelle processor zeer vloeiend. En de vingerafdruksensor maakt het helemaal af. Hij heeft alles, maar is tegelijkertijd zeer schappelijk van prijs. Kortom: een ideale deal.

iPhone 5S

Een complete smartphone met prachtige looks? Ja, ik wil!

9/10

Pluspunten:
  • Haarscherp beeld
  • Snelle processor
  • Goede camera, ook voor foto’s bij minder licht
Minpunten:
  • Batterijduur bij intensief gebruik
  • Het scherm kan voor sommigen te klein zijn

Wat zeggen onze klanten?

Maar hey, het is minstens net zo interessant om eens te horen wat jullie te vertellen hebben over de Galaxy S7. Lees hier wat onze klanten ervan vinden.

Steven

Liefhebber van technologie binnen het Mobile devices team, dagelijks in de weer met smartphones. Naast het surfen op technologieblogs brouw ik in mijn vrije tijd bier.

Blog topics

 

Heb je een vraag?

Stel ze aan een van onze medewerkers. Maak een keuze: