×
×

Getest: De iPhone 7

Gepubliceerd op 25/10/2016 in Bits & Bytes

Getest: De iPhone 7

Is hij terecht het paradepaardje van Apple?

Oktober. Het vallen van de bladeren, de dagen die serieus korter worden. Maar ook het jaarlijkse moment van: de nieuwe iPhone. Dit jaar zitten we al aan nummertje 7. Normaal betekent een nieuwe nummer een serieuze uiterlijke verandering van Apple’s toppertje. Maar dit jaar is dat anders. Buiten wat subtielere veranderingen vanbuiten en twee nieuwe zwarte varianten, lijkt hij hetzelfde. Maar volgens Apple zou er vanbinnen wel degelijk heel wat verbeterd zijn, ten opzichte van de iPhone 6s.

De hamvraag die ik mij spontaan stelde: is die nieuwe iPhone 7 zo’n meerwaarde ten opzichte van de 6S, om voor de allernieuwste iPhone te gaan? En is hij een waardige tegenstander voor de andere toptoestellen op de markt? Daarom legde ik voor jullie het nieuwste vlaggenschip uit Californië het vuur aan de schenen.

De resultaten: lijkt wel wat op een 6S, maar is vanbinnen echt veranderd
Design

Qua uiterlijk zien we wel een aantal veranderingen. Zij het wat kleiner, onopvallender: de verdwenen antennestrepen achteraan, plus de veranderde thuisknop. Maar toch: de nieuwste iPhone ziet er bijna identiek uit als zijn oudere broertjes, de 6 en de 6S. Stiekem had ik toch gehoopt op een make-over. Nu, op zich is het design nog prima voor de smartphones van vandaag. En qua bouwkwaliteit heb ik wel de indruk dat deze nieuwste telg nog ietsjes steviger en degelijker is geworden.

Grootste uiterlijke verandering is de thuisknop, die nu werkt met een Taptic Engine. Qué? Wel, het is nu een sensor in plaats van een klassieke, mechanische knop. Dat zorgt er ook voor dat de iPhone kleine trillingen kan geven bij bepaalde acties: bijvoorbeeld wanneer je je alarm instelt. Apple noemt dat ‘Systeemtrillingen’. Niet echt nodig, maar wel leuk. Het voelt wel wat anders en ik moest er aan wennen. Maar onaangenaam is het niet. Straffer zelfs: na twee weken vond ik het een van de leukste nieuwigheden van deze iPhone.

Daarnaast zijn er twee nieuwe kleuren: matzwart en gitzwart. De laatste variant had ik als testmodel, en ik moet zeggen: hij oogt zeer chic. Het scherm loopt naadloos over in de body van het toestel. Maar, en da’s wel minder nieuws: hij is erg gevoelig voor vingerafdrukken. Bovendien zou hij snel krassen oplopen, hoewel ik daar zelf niet echt last van had.

Andere belangrijke nieuwigheid is dat deze iPhone 7 nu ook bestand is tegen water en stof. Hij kreeg IP-67-code. Voor ons, gewone stervelingen, wil dat dus zeggen dat je hem een half uur onder water kan houden, tot een meter diep. Of tot 8 uur in een stoffige omgeving kan gebruiken.

Scherm

Op papier is het scherm van de iPhone 7 exact hetzelfde als voordien: een Retina-touchscreen van 4,7 inch. Toch merk ik een paar verschillen met de vorige generatie. Vooral qua kleuren is er nog wat vooruitgang geboekt. Wit is nu écht wit, zwart écht zwart. Overige kleuren zijn nog exacter, omdat het kleurengamma breder is geworden. Dat zag ik vooral aan de weergave van foto’s, die bijzonder natuurlijke kleuren geven. En dat laatste maakt het dus écht niet erg dat Apple niet wil overstappen naar OLED-schermen, zoals zowat alle concurrenten wel doen.

Daarnaast is ook de helderheid van het scherm met zo’n 25% toegenomen. Eerlijk is eerlijk, ik merk er maar weinig verschil in. Dat lijkt me dus niet zo’n gigantische meerwaarde ten opzichte van de iPhone 6s. Die was ook al prima leesbaar in vol zonlicht, om een voorbeeld te geven.

Camera

We moeten toegeven: de vorige iPhone’s hadden goede camera’s, maar konden niet helemaal mee met de concurrenten. Dat kwam volgens mij omdat Apple zich veel te hard focuste op megapixels, in plaats van de camera zelf. Maar daar komt nu verandering in. Deze iPhone 7 zet een serieuze stap voorwaarts qua camera achteraan het toestel. Een groter diafragma voor meer lichtinval. Maar vooral, en eindelijk: de aanwezigheid van optische beeldstabilisatie.

Wat dat nu allemaal concreet in de praktijk betekent, zeg je? Wel, het viel me vooral op dat foto’s bij weinig lichtinval nu ook heel mooi zijn, met veel detail. Daarmee is deze smartphone nu minstens net zo goed als die van een Samsung Galaxy S7. Enkel qua ruis op de foto’s is de iPhone 7 nog altijd ietsje lastiger, maar het verschil is klein. In gewoon daglicht zorgen de vernieuwingen dan weer voor ongelooflijk waarheidsgetrouwe foto’s.

Voor de volledigheid nog even over de frontcamera: deze is nu 7 megapixel sterk geworden. Qua beelden merkte ik echter weinig tot geen verschillen met de vorige iPhones. De kleuren zijn misschien ietsje minder fel geworden, maar het is niet noemenswaardig.

Wil je trouwens een nog straffere camera? Dan moet je de iPhone 7 Plus misschien overwegen. Die heeft namelijk twee camera’s achteraan, die zorgen dat je optisch kan zoomen en bovendien bij portretten de achtergrond kan laten vervagen. Persoonlijk vind ik het prijsverschil wat groot hiervoor, maar dat is persoonlijke smaak. Als je het geld ervoor overhebt, is het een grote meerwaarde.

Batterij

Ook de batterijduur is duidelijk nog wat beter geworden. De processor is met name wat zuiniger dan de vorige versie. Dit omdat hij niet alle vier de kernen gebruikt, maar er slim tussen switcht. Twee kernen zijn specifiek voor eenvoudige taken, twee puur voor het zwaardere werk. Samen met de iets groter geworden batterij zelf zou dit voor twee uur extra batterijduur zorgen, ten opzichten van de iPhone 6s. Die vergelijking heb ik niet kunnen testen, maar wat ik wel merkte was dat de nieuwste iPhone inderdaad verrassend lang met een batterijlading verder kan, vooral bij de dagdagelijkse taken. Bij zware games en video’s zag ik minder verschil tegenover de iPhone 6s. Maar dan nog kwam ik de dag door. Zij het net.

Nadeeltje is wel dat deze iPhone nog steeds niet over snelladen beschikt. Voor de meesten onder ons, die elke nacht opladen, is dat geen enkel probleem natuurlijk. Maar denken dat je nog even snel een half uurtje kan voltanken voor je op café gaat? Nope, dat kan ie nog niet.

Multimedia en games

Er was veel over te doen, maar de iPhone 7 heeft dus geen klassieke hoofdtelefoonaansluiting meer. Een koptelefoon kan je in principe enkel nog via de Lightningpoort aansluiten, zoals de kabel om het toestel op te laden. Wil je dat niet? Dan zijn er voldoende alternatieven. Bij je iPhone 7 krijg je namelijk een adapter voor klassieke hooftelefoons. Daarnaast kan je natuurlijk ook altijd AirPods kopen. Eén nadeel vond ik wel dat je nu niet meer tegelijk je iPhone kan opladen en muziek beluisteren.

Belangrijkere verandering zijn de stereospeakers. Hoewel het geluid voordien best wel ok was, is het nu fantastisch. En vooral: je kan luider gaan, zonder vervorming van het geluid. Niet alleen bij muziek, maar ook in het geval van video’s en andere zaken. Concreet zitten er nu twee luidsprekers in de iPhone: eentje onderaan, gecombineerd met de speaker die je normaal alleen gebruikte om te bellen. Een tip dus als je films kijkt: zet je iPhone in liggende positie voor de beste geluidservaring.

Laat ik tot slot, maar zeker niet minder belangrijk, eens kijken naar de processor. In deze smartphone zit een A10 Fusion quad-core. Op papier lijkt het allemaal een grote stap voorwaarts te zijn. Maar in de praktijk zie ik amper verschil, behalve in de batterijduur dus. Dat is gewoon omdat de iPhone 6s al een krak van een processor had. In combinatie met het werkgeheugen van 2 GB blijft de iPhone 7 dus de snelste smartphone op de markt. In mijn testperiode van 2 weken haperde hij nooit en kon ik de zwaarste games zonder problemen spelen. Net zoals de zwaarste videobestanden.

Qua intern geheugen is de 16 GB-versie verdwenen uit het aanbod. Dat was sowieso te klein, trouwens. In ruil is er nu de instapper van 32 GB bijgekomen (behalve voor de gitzwarte variant), naast riantere versies van 128 GB en maarliefst 256 GB. Aangezien het geheugen niet uitbreidbaar is, raad ik je ook nu aan om wijs en voldoende ruim te kiezen. Maar moest je toch vast komen te zitten, is er natuurlijk nog altijd extra cloudopslag.

Kortom …

Met de iPhone 7 is Apple wel degelijk weer een stapje verder gegaan. Hij is weer wat sneller, maakt nog betere foto’s en heeft een paar leuke nieuwe snufjes.

Volgend jaar komt Apple ongetwijfeld met grote veranderingen voor zijn smartphone. Daar is iedereen het nu wel over eens. Tien jaar iPhone kan je namelijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Misschien moet je inderdaad een jaartje wachten. Dat zou ik persoonlijk zeker doen als je al een iPhone 6s hebt. Maar als dat allemaal te lang duurt voor je, of je moet dringend een toptoestel hebben? Dan is dit écht wel een van de toestellen die je moet overwegen.

Apple iPhone 7

De nieuwste klasbak onder de smartphones. Op alle gebied.

9/10

Pluspunten:
  • Nu ook waterdicht
  • Uitstekende batterijduur
  • Stereogeluid
Minpunten:
  • Geen aansluiting meer voor hoofdtelefoon
  • Geen snellaadfunctie
  • Duurdere in zijn klasse

Steven

Liefhebber van technologie binnen het Mobile devices team, dagelijks in de weer met smartphones. Naast het surfen op technologieblogs brouw ik in mijn vrije tijd bier.

Blog topics

 

Heb je een vraag?

Stel ze aan een van onze medewerkers. Maak een keuze: