×
×

Getest: de iPhone 6S

Gepubliceerd op 15/07/2016 in Bits & Bytes

Getest: de iPhone 6S

Is hij terecht het paradepaardje van Apple?

iphone6s

De iPhone 6S is de topper van Apple. En de nieuwe S-versie van de iPhone 6 uit 2014. Ondertussen weten we al wat dat wil zeggen: Hij is vanbuiten bijna identiek aan zijn voorganger, maar vanbinnen is alles nog net dat tikkeltje verbeterd. Met enkele nieuwe features erbovenop.

Jawel, wij zijn eigenlijk wel fan van die S-modellen. Je weet gewoon wat te verwachten. En bij Apple is dat: veel. Maar is de iPhone 6S nu echt nog beter geworden dan iPhone 6? Wij zochten het uit.

De resultaten: bij de besten van de klas!
Design

Qua uiterlijk zijn er geen grote nieuwigheden: het design is op enkele details na helemaal hetzelfde als de iPhone 6. Maar aangezien we die vorige versie al heel geslaagd vonden, vinden we dat helemaal niet erg. Wel is het aluminium nog steviger geworden en kan het hele toestel nog beter tegen krassen. Kortom: deze 6S kan qua looks absoluut mee met de andere jongens van de klas. Voor de fans is er trouwens een nieuwe kleur bij: roségoud.

De nieuwste iPhone is een tikkeltje zwaarder geworden dan zijn voorganger. Maar in de praktijk merken wij het verschil eigenlijk niet. Zoals we van Apple gewend zijn, voelt deze smartphone stevig aan en ligt hij lekker in de hand.

Wat ons wel opviel is dat de achterkant minder glad aanvoelt dan bij de iPhone 6, waardoor je kostbare telefoon veel minder de neiging heeft om uit je handen te glijden. En da’s vooral goed voor de onhandigen onder ons, nietwaar?

Scherm

De iPhone 6S heeft het ondertussen bekende Retina-touchscreen van 4,7 inch. Ondanks dit grotere formaat lukt scrollen met één hand prima. Qua helderheid en kleuren zit het bij deze smartphone echt wel goed. En de scherpte is zoals we van Apple kunnen verwachten: haarscherp. De kleuren komen natuurlijk over, zonder schreeuwerig te worden. Ook valt ons op dat er in deze nieuwe versie iets meer contrast in het beeld zit, wat een goede zaak is.

Voor de mensen die iets minder voorzichtig zijn is er meer goed nieuws: het glas kan tegen nog iets meer stootjes dan de vorige iPhone. Bovendien is hij ook zeer krasbestendig.

Een nieuwigheid bij de 6S is het zogenaamde 3D Touch. Wat is dat nu eigenlijk? Wel, de smartphone herkent het verschil tussen hard en zacht drukken. Neem nu de maps-app: bij zacht drukken open je de app en bij hard drukken krijg je een snelmenu, met bijvoorbeeld de mogelijkheid om de weg naar huis te vinden. Vergelijk het met de rechtermuisknop op je laptop.

Camera

Iets waarin de iPhone 6S tegenover de oudere versies duidelijk in verschilt, zijn de camera’s. Aan boord zit nu achteraan een 12 megapixel camera en vooraan eentje van 5 megapixel. En dat is weer wat straffer dan de iPhone 6.

Het voordeel van de verbeterde achterste camera is dat je nu nog verder kan inzoomen op de foto’s, zonder dat de details verloren gaan. Voor ons is het duidelijk: deze smartphone hoort bij de top van de smartphonecamera’s. De beelden zijn scherp, met voldoende details en qua kleur waarheidsgetrouw. Bovendien heb je de mogelijkheid om 4K-video’s te maken.

Vooraan merken we dat de iPhone 6S nu mooie selfies neemt, die echt bruikbaar zijn. Bovendien kan je je scherm als flitser gebruiken, wat leuk is bij minder licht.

Batterij

De batterij van de iPhone 6S is meer dan voldoende. Bij gemiddeld gebruik haal je echt wel het einde van de dag. Ga je wat intensiever te keer, dan moet je mogelijk wat sneller bijtanken.

Handig meegenomen is de energiebesparende functie. Zet je deze aan, dan wordt alleen nog maar gebruikt wat echt nodig is en kan je langer verder met je batterij.

Multimedia en games

Qua hardware heeft de iPhone 6S een upgrade gekregen. Met de nieuwste A9-chip en 2GB aan werkgeheugen merken we dat het toestel nog sneller opstart, websites laadt en apps opent. Al moeten we eerlijk zijn: dat zat bij de iPhone 6 ook al snor.

Gamen gaat ook bijzonder vlot: we werkten geen enkele hapering in het beeld, zelfs niet bij zware 3D-versies. We zijn er ook zeker van dat toekomstige, zwaardere games geen probleem zullen vormen.

Alleen een goede raad: als je veel apps en games wil opslaan (samen met de nodige muziek en zelfgemaakte 4K-video’s), dan kan je best voor het model van 64 GB of 128 GB gaan.

De uitspringers

Een aantal leuke hebbedingetjes sprongen er voor ons uit. Hieronder een overzicht:

Vingerafdrukscanner

iphone6s

Altijd fijn om je kostbaar bezit nét dat tikkeltje beter te beschermen.

Live Photos

iphone6s

Breng je foto’s tot leven!

Retina Flash

iphone6s

Te donkere selfies? Daar heeft Apple iets op gevonden …

240 fps Slow Motion

iphone6s

Wil je bewegingen extra traag en in detail vastleggen? Dan is dit ideaal!

Kortom …

De iPhone 6S is het vlaggenschip van Apple. En terecht. Net zoals zijn voorganger is het toestel echt snel en het beeld scherp en mooi. Het is echter vooral de camera waar weeral een stap vooruit is gezet. Selfies zijn nu echt mooi en bruikbaar en foto’s met de achterste camera hebben veel details en een correcte kleurenweergave.

Maar de hamvraag: is het verschil tussen de iPhone 6 en 6S zo groot? Buiten de camera’s misschien niet, nee. Maar wat wel zeker is: de nieuwste iPhone is écht wel een aanrader als je op zoek bent naar een degelijk toestel op alle gebied, dat ook in de nabije toekomst helemaal mee is met de tijd.

iPhone 6S

Je wil een trendy smartphone die wel wat in z’n mars heeft? Look no further!

9/10

Pluspunten:
  • Groter maar toch handig
  • Zeer snel
  • Prima camera’s vooraan en achteraan
  • Filmen in 4K
Minpunten:
  • Geen optische beeldstabilisatie
  • Geheugen niet uitbreidbaar
Wat zeggen onze klanten?

Maar hey, het is minstens net zo interessant om eens te horen wat jullie te vertellen hebben over de iPhone 6S. Lees hier wat onze klanten ervan vinden.

Steven

Liefhebber van technologie binnen het Mobile devices team, dagelijks in de weer met smartphones. Naast het surfen op technologieblogs brouw ik in mijn vrije tijd bier.

Blog topics

 

Heb je een vraag?

Stel ze aan een van onze medewerkers. Maak een keuze: