Internet of Things: wat zijn de mogelijkheden?

Gepubliceerd op 25/02/2022 in Bits & Bytes

Van het Internet of Things heb je misschien al wel eens gehoord, maar wat is het precies? En wat kan het voor jou betekenen? Ook bij jou thuis zijn er namelijk tal van mogelijkheden. We geven een beknopt overzicht.

Internet of Things: wat zijn de mogelijkheden?

Het Internet of Things (IoT) is een verzamelnaam voor tal van slimme apparaten zoals auto’s, huishoudtoestellen of accessoires die verbonden zijn met het internet en zo gegevens kunnen verzamelen, analyseren of verzenden. Ze worden wereldwijd ingezet in de industrie, maar ook bij particulieren raken ze steeds meer ingeburgerd. Je verbindt alledaagse objecten met het internet en ‘de cloud’ en creëert zo een netwerk van slimme toestellen.

Een goed voorbeeld van zo’n slim apparaat dat gegevens verzamelt, analyseert en opslaat in de cloud, zijn de activiteitsmeters zoals Fitbits of smartwatches. Daarnaast zien we het concept bij particulieren vooral terugkomen in de vorm van domotica. Door slimme apparaten optimaal te programmeren, maak je het leven thuis een stuk gemakkelijker, veiliger en kan je vaak ook energie besparen.


Hoe werkt het Internet of Things?

De technische uitleg zullen we hier niet helemaal uit de doeken doen, maar het Internet of Things werkt vooral via sensoren in je slimme apparaten. Zij registreren allerlei gegevens en verzenden die naar de cloud als ze verbonden zijn met het internet. Al die data wordt geanalyseerd via verschillende algoritmes om jou vervolgens praktische oplosssingen voor je dagelijkse leven voor te stellen.


Hoe gebruik ik het Internet of Things thuis?

De meest populaire toepassing van het Internet of Things bij particulieren is het instellen van een Smart home, waarbij verschillende toestellen een geheel van domotica vormen. Je kan de apparaten in je huis dan bedienen van op je smartphone of zelfs via spraakbediening. We zetten de meest voorkomende domoticatoepassingen voor je op een rijtje:

Bekijk hier de beste apps om je Smart Home mee te beheren.

1. Stel je verwarming af op jouw wensen

Met een domoticasysteem kan je energie besparen. Je regelt immers de temperatuur van je woning precies zoals jij dat wil. Met een slimme bediening van je verwarming stel je routines in op basis van jouw behoeften. Ben je van plan om de hele dag in je huiskamer te blijven? Zet dan de verwarming lager in alle andere kamers.

Dankzij de slimme apparaten en het Internet of Things registreren sensoren wanneer er een raam openstaat en passen ze vervolgens de temperatuur aan of schakelen de verwarming helemaal uit. Om nog meer energie en geld te besparen, kan je alle apparaten zo programmeren dat ze 's avonds aangaan tijdens de nachttarieven.


2. Voel je veiliger in huis

Je kan dankij sensoren en slimme toestellen een alarmsysteem installeren en configureren voor elke situatie. Er bestaan tal van verschillende melders voor een inbraakalarm of een alarm dat brand, overstromingen en gaslekken detecteert. Je kan zelfs de automatische afsluiting van de water- en gastoevoer programmeren in geval van een gaslek. De verschillende apparaten in huis communiceren namelijk met elkaar via de wifi.


3. Pas je huis aan aan je gewoontes en routines

De kracht van het Internet of Things bij jou thuis bestaat eruit dat je verschillende modi instelt, afhankelijk van de situatie of jouw specifieke routines. Je kan een "Nacht"-modus instellen die op een bepaald uur of door een bepaald spraakcommando geactiveerd wordt en waarbij alle lichten gedoofd zijn, de jaloezieën gesloten, de temperatuur een paar graden lager staat en de apparaten aangezet.

In een paar seconden activeer je de gewenste modus vanaf je mobiele apparaat of via spraakbediening en past het hele huis zich aan je keuze aan. Dat werkt ook met multimedia-apparaten, zoals je tv die je eenvoudig aan- of uitzet met de spraakassistent.


4. Sluit ook je buitenapparaten aan

Ook voor je tuin bestaan er verschillende apparaten die je kan koppelen aan het internet. Voornamelijk voor je tuinverlichting biedt domotica heel wat handige toepassingen. Zo kan je je verlichting vanuit je luie zetel bedienen en automatiseren. Tijdens de zomermaanden kan je de bewatering van je planten en je gras vanop afstand in- en uitschakelen. Bepaalde sensoren meten zelfs de droogte van de bodem en schakelen zelf de bewatering in indien nodig.


Om optimaal gebruik te maken van het Internet of Things, heb je de best mogelijke internetverbinding nodig. Proximus Fiber is precies wat je zoekt! Controleer of het bij jou thuis beschikbaar is en geniet van een ultrasnelle internetverbinding. Perfect om het volledige potentieel van je domotica mee te benutten.

Stap nu over op Fiber!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie