Hoe kan ik zelf domotica installeren?

Gepubliceerd op 21/04/2021 in Gouden tips van…

Domotica installeren hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Voor verschillende systemen hoef je zelf geen breekwerken uit te voeren. Ontdek in dit artikel hoe je zelf domotica kan installeren bij je thuis.

Hoe kan ik zelf domotica installeren?

Wat is domotica?

Domotica is het toepassen van elektronica en netwerken voor de automatisering van processen in en rond je woning met als doel een verhoging van het comfort, de flexibiliteit, de communicatie, de veiligheid en een efficiënter energieverbruik te bekomen.

Met een centraal bedieningssysteem kan je dan uiteenlopende toestellen tegelijkertijd bedienen. Eén universele afstandsbediening bijvoorbeeld voor verlichting, televisie, video en audio. Of je kan kiezen om alles te bedienen vanop je smartphone, tablet of via een home systeem. Daarnaast kan je bepaalde zaken gaan automatiseren, zoals de verlichting die zich aanpast aan het zonlicht of de verwarming die zich aanpast aan de buitentemperatuur.


Domotica installeren: draadloos systeem of niet?

De hoeveelheid werk die komt kijken bij het installeren van je domoticasysteem hangt sterk af van het type domotica. Ga je voor een draadloos domoticasysteem dan hoe je geen breekwerken uit te voeren. Dat maakt de installatie technisch een stuk makkelijker en het bespaart je ook heel wat kosten. Bedrade netwerken zijn echter wel robuuster, veiliger en sneller.

Dikwijls zijn ze ook iets energiezuiniger. Deze systemen werden ontwikkeld voor professionele doeleinden, hebben duurdere componenten en zijn daarom vaak ook duurder. Draadloze systemen werken met actoren die je in het stopcontact kan steken en inbouwmodules die je kan wegwerken. Het nadeel is dat de verbinding tussen verschillende elementen minder sterk kan zijn.


Waarop moet ik letten bij het installeren van domotica?

Om logisch te werk te gaan als je zelf domotica wil installeren, volg je best volgende stappen:

 1. Bepaal wat je nodig hebt
  Maak een overzicht met alle domoticatoepassingen die je wil installeren in je huis. Dat kan gaan van verlichting en verwarming tot automatische deurontgrendeling, bewakingscamera’s en alarmsystemen, rookmelders of je audio- en videosysteem met tv, soundbar en dergelijke. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos, daarom is het belangrijk om hier op voorhand goed over na te denken.
 2. Teken een schema uit
  Maak een plattegrond van je huis of neem de bouwplannen erbij en duid erop aan waar de huidige stopcontacten en lichtschakelaars zitten en waar elk onderdeel van je domotica moet komen. Kijk dit schema meermaals goed na zodat je zeker niets over het hoofd ziet.
 3. Plan de werken
  Als je voor een systeem met bedrading gaat, zul je moeten uitwerken waar alle kabels moeten komen. Houd er rekening mee dat je gleuven zult moeten uitslijpen in muren en vloeren zult moeten openbreken om alle leidingen weg te werken. Ga je voor een draadloos systeem dan moet je uittellen hoeveel contactpunten je nodig hebt en waar die moeten komen.
 4. Bestel je materiaal
  Elk onderdeel van je domotica moet compatibel zijn met het besturingssysteem dat je wil gebruiken. In dit artikel lees je alles over de verschillende besturingssystemen en welke toestellen je er zoal kan op aansluiten.
 5. Domotica installeren
  Nu kan je aan de slag met het aansluiten van alle onderdelen en het instellen van het besturingssysteem.

Zo, je bent klaar zelf domotica te installeren bij je thuis. Vergelijk goed de verschillende bestaande systemen en hun voor- en nadelen voor je aan de slag gaat. Kijk daarna ook zeker zorgvuldig de logo’s na op de producten die je wil aansluiten op je domoticasysteem om te zorgen dat ze compatibel zijn. En geniet van de moderne technologie en alle comfort bij je thuis.

Om voor 100% te genieten van alles wat domotica te bieden heeft, kan je kiezen voor fiber. Met deze technologie geniet je van een ongeëvenaarde internetsnelheid, ideaal om al je slimme apparaten aan te sluiten op het internet.

Ontdek nu of je in aanmerking komt voor fiber!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie