Instagram Stories: 10 tips waarmee je een echte pro wordt

Gepubliceerd op 10/08/2022 in Gouden tips van…

Instagram Stories zijn al enkele jaren erg populair. Oorspronkelijk was het concept een ideetje van Snapchat, maar al gauw namen Instagram en Facebook het concept over. Stories kunnen je een groot aantal volgers opleveren, maar je moet wel de kneepjes van het vak aanleren als je een echte professional wil worden.

Instagram Stories: 10 tips waarmee je een echte pro wordt

Instagram is intussen een van de meest gebruikte applicaties ter wereld. En dat heeft het platform in grote mate te danken aan het succes van de Instagram Stories. Voor wie het concept desondanks nog niet ontdekt heeft: Stories bevatten foto’s en video’s die samen een verhaal vormen en niet langer dan 24 uur voor volgers zichtbaar zijn.

In het begin waren de mogelijkheden relatief beperkt, maar vandaag kan je een heleboel dingen doen met Instagram Stories. Zo voeg je in een handomdraai muziek, effecten, filters en stickers toe. Het is zelfs mogelijk om je volgers vragen te stellen via je verhaal.

Ondertussen voegen al 500 miljoen Instagram-gebruikers dagelijks nieuwe verhalen toe. Je moet dus al origineel uit de hoek komen als je uit die massa wil springen. Met de volgende tien tips word ook jij een echte professional op Instagram.

1. Hoe maak je een verhaal?

Laten we beginnen bij de basis, want je moet natuurlijk weten hoe je een verhaal maakt. Gelukkig is dit heel eenvoudig:

 • Klik op het symbool van het fototoestel in de linkerbovenhoek van je scherm.
 • Gebruik de ronde knop onderaan om een foto of een video te maken. Voor een foto volstaat het op de knop te tikken, voor een video houd je deze knop ingedrukt. Een video voor een verhaal mag maximaal tien seconden duren. Heb je meer te tonen of te vertellen? Geen probleem, dan zal de app je verhaal automatisch over meerdere video’s verspreiden.
 • Je kunt ook een foto of video uit de bibliotheek van je smartphone opladen. Hiervoor swipe je van beneden naar boven.
 • Klaar? Klik dan op ‘verzenden naar’ rechtsonder op je scherm. Vervolgens kan je ervoor kiezen om de foto of video naar een vriend te sturen, maar je ziet bovenaan ook de optie staan om je creatie aan je verhaal toe te voegen. Simpel, toch?

2. Verander een verhaal in een klassieke publicatie

Ben je echt tevreden over je verhaal en wil je het graag aan je profiel toevoegen? Hiervoor klik je op de drie bolletjes die onderaan op de rechterkant van je verhaal staan. Selecteer ‘delen als bericht’, zodat je volgers het verhaal permanent kunnen zien. Goed om weten: je hoeft dit niet noodzakelijk te doen terwijl je verhaal nog online staat. In het archief op je Instagram-profiel kan je al je oude verhalen nog eens bekijken.


3. Hoe reageer je op een verhaal?

Het is ook mogelijk om op verhalen te reageren. Terwijl je een verhaal aan het bekijken bent, verschijnt onderaan de knop ‘chatbericht versturen’. Je hebt drie keuzes: reageren met een door Instagram voorgestelde emoji, een bericht sturen naar de maker van het verhaal, of gewoon liken zoals een normale post waarbij de maker van het verhaal een hartje te zien krijgt.


4. Wat is het perfecte formaat voor Instagram Stories?

Onze smartphone is vandaag het toestel dat we het vaakst gebruiken om foto’s te maken. Dat heeft er ook voor gezorgd dat het typische landschapsformaat, ofwel een horizontale foto, plaats heeft moeten ruimen voor verticale beelden. Ook je foto’s en video’s op Instagram moeten dit formaat volgen, zodat het aangenamer is voor je volgers om je verhaal op het scherm van hun smartphone te bekijken. Natuurlijk kan je horizontale beelden omdraaien, maar dan dreig je wel aan kwaliteit in te boeten.

Het formaat van je foto’s en video’s bestaat bij voorkeur uit 1080 x 1920 pixels. Zo zullen je foto’s alvast de hoogste kwaliteit hebben. Een kleine tip: maak je foto’s bij voorkeur met de camera-app van je smartphone. Als je beelden rechtstreeks met Instagram maakt, dan zal de basiskwaliteit meteen veel lager liggen. Je kunt overigens geen video’s van meer dan 4 GB en 60 seconden in je verhaal delen. Ga dus altijd voor korte en snelle content. Dan heb je meer kans dat je volgers blijven hangen. Langere video’s zijn beter geschikt voor YouTube.


5. Wanneer moet je Instagram Stories delen?

Een verhaal is een ludieke manier om een bericht aan je vrienden en volgers mee te delen. Maar echte influencers op sociale media weten dat sommige momenten van de dag beter geschikt zijn dan andere om iets te delen. Als je echt wil dat je verhaal veelvuldig bekeken wordt, dan ga je best voor het begin van de werkdag tussen 7 en 9 uur ’s ochtends. Ook ’s avonds is een goed moment na 17 uur. Op die momenten zijn je volgers aan het pendelen of hebben ze zich net in hun comfortabele zetel genesteld.


6. Hoe zie je wie je verhaal bekeken heeft?

Net zoals op andere sociale media wil je natuurlijk graag weten wie van je vrienden de moeite heeft gedaan om je verhaal te bekijken. Gelukkig kan je dit ook op Instagram allemaal volgen. Hoe? Dat hangt ervan af of je verhaal nog online staat of niet.

 • Staat je verhaal nog online? Dan volstaat het om het scherm naar boven te swipen en je ziet meteen de namen van alle personen die je verhaal bekeken hebben.
 • Staat je verhaal niet meer online? Dan ga je naar je profiel en klik je op de drie bolletjes rechtsboven om je ‘archief’ te openen. Hier kies je het verhaal dat je wil bekijken en daarna swipe je het scherm andermaal naar boven om je kijkers te zien. De informatie is wel slechts tot maximaal 48 uur na publicatie beschikbaar.

7. Is het mogelijk om een screenshot van een verhaal te maken?

Dit is een vraag die veel Instagram-gebruikers zich stellen. Kan je een screenshot maken, terwijl je het verhaal van een vriend aan het bekijken bent? Of meer nog: ontvangt die vriend een bericht wanneer je een screenshot maakt? Het antwoord op die laatste vraag is ‘neen’. Het is dus zeker mogelijk, maar je vriend hoeft niet te weten dat je een afdruk van je scherm hebt gemaakt. Een screenshot kan bijvoorbeeld handig zijn als je iets uit een verhaal wil delen zonder dat je het volledige verhaal moet herplaatsen.


8. Hoe gebruik je stickers in je Instagram Stories?

Stickers zijn een vast onderdeel van ieder verhaal geworden. Ze maken de inhoud van je foto’s en video’s interactiever, ze dienen als versiering, of ze kunnen ook gewoon informatie bevatten.

Een sticker toevoegen is niet moeilijk:

 • Voeg een foto/video toe of selecteer er eentje in verhaal.
 • Klik op het vierde icoontje helemaal bovenaan je scherm.
 • Kies de sticker die je wil toevoegen. Je kunt het formaat in je verhaal nog volledig naar wens aanpassen.

Er bestaan heel wat soorten stickers. Dit zijn de belangrijkste:

 • De locatiesticker: zoals de naam al aankondigt, gebruik je deze sticker om iedereen te laten weten waar je bent of waar de foto/video gemaakt is. Vooral voor merken en handelszaken is dit bijzonder interessant.
 • De muzikale sticker: een verhaal is altijd leuker met een vleugje muziek. Klik op de sticker om een liedje te kiezen dat je stemming uitdrukt en kies de passage die je op je verhaal wil plakken. Bij sommige nummers is het zelfs mogelijk om de lyrics op je verhaal te tonen.
 • De vraagsticker: dit is een uitstekende sticker om met je volgers te communiceren. Stel een vraag waarop je graag een antwoord zou willen krijgen. Je kunt die antwoorden trouwens in een ander verhaal nog eens publiceren.
 • De poll-sticker: een vraag kan ook heel specifiek zijn. Wil je een nieuwe smartphone kopen en twijfel je tussen de Samsung Galaxy S20 en de iPhone 11? Vraag je volgers dan welk toestel zij zouden kiezen.
 • De quiz-sticker: voeg een spelletje aan je verhaal toe en stel je vrienden een quizvraag. Je kunt hen verschillende mogelijke antwoorden aanreiken, maar je moet natuurlijk zelf ook het juiste antwoord aanduiden. Zo zie je wie van je vrienden het bij het rechte eind heeft.
 • De discussiesticker: met deze sticker kunnen je volgers aan een groepsgesprek met maximaal dertig personen deelnemen. Ideaal dus om contact te houden met vrienden die je niet vaak ziet.
 • De aftelsticker: heb je heuglijk nieuws te melden of komt er een gebeurtenis aan waar je echt naar uitkijkt? Dan kan je met deze sticker beginnen aftellen.
 • De hashtag-sticker: natuurlijk draait Instagram nog steeds rond hashtags en die kan je ook als sticker aan je verhaal toevoegen. Wanneer je volgers deze sticker aanklikken, krijgen ze een overzicht van andere berichten met deze hashtag.

Dit zijn de voornaamste stickers waarmee je aan de slag kunt gaan. Je merkt het: keuze genoeg om mee te experimenteren tijdens je verhalen. Maak er zeker gretig gebruik van!


9. Welke functionaliteiten kan je gebruiken?

Instagram biedt nog meer interessante functionaliteiten voor je verhalen aan. Van zodra je een foto of video maakt, heb je allerlei mogelijkheden:

 • Live: hiermee kan je een rechtstreekse uitzending starten of rechtstreeks met je volgers in interactie gaan.
 • Normaal: dit is de klassieke modus die je toelaat om simpelweg een foto of video te maken en vervolgens te delen.
 • Boomerang: hiermee maak je een korte video die zich herhaalt. Dat zorgt voor soms knotsgekke effecten.
 • Superzoom: hiermee maak je een video waaraan allerlei effecten zoals hartjes en achtergrondmuziek worden toegevoegd.
 • Handsfree: deze functie laat je toe om te filmen zonder dat je de knop de hele tijd ingedrukt moet houden. Stel dat je je gitaartalent aan je volgers wil tonen, dan heb je dus de beide handen vrij om een indrukwekkende solo te spelen.
 • Maken: je hoeft niet altijd een foto of een video te maken om iets te delen in je verhaal. Deze functie laat je toe om een achtergrondkleur te kiezen en vervolgens tekst en stickers toe te voegen.

10. Werken Instagram Stories ook op je pc?

Er is een groot verschil tussen de mobiele applicatie en de pc-versie van Instagram. Op je pc is het perfect mogelijk om verhalen van vrienden te bekijken, maar je kunt zelf geen verhalen toevoegen. Het maakt niet uit of je Google Chrome of Firefox als browser gebruikt, deze functie is enkel voorbehouden voor mobiele apparaten. Je zou wel specifieke programma’s zoals Agorapulse kunnen installeren, maar dat is niet echt praktisch. Gewoon je smartphone of tablet gebruiken dus, dat werkt nog steeds het beste.

Om alles uit je Instagramaccount te halen en populair te worden op het sociale netwerk, heb je natuurlijk een goede mobiele verbinding nodig. Zoek niet verder en kies voor Mobilus! Er zijn verschillende mogelijkheden, dus het is aan jou om de aanbieding te kiezen die bij je past.

Ontdek Mobilus nu meteen!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie