Wat is Instagram Reels en hoe gebruik ik het?

Gepubliceerd op 06/01/2021 in Apps

Wat is Instagram Reels en hoe gebruik ik het?

Gezien de grote populariteit van TikTok over de hele wereld, is het niet zo raar dat andere apps zich laten inspireren door het concept. Instagram blijft niet achter en lanceerde onlangs haar nieuwe functie: Reels. Het principe? Korte video’s publiceren voorzien van montage en muziek. De kracht van Instagram in combinatie met Reels levert je heel wat zichtbaarheid op in de app.

Het is een gekend fenomeen op sociale media: als een concept aanslaat, wordt het al snel overgenomen door andere platformen. Dat was bijvoorbeeld het geval met de Stories van Snapchat op Instagram, Facebook en zelfs Messenger. Maar op dit moment is het vooral TikTok dat hoge toppen scheert. Werp zeker eens een blik op ons blogbericht over de populaire app. Instagram ging de mosterd bij TikTok halen en creëerde de nieuwe functie Reels.

Het principe is bijna hetzelfde, je maakt een video van maximaal 15 seconden bestaande uit verschillende korte clips vergezeld van muziek. De mogelijkheden zijn eindeloos en Reels moedigt je aan creatief te zijn. Om de tool zo goed mogelijk te gebruiken, helpen wij graag met enkele tips.


5. Hoe gebruik ik Reels op Instagram?

 • Het eerste wat je moet doen, is nagaan of je Instagram-app helemaal up-to-date is. Reels is een nieuwe toepassing die misschien nog niet beschikbaar is als je app niet up-to-date is.
 • Update je app via de App Store of Google Play.
 • Klik vervolgens op het camera-icoontje links bovenaan je scherm of op het plusteken link- of rechts bovenaan als je al de nieuwste versie hebt.
 • Je krijgt je fotoscherm te zien, net zoals bij het maken van een story. Maar onderaan het scherm, onder de knop om een foto te nemen, kan je kiezen tussen ‘direct’, ‘story’ of ‘reels’.
 • Als je de tool voor de eerste keer gebruikt, kan je kiezen om een kleine tutorial te volgen om alles onder de knie te krijgen.
 • Zodra je klaar bent met de tutorial, klik je op ‘beginnen’. Ziezo, nu kan je starten met je eerste reel!

6. Hoe maak ik reels?

 • Op het eerste gezicht werkt het net hetzelfde als bij een story. Je drukt op de grote knop in het midden van je scherm om te beginnen met filmen. Dan krijg je twee opties : ofwel houd je je duim op de knop en laat je los zodra je klaar bent met filmen of je drukt één keer om te starten en nadien nog eens om te stoppen. Voor een reel mag je video echter niet langer zijn dan 15 seconden en het is de bedoeling dat je verschillende clips achter elkaar monteert.
 • Links op je scherm zie je verschillende icoontjes. Daarmee kan je effecten toevoegen aan je video, van muziek en filters tot aangepaste afspeelsnelheden of het knippen van beelden.
 • Om muziek toe te voegen, klik je op het muzieknoot-icoontje. Vervolgens kom je op een pagina terecht waar je kan kiezen uit heel wat muziek. Klik het deuntje aan dat je wil toevoegen en selecteer een fragment. Dit onderdeel werkt net zoals bij Instagram Stories.
 • Zodra je tevreden bent over je verschillende clips, klik je op het pijltje onderaan rechts. Dan kan je je kunstwerk in zijn geheel bekijken voor je het publiceert.
 • Dat is nog niet alles! Net zoals bij Stories, kan je nog tekst of tekeningen en stickers toevoegen aan je video. Als je tevreden bent over je creatie kan je ze bovendien ook downloaden op je smartphone of tablet.
 • En als je een reel wil maken op basis van een video die al op je smartphone staat, kan je klikken op de knop links onderaan om je galerij te openen.

7. Hoe kan ik mijn reels verbeteren of aanpassen?

De mogelijkheden van Reels houden maar niet op. Je kan je reels ook nog bewerken en verbeteren en dat clip per clip om echt een unieke video te creëren. Om dat te doen, volg je simpelweg de volgende eenvoudige stappen:

 • Klik op het pijltje net naast de knop om foto’s mee te maken.
 • Klik vervolgens op de schaar om bepaalde delen van je clips te verwijderen of aan te passen.
 • Je hebt zelfs de mogelijkheid om een of meerdere voorwerpen in je video uit te lijnen zodat je clips allemaal mooi op elkaar aansluiten. Daarvoor klik je op de knop onderaan links op je scherm waar ook de andere tools zitten.

8. Hoe verstuur ik mijn reels?

Zodra je tevreden bent met het resultaat, hoef je je video enkel nog te delen met de rest van de wereld … of enkel met je vrienden. Dat doe je in de volgende twee stappen:

 • Klik op het pijltje onderaan rechts om je meesterwerk te delen.
 • Voeg hashtags toe en een kort tekstje om je reel te vergezellen en zodat je het juiste publiek bereikt met je video.

Je krijgt verschillende opties te zien: je kan je reel delen in je story, gewoon op je profiel als normale video of je kan hem in privébericht versturen naar een of meerdere vrienden.


Je kan vanaf nu dus ook de reels van je vrienden en van andere accounts ontdekken. Op elk profiel vind je nu een nieuwe knop, naast die van Instagram TV, waaronder je de reels van dat account kan bekijken.

Er bestaat ook een nieuwe rubriek onder het menu ‘verkennen’ van Instagram. Onder ‘top reels’ vind je de populairste reels van het moment. Daar haal je zeker genoeg inspiratie uit voor je eigen video’s.

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie

Categorieën