Online leren? 7 manieren waarop iedereen het kan doen

Gepubliceerd op 29/08/2019 in Apps

Online leren? 7 manieren waarop iedereen het kan doen

E-learning. Het is een term die je alsmaar meer ziet opduiken. En terecht! Want in vergelijking met vroeger eindigt leren nu niet meer op de schoolbanken. Of het nu is om je bestaande kennis bij te spijkeren, of om iets compleet nieuws te leren: online is het zoveel eenvoudiger én leuker. Zie het als een moderne, interactieve versie van het klassieke afstandsonderwijs.

En het beste van al: online leren is er tegenwoordig voor iedereen. Van jong tot oud, hoe lang je ook naar school bent geweest. Plus: er is een gigantisch aanbod aan online opleidingen en cursussen, zodat er zeker ook te vinden valt dat jou of je kids echt interesseert. Jaja, we zien het jou al doen!

Kijk even mee, hoe je nog meer uit jezelf en je gezin gaat halen:

1. Stimuleer je kleuters om dingen te leren

Als je aan kinderen onder de zes jaar denkt, heb je wellicht in de eerste plaats ‘spelen’ in het hoofd. Maar vergis je niet: ze zijn volop bezig met de wereld te verkennen. Spelend leren is daarbij een ongelooflijke hulp voor hen, terwijl het ook nog eens leuk is.

Bereid je kleuters bijvoorbeeld voor op het leren schrijven in het eerste leerjaar, met de app Letterschool voor op de tablet of smartphone. Door hun vinger over het scherm te bewegen, ontdekken ze hoe je de letters en cijfers schrijft. En ook de eerste woordjes komen aan bod.


2. Of motiveer je kids om hun huiswerk te maken

Eénmaal je bengels wat groter zijn, moeten ze natuurlijk ook na school uit hun pijp komen. Rekenen, schrijven en een pak zogenaamde wereldoriëntatie: er komt een pak op hun bord. En dan is het meer dan eens moeilijk om je kinderen te motiveren.

Ook in de lagere school helpt een speelse aanpak hen om serieuze sprongen te maken. Neem nu Kapitein Rekenen: een app waarmee ze de tafels van vermenigvuldiging leren. En als ze ietsje groter zijn, kunnen ze Frans of Engels leren in de leuke wereld van Mondly.


3. Ondervraag online wat er geleerd is

Bij leren of studeren hoort het ondervragen van lessen. Als ouder zal je dit in het begin nog wel zelf doen. Maar er zijn in deze online tijden ook andere oplossingen, waar kinderen en jongeren zelf mee aan de slag kunnen gaan.

De tijd van de steekkaarten en spiekbriefjes? Die is voorbij. Met Quizlet maak je deze online. Of bekijk je de zogenaamde studiesets van anderen. Er zit zelfs een autosuggestie-functie in, zodat steekkaarten maken nog sneller gaat.


4. Of los problemen op tijdens het studeren

Eenmaal je goed en wel op de middelbare school zit, worden de zaken nog een stuk complexer. Vraagstukken en ingewikkelde berekeningen. Chemie en fysica proberen onder de knie te krijgen. Het is lang niet zo eenvoudig als het lijkt.

Er is gelukkig een website die elk wiskundeprobleem tijdens het huiswerk maken de kop indrukt. Of je resultaten even checkt. Mathway is de naam. Met meer dan 500 miljoen oplossingen in de mouw, zit je vast en zeker nooit meer vast.


5. Schaaf je algemene kennis bij

Ben je al even afgestudeerd? Zelfs als je denkt dat er al flink wat kennis in je hoofd zit, is het altijd leuk om er nog wat weetjes bij te steken. Op die manier blijft je brein bovendien jong én onthoud je zaken beter.

Zeker als je van quizzen houdt, is Knowledge Trainer een absolute aanrader. De app is in het Engels gemaakt, maar dat hoeft je zeker niet tegen te houden. En met duizenden vragen in de premium-versie steek je er sowieso wat van op.


6. Of leer nieuwe dingen

Er zijn zoveel dingen die we als volwassenen nog onder de knie willen krijgen. Het is natuurlijk een kwestie van niet alleen te plannen, maar ook gewoon te doen. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel wat makkelijke websites en apps voor, zodat je al helemaal geen excuus meer hebt.

Duolingo is zo’n app, waarmee je spelenderwijs een nieuwe taal leert. Een paar minuten per dag: meer heb je niet nodig. Met een reeks oefeningen wordt daarbij eerst je niveau bepaald, waarna je probeert om hogere levels te bereiken.


7. En waarom niet: volg gewoon een hele onlinecursus

Je hoeft trouwens helemaal niet naar de avondschool of unief te gaan, om iets nieuws te leren. Er bestaat namelijk zoiets als MOOC, wat staat voor Massive Open Online Course. Een online leerplatform dus, vol met interessante video’s. En inclusief plekken om te discussiëren docenten, assistenten en andere studenten.

Naast betalende versies, zijn er ook heel wat gratis MOOC’s te vinden. En je kan ze op elk moment van de dag doornemen, waar je ook zit. Neem zeker eens een kijkje op de sites van de belangrijkste spelers: FutureLearn, edX en Coursera.


Ben je klaar om online nieuwe dingen te ontdekken? We zien het jou al doen! En al helemaal met zoveel data in jouw Mobilus M.

Ontdek nu wat er allemaal in Mobilus M zit

Voorwaarden van de actie: zie productpagina.

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie

Categorieën