Wat kost een domotica-installatie?

Gepubliceerd op 31/05/2021 in Bits & Bytes

Nieuwe technologieën creëren steeds nieuwe mogelijkheden, zoals het automatiseren van allerlei handelingen bij je thuis. Dat noemen we domotica of een smart home. Dankzij deze technologie kan je je huis beheren vanop je smartphone of tablet. Maar wat kost zo’n installatie nu precies? Wij zoeken het uit.

Wat kost een domotica-installatie?

Domotica opent voor jou de deuren naar de toekomst door je hele huis te automatiseren met behulp van het internet en je smartphone of tablet. Zo kan je met een druk op je mobiele toestel je rolluiken openen vanop afstand of je verwarming en verlichting instellen.

Ook zorgt domotica voor extra veiligheid in huis dankzij bewegingsmelders en een alarmsysteem. Je kan je instelling bovendien aanpassen zodat het lijkt alsof je thuis bent, bijvoorbeeld door met de verlichting te spelen. Maar domotica zorgt voornamelijk ook voor je comfort. Beeld je even in dat je wekker afgaat en onmiddellijk je favoriete afspeellijst begint te spelen na een stemcommando aan je slimme systeem zoals Google Home.

Domotica helpt je tot slot om energie te besparen door je verlichting of verwarming zodanig in te stellen dat ze minder verbruiken. Dat klinkt aantrekkelijk, toch? Jammer genoeg hangt er wel een prijskaartje aan zo’n installatie. Wij lijsten de kosten voor je op.

De domoticabox

Om met domotica aan de slag te gaan, dien je eerst een domoticabox aan te schaffen. Dat is een soort controlecentrum van waaruit je je huis kan bedienen. Alle signalen van je aangesloten apparaten, zoals je thermostaat of bewakingscamera’s, worden hier gecentraliseerd. Er bestaan verschillende types van deze boxen met elk hun eigen prijsklasse. Je vindt zo’n domoticabox met prijzen tussen de 150 en 600 euro. De duurdere modellen beschikken over wat meer opties, maar zo’n box kost je gemiddeld 200 euro.


Alles hangt af van de installatie

Het is geen gemakkelijke opgave om de prijs van een domotica-installatie in te schatten. De kost is namelijk afhankelijk van het aantal toestellen dat je wil aansluiten op je slimme netwerk. Daarnaast speelt ook de grootte van je huis een rol. Hoe groter je huis, hoe duurder de installatie. We doen echter wel graag een poging om je de prijs te geven van een “klassieke” installatie:

  • De prijs voor het installeren van een geautomatiseerd, elektrisch rolluik varieert van 230 tot 270 euro per rolluik. De totaalprijs hangt vervolgens af van het aantal rolluiken dat u wil aansluiten.
  • De prijs voor het aansluiten van al je verlichting schatten we op 500 euro voor 10 schakelaars. Om al je schakelaars toe te voegen, zal het dus meer kosten.
  • De prijs voor het aansluiten van automatische deuren is ongeveer 400 euro per poort.
  • Voor een intelligente thermostaat betaal je ongeveer 200 euro.
  • Wil je een bewegingsdetector installeren voor je veiligheid? Reken dan toch op zo’n 50 euro per detector.
  • Wil je detectoren plaatsen op je ramen en deuren die een alarm laten afgaan als de deur geopend wordt? Reken dan op 350 euro voor 7 zulke sensoren. Het duurste onderdeel van je smart home is waarschijnlijk het aansluiten van je automatische garagepoort. De prijs hangt echter wel af van het model en het gekozen materiaal (staal, PVC, aluminium). Zo kan de kost oplopen tot wel 4.000 euro. Je vindt echter ook goedkopere modellen.
  • Vergeet ook niet dat je zo’n installatie moet onderhouden. Dat kan ook al gauw tot 500 euro per jaar gaan kosten, afhankelijk van het aantal aangelosten apparaten.

Kort samengevat, je komt al een heel eind met een budget van gemiddeld 2.000 euro, op voorwaarde dat je de garagepoort achterwege laat. Daarbij hoef je niet alles in één keer te installeren. Je kan perfect beginnen met je elektrische rolluiken en later andere zaken zoals je verlichting toevoegen. In een middelgroot huis kan je voor 2.000 euro dus al een basisinstallatie laten plaatsen met verwarming, beveiliging en verlichting. De prijs is uiteraard ook nog wel afhankelijk van de merken die u kiest voor uw apparaten.

Het investeren in een domotica-installatie kan je op lange termijn echter geld besparen. Men schat dat de energiebesparingen door domotica je gas-, water- en elektriciteitsrekening met 15 procent kunnen verlagen.


Om alles uit je domotica te halen, heb je in de eerste plaats een degelijke internetverbinding nodig. Met fiber krijg je alles wat je nodig hebt! Fiber is het internet van de toekomst met een ultrasnelle en stabiele verbinding en een bijna onbestaande latentie. Ideaal dus voor je domotica!

Ontdek of je in aanmerking komt voor fiber!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie