6 voorbeelden van domotica in huis

Gepubliceerd op 31/12/2021 in Bits & Bytes

Heb je thuis een domoticasysteem geïnstalleerd of ben je van plan dat te doen? Veiligheid, comfort, ergonomie: domotica heeft heel wat te bieden. Ontdek hieronder 6 praktische voorbeelden van domotica in huis.

6 voorbeelden van domotica in huis

Laten we eerst eens kijken wat een domoticasysteem of Smart Home precies is. Concreet bestaat een huis uit verschillende systemen: verwarming, ventilatie, verlichting, alarm, brand, toegang, enz. Al deze systemen kunnen worden geïntegreerd in een domoticasysteem zodat je ze vanaf één plaats kan bedienen, meestal vanop je smartphone of een ander mobiel toestel.

Zo kan je je huis in de gaten houden waar je ook bent, zelfs in het buitenland, op voorwaarde dat je een internetverbinding hebt. Er zijn dus veel mogelijkheden met een Smart Home. Ontdek hieronder enkele voorbeelden van domotica in huis om de veiligheid en het comfort van je woning te verbeteren.

Bekijk hier ook de beste apps om je Smart Home mee te beheren.

1. Instellen van de verwarming per kamer

Met een Smart Home kan je energie en dus geld besparen. Met een domoticasysteem regel je immers de temperatuur van je woning kamer per kamer. Ben je van plan om de hele dag in je huiskamer te blijven? Zet dan de verwarming lager in alle andere kamers. Dat kan zelfs autonoom gebeuren. Sensoren registreren dan wanneer een raam openstaat en passen vervolgens de temperatuur aan of schakelen de verwarming helemaal uit.

Je kan zelfs programmeren dat de temperatuur in de slaapkamer omhoog gaat als het bedtijd is, zo heb je het nooit meer koud in bed. De mogelijkheden zijn eindeloos en zullen je veel geld besparen.

Om nog meer energie en geld te besparen, kan je alle apparaten zo programmeren dat ze 's avonds aangaan om te profiteren van de lage nachttarieven.


2. Laat je jaloezieën zichzelf openen en sluiten

Met een Smart Home kan je het openen en sluiten van de jaloezieën programmeren. Zo word je 's morgens wakker met de zon op je gezicht, zodat je de dag perfect kan beginnen. Maar je kan er ook energie mee besparen door de jaloezieën bijvoorbeeld automatisch te sluiten wanneer het buiten te warm is om binnen een aangename temperatuur te behouden.

In de winter houd je het huis warm als het buiten koud is door de zon op je ramen te laten schijnen. En als het op veiligheid aankomt, kan je de jaloezieën zo programmeren dat ze automatisch sluiten wanneer je naar het werk vertrekt om je huis steeds te beschermen tegen ongewenste gasten.


3. Een alarmsysteem voor alle situaties

Toen we vertelden dat domotica een veilig gevoel in huis geeft, was dat een understatement. Het is simpel: een verbonden huis is veiliger dan elk ander huis. Je kan alarmen installeren en configureren voor elke situatie: een inbraakalarm of een alarm dat brand, overstromingen en gaslekken detecteert. Je kan zelfs de automatische afsluiting van de water- en gastoevoer programmeren in geval van een lek. Bij een probleem krijg je rechtstreeks per SMS een bericht.

Je kan ook bewakingscamera's op strategische plaatsen in huis installeren en op elk moment via je smartphone bekijken wat ze filmen.


4. Configureer je Smart Home in verschillende modi

De kracht van een slimme woning bestaat eruit dat je verschillende modi instelt, afhankelijk van de situatie. Je kan bijvoorbeeld een "Nacht"-modus instellen waarin alle lichten gedoofd zijn, de jaloezieën gesloten, de temperatuur een paar graden lager staat en de apparaten aangezet.

Er zijn verschillende modi beschikbaar en configureerbaar: wakker worden, reizen, noodgeval of zelfs bezoeker als je bezoek hebt. In een paar seconden activeer je de gewenste modus vanaf je mobiele apparaat en past het hele huis zich aan je keuze aan. Dat werkt ook met andere multimedia-apparaten, zoals je tv die je eenvoudig aan- of uitzet met de spraakassistent. Of programmeer hem zodanig dat hij gaat slapen wanneer je het huis verlaat.


5. Geniet van muziek als nooit tevoren

Ben je een muziekliefhebber? Dan zal een domoticasysteem je leven echt veranderen. Installeer luidsprekers in verschillende kamers en kies in welke kamer je je favoriete afspeellijst wil afspelen. Dankzij spraakassistenten zoals Alexa of Google Home start je je muziek in slechts enkele seconden. Je huis zal nooit meer stil zijn. Je kan zelfs een afspeellijst plannen voor wanneer je wakker wordt door eenvoudig de "Wake Up"-modus van je Smart Home in te stellen. Wat is er beter dan wakker worden met je favoriete liedje?


6. Creëer de tuin van je dromen

We hebben het al de hele tijd over je huis, maar ook je tuin kan profiteren van alles wat Smart Home te bieden heeft. Zo kan je bijvoorbeeld je tuinverlichting op afstand bedienen en zelfs automatiseren wanneer je gasten ontvangt. Of laat de verlichting branden als je een nachtwandeling in de tuin maakt. Als je een zwembad hebt, kan je de temperatuur van het water regelen en de verlichting in- en uitschakelen vanop je smartphone of op elk moment de waterkwaliteit controleren.

In de zomer kan je de bewatering van planten en gazon op afstand in- en uitschakelen. Het is zelfs mogelijk om de besproeiing automatisch te activeren als er een tekort aan water is. Kortom, je kan alles afstemmen op het weer en je buitenactiviteiten.


Om je domoticasysteem optimaal te benutten, heb je de best mogelijke internetverbinding nodig. Proximus Fiber is wat je nodig hebt! Controleer of het bij jou thuis beschikbaar is en geniet van een ultrasnelle internetverbinding. Perfect om het volledige potentieel van je smart home te benutten.

Stap nu over op Fiber!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie