5 goede redenen om een dagplanner voor je kind te gebruiken

Gepubliceerd op 08/12/2021 in Gouden tips van…

5 goede redenen om een dagplanner voor je kind te gebruiken

De dagen van kinderen worden gekenmerkt door routines: handelingen en gebeurtenissen die elke dag plaatsvinden, in dezelfde volgorde en vaak op hetzelfde tijdstip. Dergelijke routines geven een gevoel van veiligheid. Ontdek hier de voordelen van het bijhouden van een dagplanner voor je kind.

Het bijhouden van een dagplanner voor je kind heeft een aantal voordelen. Met een dagplanner hebben kinderen dagelijkse routines en genieten ze van een gevoel van veiligheid terwijl ze onafhankelijker worden. Ontdek hieronder alle voordelen van een dagplanner voor je kind.

1. Het geeft een gevoel van veiligheid

Het hoofddoel van een dagplanner is het creëren van routines in het dagelijkse leven. Deze routines zijn essentieel omdat ze kinderen een gevoel van veiligheid geven. Zo weten ze precies wat er staat te gebeuren en wat er van hen verwacht wordt. Neem bijvoorbeeld de routine voor het slapengaan: als een kind de stappen van de routine voor het slapengaan kent, zal het gemakkelijker in slaap vallen omdat het zich veilig en zeker voelt.


2. Het zorgt voor meer autonomie

Door routines leert je kind voor zichzelf zorgen. Er zijn vele voorbeelden: alleen naar het toilet gaan, handen wassen voor het eten, tanden poetsen, aankleden enz. Door routines zal je kind zijn leven echt in handen nemen, zijn onafhankelijkheid ontwikkelen en een gevoel van trots krijgen.

Je kan je kinderen gerust keuzes laten maken. Laat ze bijvoorbeeld hun eigen kleren kiezen en help ze dan met aankleden als ze nog te klein zijn. Als zij zichzelf kunnen aankleden, laat hen dat dan doen om hen zelfstandiger te maken en hen te helpen hun bewegingen te coördineren.


3. Je optimaliseert je vrije tijd

Als je kinderen hun routines kennen en weten wat ze moeten doen, zal het hele gezin daar de vruchten van plukken. Je gebruikt je tijd beter: iedereen weet wat hij moet doen, wanneer en hoe. Zo kan je je plannen en ambities beter afstemmen, maar ook je vrije tijd optimaal benutten.

Met routines weet je precies wanneer je van je vrije tijd kan genieten om te doen wat jij leuk vindt: een goede film kijken, iets gaan drinken met vrienden of een telefoontje plegen naar je beste vriend. Het is belangrijk om je batterijen weer op te laden als je dagelijks met kinderen omgaat. Kortom, routines helpen je ook om je goed te voelen. Daar profiteert iedereen van.


4. Je kan je makkelijker organiseren

Zoals we al aanhaalden, geniet ook jij van een dagplanner voor je kind. Routines verlichten je mentale belasting immers aanzienlijk omdat veel dagelijkse of wekelijkse taken automatisch worden uitgevoerd, wat je veel tijd en energie bespaart.

Bovendien maken routines het gemakkelijker om taken te delegeren en je aan te passen aan mogelijke veranderingen en onvoorziene gebeurtenissen. Jij of je partner moet onverwacht weg? Geen probleem. De routines veranderen niet voor de kinderen en de andere ouder weet wat hij moet doen. Routines stellen ons in staat een duidelijk beeld van onze tijd te krijgen. Daardoor kunnen wij onze plannen en ambities gemakkelijk aanpassen aan de tijd die door de routines vrijkomt.


5. Routines vergemakkelijken het opvoeden

Natuurlijk heeft het bijhouden van een dagschema en het opstellen van routines vele praktische en "logistieke" voordelen. Maar het legt ook de basis voor de opvoeding van je kinderen. Door hen routines op te leggen, zet je een kader op. Je leert je kinderen dat er een tijd is om te eten, te slapen of te spelen.

Dat is extra belangrijk als je kinderen nog heel jong zijn, wanneer zij zich beginnen te laten gelden. Als je kind merkt dat je dagelijks krachtige beslissingen neemt, zal hij of zij aan dat kader wennen en zal de gezagsverhouding tussen jou en je kind tot stand komen en worden gerespecteerd.

Opvoeden is niet alleen routines maken, maar het is een goed startpunt. Het stelt je ook in staat je 'opvoedingsstijl' te vinden en je als ouder te doen gelden.


Om een dagplanner voor je kind op te stellen en de organisatie van je gezin te optimaliseren, kies je voor onze Family Life-app. Die biedt tal van handige functies voor je gezin: een gedeelde agenda, boodschappenlijstje, to-dolijst, berichtensysteem en lijst met contactpersonen voor noodgevallen.

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie

Categorieën