Wat is het dark web en hoe bescherm je je gegevens?

Gepubliceerd op 30/09/2024 in Gouden tips van…

Weet jij wat het dark web precies is en waarvoor het dient? In dit artikel beantwoorden we al jouw vragen en geven we je tips om te voorkomen dat je gegevens op het dark web belanden. Zo blijft jouw privacy gewaarborgd en ben je beter beschermd tegen hacking of oplichting.

Wat is het dark web en hoe bescherm je je gegevens?

Wat is het dark web?

Het dark web, of dark net is een gedeelte van het internet dat niet toegankelijk is via normale zoekmachines zoals Google, Bing of Yahoo. Dark websites zitten verborgen achter een laag van codes en beveiliging. Omdat het dark web ontworpen is om anoniem te kunnen blijven, wordt het vaak gebruikt voor illegale activiteiten.

Je hebt ook een TOR-browser nodig om op het netwerk te geraken. “TOR” staat voor “The Union Router” en heeft zijn naam te danken aan de vele lagen die nodig zijn om anoniem te surfen, zoals de lagen van een ajuin. In de Tor-browser worden websites en zoekresultaten niet gefilterd. Let dus heel goed op, want voor je het weet klik je op iets dat je niet wil of niet mag zien. Ook is het risico groot dat je per ongeluk een virus downloadt.

Wat gebeurt er op het dark web?

Het dark web is een virtuele zwarte markt waar illegale goederen en diensten zoals drugs, wapens en gestolen creditcardnummers gekocht en verkocht worden. Het is een plaats waar criminelen anoniem communiceren, hun identiteit verbergen en verschillende soorten cybercriminaliteit uitvoeren.

Een van de populairste activiteiten op het dark web is de verkoop van gestolen privégegevens. Hackers stelen jouw vertrouwelijke gegevens en verkopen ze daarna op het dark web. Deze gegevens worden dan gebruikt voor identiteitsdiefstal en om fraude te plegen.

Het dark web in enkele cijfers:

  • In 2023 waren er gemiddeld meer dan 2,5 miljoen dagelijkse bezoekers op het darkweb. Dat aantal groeide echter steeds verder, met een gemiddelde van 2,7 miljoen dagelijkse gebruikers in april 2023.
  • Bijna 57% van het darkweb was in 2020 illegaal en bevatte content gerelateerd aan geweld, extremistische platforms, illegale marktplaatsen, drugs en cybercrimeforums.
  • In 2022 was er een toename van 38% in wereldwijde cyberaanvallen vergeleken met 2021.

Bron: PeyProjectNieuw venster

Tips om je gegevens te beschermen tegen diefstal

Gelukkig bestaan er heel wat tools en tips om te voorkomen dat jouw persoonlijke gegevens gestolen worden en op het dark web te koop worden aangeboden. Wij geven je alvast de belangrijkste tips mee:

  • Zorg dat je online accounts goed beveiligd zijn. Installeer een sterke firewall en antivirussoftware, zoals Norton Security, op al je toestellen.
  • Gebruik een VPN-verbinding om je online activiteiten te versleutelen.
  • Houd je systemen up-to-date. Installeer altijd de nieuwste versie van je software en besturingssysteem.
  • Gebruik een sterk wachtwoord voor je online accounts en gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts.
  • Verwijder accounts die je niet meer gebruikt.
  • Installeer geen onbekende software, bezoek geen verdachte websites en klik nooit op links die je niet helemaal vertrouwt om hackers geen kans te geven!

Wat als mijn gegevens gestolen zijn op het dark web?

Het kan voorvallen dat veilige websites toch het slachtoffer worden van een hacking of malware. Van sociale media tot berichtenapps of webshops, als ze te maken krijgen met een datalek kunnen dieven aan de haal gaan met heel wat persoonlijke gegevens. Die gestolen gegevens worden vaak verkocht op het dark web aan andere cybercriminelen die ze dan gebruiken om je phishingberichten te sturen. Zo proberen ze je geld te ontfutselen.

Je kan zelf controleren of jouw gegevens ergens op het dark web te vinden zijn met websites zoals HaveibeenpwnedNieuw venster of Firefox MonitorNieuw venster. Geeft de website aan dat je gegevens ergens op het dark web beschikbaar zijn? Dan kan je die helaas niet meer verwijderen. Wel krijg je een overzicht van de websites of platformen waarvan je gegevens gestolen zijn. Verander onmiddellijk je wachtwoord voor deze sites! Activeer ook tweestapsverificatie indien dat nog niet het geval is.

Ga voor dark web monitoring

Sommige antivirussoftware - zoals Norton Security – bieden dark web monitoring aan. Deze service scant regelmatig het dark web op zoek naar je e-mailadressen, telefoonnummers, bankrekeningnummers en creditcardnummers. Zodra je gegevens op het dark web gedetecteerd worden, krijg je een melding.

Je e-mailadres gevonden op het dark web? Dan kan je meteen je wachtwoord wijzigen of extra beveiligingsmaatregelen nemen.

Om veilig te surfen op het internet, kies je voor Norton Security. Bescherm je computer, smartphone en netwerk tegen hackers en malware. Het is de beste manier om je privacy te beschermen omdat niemand je gegevens kan bemachtigen. Toch een phishing mail gekregen? Norton waarschuwt je wanneer je naar een obscure website zou surfen.

Ontdek Norton

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie