Hoe schadelijk is het blauwe licht van je scherm nu echt?
Gepubliceerd op 17/09/2021 in Bits & Bytes
De laatste jaren waarschuwen experten meer en meer voor de gevaren van kunstmatig licht, en dan vooral voor het blauwe licht van computers en smartphones. Maar wat is daar nu eigenlijk van aan? En wat kun je dan doen om je ogen te beschermen?

Het is al vaker gezegd en geschreven: te lang naar het scherm van je computer en smartphone staren, is een heuse aanslag op je ogen. Maar wist je dat het blauwe licht, dat zo schadelijk is voor je ogen, helemaal niet zo onnatuurlijk is als je denkt? Het blauwe licht vind je namelijk ook terug in het zonlicht. Onze betovergrootouders leefden zelfs op het ritme van het blauwe licht. Het maakte hen ’s morgens wakker als de zon opkwam, en het maakte hen moe als het weer verdween.
Maar met al die beeldschermen en de extra dosissen blauwe licht, wordt onze biologische klok steeds vaker verstoord. Zeker als je ’s avonds in bed nog even door Instagram scrolt of naar een serie op je laptop kijkt, terwijl je overdag al uren naar een computerscherm op je werk hebt zitten staren.
Slechte slapers
Maar wat doet dat blauwe licht dan precies? Wel, door de korte golflengte van de lichtstralen worden de fotoreceptoren geprikkeld en wordt de pupilreflex gestimuleerd. Het gevolg is dat de productie van melatonine vertraagt, wat ook wel het natuurlijk slaaphormoon wordt genoemd. Wie sowieso al gevoelig is voor licht, zal het ’s avonds dus een stuk moeilijker hebben om in slaap te vallen.
Maar het blauwe licht zorgt niet alleen ’s nachts voor heel wat ongemakken. Ook overdag voel je perfect aan wanneer je genoeg hebt gehad van al die schermen. Sommige effecten zijn al na twee uur merkbaar. Denk maar aan vermoeide ogen, concentratieproblemen, hoofdpijn … Op lange termijn kan het zelfs een verminderd gezichtsvermogen, stemmingswisselingen en depressie in de hand werken.
Een gele bril
Maar als je er verstandig mee omgaat, hoef je geen drastische maatregelen te nemen. Hoe ja dat doet?
- Zet al je toestellen minsten een uur voor je gaat slapen uit. Leg je smartphone of tablet niet naast je hoofdkussen. Lees je graag nog even in bed? Ga dan voor een ouderwets boek of een e-reader.
- Dim het licht van je lampen en schermen. Door de helderheid aan te passen, bereid je je lichaam langzaam maar zeker voor om te gaan slapen. Wist je trouwens dat er tal van applicaties en programma’s bestaan die het blauwe licht wegnemen? Gewoon installeren en klaar! Op een iPhone is deze feature zelfs ingebakken. Ga naar ‘Instellingen / Scherm en helderheid’ en schakel de functie ‘Night Shift’ in. Zo krijg je tussen de ingestelde uren (bijvoorbeeld tussen 22u en 7u) automatisch een warmere kleurtemperatuur.
- Als je toch nog naar de televisie of een serie op je laptop wilt kijken, ga dan niet met je neus tegen het scherm zitten.
- Lampen met een warme kleur stralen doorgaans minder blauw licht uit. Als je nieuwe gloeilampen nodig hebt, check dan zeker het aantal Kelvin. Hoe hoger dat getal is, hoe kouder het licht. De ideale kleur ligt tussen 2.700 en 3.300 Kelvin.
- Haal een bril met gele of oranje glazen in huis. Het is misschien niet high fashion maar het brengt wel de productie van melatonine op gang: het slaaphormoon, weet je nog? Er bestaan trouwens ook brilglazen met een filter die het blauwe licht tegenhoudt.
Kinderoogjes
Als het blauwe licht al niet zo onschuldig is voor volwassenen, dan al helemaal niet voor kinderen. En wel om deze reden: de ooglenzen zijn op jonge leeftijd nog niet helemaal ontwikkeld, en kunnen nog zo’n tachtig tot negentig procent van het blauwe licht doorlaten. Naarmate ze ouder worden, verbetert dat gelukkig wel en passen hun ogen zich beter aan.
Gelukkig kun je de ogen van je zoon of dochter wel perfect beschermen door
- kinderen en pubers zo min mogelijk bloot te stellen aan beeldschermen.
- ze niet te dicht bij het scherm te zetten.
- de lichtsterkte van de beeldschermen te verminderen, zeker als het donker is.
- ze niet te lang aan een stuk op een scherm te laten kijken . Laat ze regelmatig een pauze nemen zodat hun oogjes wat kunnen rusten.
Wil je het smartphonegebruik van je kind beter beheren? Met Mobilus FullControl zorg je ervoor dat je kind nooit over het vooraf bepaalde budget gaat. Wordt de limiet overschreden? Dan blokkeert het dataverbruik, zodat je op het einde van de maand zeker niet voor een onaangename verrassing komt te staan.
Sophie
Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun