De 5 beste gratis start-to-run-apps

Gepubliceerd op 20/07/2022 in Gouden tips van…

Het wordt zomer en het mooie weer staat voor de deur. Je krijgt zin om (opnieuw) te gaan hardlopen, om wat beweging te krijgen en tegelijkertijd van het mooie weer te genieten. Maar heb je niets dat je stimuleert om te gaan lopen of wil je gewoon je loopstatistieken bijhouden om te zien hoe je het doet? Hier zijn de vijf beste start-to-run-apps om je op weg te helpen.

De 5 beste gratis start-to-run-apps

Afstanden, parcours, hoogteverschillen, verbrande calorieën, vergelijking met andere lopers, delen op sociale netwerken, donaties aan liefdadigheidsinstellingen, een immersieve videogame... Er zijn tal van start-to-run-apps met vaak vergelijkbare basisfuncties, maar ze hebben ook hun specifieke kenmerken. Welke app moet je dan kiezen?

Adidas Runstatic: perfect om je loopgegevens te delen

Soms heb je een zetje nodig om te gaan joggen. En wat is dan een betere manier om een psychologische boost te krijgen dan door de score van een geweldige loopsessie te delen op sociale media? Dat kan je heel gemakkelijk doen met Adidas Runstatic, een van de populairste start-to-run-apps.

Neem een foto tijdens het lopen, van jou of van jouw omgeving, en laad die op in de app. De app voegt daarna zelf de gelopen afstand, de tijd, de gemiddelde tijd en een kaart van de route aan de foto toe, en zo simpel is het. Vervolgens deel je jouw loopsessie op sociale media en maak je indruk op je vrienden en familie. Je kan de foto ook gewoon bewaren om te zien hoeveel progressie je maakt.

Met de Adidas Runstatic-app kan je ook doelen bepalen, langetermijnstatitieken bijhouden en planningen maken met verschillende loopsessies over meerdere dagen.

Download Adidas Runstatic gratis op AndroidNieuw venster of iOSNieuw venster.


Strava: vergelijk jezelf met anderen

Een andere app, een ander psychologisch duwtje: met Strava, ook een van de populairste start-to-run-apps, kan je jezelf vergelijken met andere lopers. De applicatie is ontworpen als een sociaal netwerk: enerzijds delen gebruikers hun loopsessies (met een kaart van de route en andere gegevens zoals de tijd, afstand en zelfs een foto) in een klassieke feed. Anderzijds nemen lopers het tegen elkaar op op dezelfde route. Met de Strava-app kan je ook statistieken bijhouden om je vooruitgang te bekijken. Bovendien stelt de app routes voor op basis van je profiel.

Je kan ook de premium-versie van de app downloaden, dan heb je nog meer opties. Zo stelt de app bijvoorbeeld een klassement op, van snelste loper tot traagste loper. Stijgen in het klassement is dan ook een stimulans om te gaan lopen.

Download Strava gratis op AndroidNieuw venster of iOSNieuw venster.


JustRun: Zero to 5K: de app als persoonlijke coach

Misschien heb je geen stimulatie van het type ‘sociale druk’ nodig, maar eerder van het type ‘motivatie’. Dan is Just Run: Zero to 5K de beste app voor jou! Wil je jouw tempo geleidelijk opvoeren, maar weet je niet hoe je daaraan moet beginnen? De app bevat een programma van 9 weken, met drie sessie van 30 minuten per week. Tegen het einde kan je moeiteloos 5 km in 30 minuten lopen.

Stappen, lopen, kortademigheid ... de app vertelt je wat je wanneer moet doen met een klein stemmetje (er zijn verschillende opties) in je koptelefoon, zelfs tegelijkertijd met je muziek of met trillingen die je kan aanvoelen. Daarna kan je overgaan naar het volgende programma, en zes weken later kan je al 10 kilometer lopen.

De start-to-run-app heeft geen functie om statistieken op te stellen. Je kan wel je progrssie bijhouden door te kijken of je de gids en het programma kan blijven volgen. Voor meer geavanceerdere statistieken kan je de applicatie gebruiken in combinatie met een van de vorige twee.

Download Just Run: Zero to 5K gratis op AndroidNieuw venster of iOSNieuw venster.


Zombies, Run!: de app die net een videogame is

Als je wil beginnen met lopen dan is rennen voor je leven – letterlijk – met Zombies, Run! absoluut iets voor jou. Het uitgangspunt is eenvoudig: het is een immersieve videogame; het spel wordt dus gespeeld in de echte wereld. Je voltooit missies terwijl je loopt (er zijn meer dan 600 missies en de moeilijkheidsgraad neemt toe zoals bij een echt trainingsprogramma).

Maar je moet niet gewoon lopen, je moet natuurlijk ook aan de zombies ontsnappen: met zombiegeluiden en dreigende berichten over hun opmars krijg je het gevoel dat de zombies je op de hielen zitten. Terwijl je loopt, krijg je bevoorradingen van munitie en medicijnen waarmee je je uitvalsbasis in de app (zoals in een videogame) kan versterken. Je zal ook vorderen in het verhaal en het geheim erachter ontdekken.

Programma’s van 0 tot 5 kilometer zijn beschikbaar, ook in de vorm van een missie. Bovendien kan je ook statistieken en kaarten van je loopsessies maken. Er is wel één probleem: de dienst werkt op basis van een betalend abonnement. Maar de basisversie is gratis en er zijn ook gratis missies beschikbaar.

Download Zombies, Run! gratis op AndroidNieuw venster of iOSNieuw venster.


Charity Miles: Rennen voor een goed doel

En wat als een goed doel steunen nu de motivatie is die je nodig hebt? Ook dan zijn er apps die je kunnen helpen. Met de Charity Miles-app worden de kilometers die je loopt, omgezet in donaties, en die worden dan aan een goed doel geschonken. Met de applicatie kan je ook statistieken maken van je loopsessies, zowel op basis van kilometers als op basis van geld dat dankzij jouw sessies aan het goede doel wordt geschonken.

Toch een puntje waar je aandacht aan moet schenken: de meeste liefdadigheidsinstellingen zijn Amerikaans. Toch zijn er wel enkele orginaties die internationaal zijn en over de hele wereld actief zijn.

Download Charity Miles gratis op AndroidNieuw venster of iOSNieuw venster.

De applicaties zelf hebben geen internetverbinding nodig om te werken. Maar om onderweg verbonden te blijven, je prestaties te delen of naar je muziek te luisteren, heb je toch een goed mobiel abonnement nodig. Maak kennis met Proximus Mobile! Kies het abonnement dat het beste bij je behoeften past, van 5 GB data tot onbeperkt. Je kan surfen op het internet, waar je ook bent en op elk apparaat.

Ontdek Proximus Mobile nu meteen!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie