Wat is het verschil tussen antivirus en antimalware?

Gepubliceerd op 06/03/2023 in Gouden tips van…

Tegenwoordig bestaan er heel wat bedreigingen die ernstige schade kunnen aanrichten aan jouw computer of jouw persoonlijke data proberen te stelen. Daar kan je je tegen beschermen met de juiste software. Maar wat is nu precies het verschil tussen antivirus en antimalware? We leggen het je uit.

Wat is het verschil tussen antivirus en antimalware?

De termen antivirus en antimalware liggen dicht tegen elkaar qua betekenis en maken allebeid deel uit van computerbeveiliging of cyber security. In beide gevallen gaat het om software die zorgt dat jouw computer beschermd is tegen allerhande kwaadaardige aanvallen door mensen met slechte bedoelingen.

Zowel antivirus als antimalware zorgt ervoor dat jouw systeem, accounts en toestellen beveiligd zijn tegen hackers die je geld, persoonsgegevens of andere vertrouwelijke data willen stelen. Hackers gaan steeds op verschillende manieren te werk en kunnen hun aanval richten op jouw hardware, software of zelfs misbruik maken van je vertrouwen zodat je zelf je vertrouwelijke gegevens zou doorgeven aan hen. Het gaat verder dan enkel aanvallen via virussen, want vandaag de dag zijn er heel wat soorten malware. Een virus is een vorm van malware.


Wat is het verschil tussen antivirus en antimalware?

Bij antivirus draait het voornamelijk om preventie. De software zorgt ervoor dat je geen bestanden met virussen kan downloaden naar je computer. Doe je dat toch, dan voorkomt je antivirus dat het virus actief wordt en schade kan aanrichten. Het werd specifiek ontworpen om virussen te voorkomen, maar in de loop der jaren zijn er jammer genoeg veel meer vormen van malware ontstaan. Enkel een antivirus is dus tegenwoordig niet meer voldoende.

Antimalware is uitgerust om ook die modernere vormen van bedreigingen tegen te houden. Het is geavanceerder en biedt dus ook bescherming tegen de laatste nieuwe manieren die hackers proberen om jou te bestelen.

Je kan antivirus en antimalware perfect naast elkaar gebruiken voor de beste beveiliging van je computer. Nog een belangrijk onderdeel van je beveiligingssoftware is een firewall. Die beschermt je wifi-netwerk tegen schadelijke malware via je internetverkeer.


Welke soorten malware bestaan er?

 1. Virus

  Een virus hecht zich aan een ander programma dat je gebruikt en infecteert je computer door andere programma’s te wijzigen met eigen code.
 2. Adware

  Adware is ongewenste software die ongevraagde advertenties laat verschijnen in je webbrowser of mobiele apps. Is
 3. Spyware

  Dat is malware die zonder jouw toestemming je activiteiten online observeert en rapporteert aan de auteur van de software.
 4. Wormen

  Wormen zijn een malware die zich net als virussen verspreidt maar die voor activatie geen interactie van gebruikers vereist.
 5. Een Trojaans paard

  Dat is eerder een methode om malware te verspreiden. Om je ertoe te verleiden het te openen, doet een Trojaans paard zich voor als een nuttig hulpmiddel. Als jij dat hulpmiddel opent, krijg je de malware erbij.
 6. Ransomware

  Dit is een vorm van malware die je apparaat vergrendelt of bestanden versleutelt zodat je ze niet meer kan gebruiken. Dan moet je losgeld betalen om alles terug te krijgen. Het is bovendien de meest lucratieve en moeilijkst te bestrijden malware.
 7. Een rootkit

  Een rootkit geeft de aanvaller beheerdersrechten op het geïnfecteerde systeem. Deze malware is niet zichtbaar voor de normale computergebruiker of het besturingssysteem zelf.
 8. Een keylogger

  Deze malware registreert alle toetsaanslagen op het toetsenbord. De verzamelde informatie wordt dan verzonden naar de aanvaller, in een poging jouw logins, wachtwoorden of betalingsgegevens te achterhalen.
 9. Kwaadaardige cryptomining

  Het wordt ook wel driveby-mining of cryptojacking genoemd. Deze vorm van malware kan op verschillende manieren op je computer terechtkomen, maar heeft als doel om jouw cryptomunten te stelen voor jij ze kan verzilveren.

Haal nu Norton Security in huis en beveilig al je computers en je netwerk tegen mensen met kwade bedoelingen en tal van malware. Zo blijft jouw privacy bewaard, kan niemand met jouw gegevens aan de haal en kunnen dieven jouw routines niet achterhalen.

Kies voor Norton!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie