Wat zijn NFC-tags?

Gepubliceerd op 04/03/2024 in Bits & Bytes

Weet jij wat NFC-tags zijn en hoe ze verschillen van QR-codes? We leggen je haarfijn uit hoe deze technologie werkt, wat je ermee kan doen en hoe je er zelf mee aan de slag kan om je leven makkelijker te maken.

Wat zijn NFC-tags?

Wat is NFC?

Met Near Field Communication-technologie (NFC) wissel je veilig en snel contactloos gegevens uit. Het is vergelijkbaar met Bluetooth, maar dan op veel kortere afstand, tot 10 centimeter. Je gebruikt het bijvoorbeeld om contactloos te betalen of je klantenkaarten digitaal te tonen op je smartphone.

Dankzij NFC betaal je contactloos of zet je de klantenkaart van je favoriete winkel op je smartphone. De verbinding met NFC is stabieler dan met Bluetooth, sneller en verbruikt minder energie. Verder versleutel je vertrouwelijke gegevens, wat extra veilig is.

Om gebruik te maken van NFC heb je een NFC-lezer nodig, zoals je smartphone, en een NFC-tag waarop de nodige info staat. Dat kan dus niet enkel voor betalingen of klantenkaarten, je kan er weblinks, contactgegevens of codes mee versturen. Je NFC-lezer voert vervolgens die opdracht uit.

NFC is een chip en dus geen app of losstaand product. Om gebruik te maken van deze technologie, heb je dus een smartphone nodig met zo’n NFC-chip. Je vindt de optie terug door naar beneden te swipen op je startscherm of via de instellingen. Je kan ook aangeven welke apps gebruik mogen maken van NFC-technologie.


Hoe werkt een NFC-tag?

Om een NFC-tag te lezen, houd je je smartphone op enkele centimeters van de NFC-tag. Het zendt dan elektromagnetische golven uit die door je smartphone worden opgevangen en omgezet in gegevens. Een NFC-tag heeft zelf geen stroomtoevoer nodig en dus ook geen batterij. De chip gebruikt telkens een beetje stroom van je smartphone als die zich op een afstand van 2 à 3 centimeter bevindt.

Wil je zelf enkele zaken programmeren met een NFC-tag? Dan heb je naast een NFC-tag en een NFC-lezer ook een app nodig om de opdrachten mee in te stellen. Daar bestaan verschillende apps voor, zoals NXP TagWriter of NFC Tools. Met een NFC-printer druk je bijvoorbeeld snel iets af vanop je smartphone door je smartphone tegen de printer te houden. Maar je kan het ook gebruiken voor je domotica om je huis slimmer te maken.

Stel bijvoorbeeld in dat al je slimme lampen uitschakelen zodra je je smartphone op de tag op je nachtkastje legt. Je kan daarnaast ook meerdere taken combineren in een NFC-tag. Leg je smartphone op de tag op je nachtkastje en niet alleen gaan de lampen uit, je stelt ook meteen je wekker in en zet je smartphone in de slaapstand.


Wat kost een NFC-tag?

Online zijn heel wat NFC-tags te vinden voor kleine prijsjes. Voor minder dan een euro heb je al een NFC-sticker. Die plak je overal waar je hem wil gebruiken. Let goed op met persoonlijke gegevens op een NFC-tag, zodat die niet in verkeerde handen kunnen vallen.


NFC is een zeer handige technologie die beetje bij beetje meer ingeburgerd raakt. Je kan er heel wat kanten mee uit, dus sla aan het experimenteren!

Om voluit te experimenteren met NFC, heb je natuurlijk wel een goede internetverbinding nodig. Kies dus voor ons Flex-pack dat een onbeperkte internetverbinding thuis biedt, een of meer mobiele abonnementen en toegang tot televisie en de Pickx-applicatie. Aan jou om je ideale pakket samen te stellen!

Ontdek Flex nu meteen!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie