Welkom in de glazen kooi

Gepubliceerd op 02/07/2015 in Inspireren

Welkom in de glazen kooi

Onze GPS berekent onze route, Facebook herinnert u aan verjaardagen en Google beantwoordt al uw vragen. We besteden meer en meer denktaken uit aan onze computer. Met opmerkelijke nevene ecten tot gevolg, zo lezen we in ‘De glazen kooi’ van auteur Nicolas Carr.

Computers zijn vandaag overal. Architecten gebruiken ze om gebouwen te ontwerpen, advocaten om bewijzen te analyseren en muzikanten om instrumenten te simuleren. Bovendien hebben computers en automatisering iets magisch. Onze grootouders hadden zich toch nooit kunnen voorstellen hoe een smartphone er in slaagt om onbekende muzieknummers te herkennen die ergens in een kroeg klinken.

Niet geheel verwonderlijk lijkt de IT-impact vooral toe te nemen in ons (professioneel) leven. Denk maar aan de zelfrijdende auto van Google en andere fabrikanten. Of aan de drones van Amazon om pakjes te bezorgen aan klanten. Maar volgens Nicolas Carr gaat de slinger in de verkeerde richting. Computers maken ons lui en geven ons een vals gevoel van veiligheid. We moeten, zo schrijft hij, hun invloed terugschroeven.

Computers slimmer dan mensen?
De auteur staat met zijn oordeel niet alleen. In bepaalde sectoren, zoals de aandelenhandel en de zorg, botst de doorgedreven automatisering intussen op weerstand. Denk aan iedereen die ondanks GPS al hopeloos verloren reed. Of aan architecten en artsen die door een blind IT-geloof vervreemd raakten van hun klanten en patiënten. “Wat als een arts binnenkort meer op medische software vertrouwt dan op zijn eigen gezond verstand?”

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One