IoT voor een betere waterkwaliteit

Gepubliceerd op 05/02/2020 in Klantenverhalen

IoT voor een betere waterkwaliteit

Het Internet of Things levert toegevoegde waarde op onverwachte plaatsen. In de strijd tegen de verzilting van water, bijvoorbeeld. Onderzoekers kunnen in real-time de waterkwaliteit in een bepaalde regio opvolgen.

Verzilting is op veel plaatsen in de wereld een groot probleem. Ze vermindert de bruikbaarheid van het water voor gezinnen en landbouw, en ze heeft impact op de visbestanden en de biodiversiteit. Kortom, verzilting heeft een grote impact op de lokale natuur en gemeenschap. “Om het probleem in kaart te brengen, was vroeger veel manueel werk vereist”, zegt Didier Ongena, general manager bij MicrosoftBelux. “Onderzoekers moesten manueel stalen van het water verzamelen en naar het labo brengen voor onderzoek. Dat was een traag proces, dat niet toeliet om op het terrein snel in te grijpen.”

Wat is Internet of Things en wilt u er mee van start gaan?

Download de startersgids

Samen met Proximus, Codit en imec werkte Microsoft mee aan een pilootproject dat een kant-en-klare kit aanbiedt – inclusief alle hardware en software – waarmee onderzoekers in real time de waterkwaliteit in een bepaalde regio kunnen opvolgen. Sensoren meten continu de samenstelling van het water en geven die data via het LoRa-netwerk door naar een IoT-platform. “De klimaatverandering is bezig”, zegt Didier, “maar nieuwe technologie – zoals IoT – draagt bij aan de zoektocht naar oplossingen.”

Meer weten over wat het Internet of Things allemaal mogelijk maakt?

Ontdek alle mogelijkheden

Experts

Onze experten houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT professionals.

Andere artikels van Experts