×
×

Glasvezel een essentieel onderdeel van de business

Gepubliceerd op 13/04/2016 in Inspireren

Glasvezel een essentieel onderdeel van de business

Bedrijven wisselen multimedia uit met klanten en partners, ze bieden toepassingen aan in de cloud en werken online samen. Op het netwerk zijn vaak veel gebruikers tegelijk actief, met grote datavolumes bovendien.

In het tijdperk van de multimedia hebben we meer dan ooit nood aan een netwerk dat voldoende snelheid en bandbreedte biedt. Dat die multimedia zich in de cloud bevinden, zorgt voor een groeiend gebruik van glasvezelverbindingen, ook bij kleinere bedrijven. “We wisselen voortdurend grote bestanden uit”, zegt Tim Vanderbruggen van Watkins, een Amerikaanse producent van bubbelbaden. “Het gaat onder meer om digitale brochures die we ontvangen vanuit het hoofdkwartier in Californië, maar ook om videobestanden, handleidingen, foto’s, enz., waarmee we onze verdelers ondersteunen.” Kenmerkend voor bedrijven die op glasvezel overstappen is dat ze vaak in twee richtingen met grote volumes werken: zowel voor upload als download. “We hebben inderdaad nood aan een grote uploadcapaciteit”, zegt Frank Boeckaerts van All Media Monitoring. Het bedrijf voert mediamonitoring uit in opdracht van ruim 1.400 partners: het verzamelt en bundelt berichten die over bedrijven verschijnen, in de pers en online. “Voor ons biedt glasvezel in de eerste plaats capaciteit. Soms zijn er honderden mensen die tegelijk vanop ons online platform beginnen te downloaden. Een klassieke ADSLconnectie bleek daarvoor te klein, maar glasvezel kan dat perfect aan.”

Groot volume geen bezwaar

Dapesco heeft een vergelijkbare behoefte. Het studiebureau helpt klanten bij de opvolging en bijsturing van hun energieaankoop en -verbruik. “Dagelijks ontvangen we meer dan een miljoen berichten met data uit meetpunten bij klanten”, zegt Jean-François Potelle van Dapesco. “We analyseren die data, waarna we onze klanten rapporten bezorgen.” Via een webapplicatie kunnen klanten hun energieverbruik ook online volgen. “Het spreekt voor zich dat die applicatie altijd en overal bereikbaar moet zijn, ook op piekmomenten. Dankzij de glasvezelverbinding slagen we erin om die service te garanderen.” Beschikbaarheid is ook de grootste uitdaging voor Oona. Het communicatiebureau biedt tekst, foto’s en video aan klanten als Nike, JBC en Ikea. “We stellen die media onder meer ter beschikking van journalisten”, zegt Werner De Smet van Oona. “De bestanden moeten meteen beschikbaar zijn en het downloaden moet snel gaan.” Toen Oona naar een nieuw pand verhuisde, besliste het bedrijf op glasvezel over te stappen. “We wilden vermijden dat we op termijn aan performantie zouden inboeten. Op het vlak van snelheid en bandbreedte zitten we nu voor een hele tijd goed.”

Onmisbaar element

Oona, All Media Monitoring en Watkins beschikken over een glasvezelverbinding met een symmetrische capaciteit: uploaden en downloaden gebeuren er tegen 20 Mbps. Bij Dapesco bedraagt de symmetrische capaciteit zelfs 30 Mbps. “Onze hele business hangt van die connectiviteit af”, zegt Frank Boeckaerts van All Media Monitoring. “In plaats van voor onze partners artikels uit de krant te knippen, verzamelen en verdelen we alles digitaal. De glasvezelverbinding is een essentieel onderdeel van onze business.” Bij Watkins steunt ook de interne werking van het bedrijf in belangrijke mate op het netwerk. De medewerkers van het Europese distributiecentrum in Dilsen-Stokkem staan via videoconferenties in nauw contact met hun collega’s in San Diego. “Ook daarvoor is het handig dat we over een snelle verbinding beschikken”, stelt Tim Vanderbruggen. “We gebruiken Skype for Business. Over glasvezel werkt dat zonder haperen en in een goede audio- en videokwaliteit.” Bovenal garandeert glasvezel de vlotte dienstverlening aan klanten. “We beheren 15.000 sites in veertig landen”, zegt Jean-François Potelle. “Zonder een bedrijfszeker en performant netwerk valt onze business meteen stil.” Hetzelfde geldt voor Oona. “Het netwerk is een onmisbaar onderdeel van wat we aanbieden als bedrijf”, besluit Werner De Smet. “Klanten weten dat onze content altijd meteen beschikbaar is.”

Proximus team

Proximus houdt u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT-professionals

Blog topics

 

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!