Fiber biedt bandbreedte en capaciteit voor de komende generaties

Gepubliceerd op 21/01/2022 in Nieuws

Fiber is het vaste netwerk van de toekomst. In de komende zeven jaar voorziet Proximus zeventig procent van alle gezinnen en bedrijven van België van ultrasnel glasvezelnetwerk.

Fiber biedt bandbreedte en capaciteit voor de komende generaties

Wat maakt van fiber een waardevolle technologie?

Christophe Van de Weyer, COO Enterprise Business Unit bij Proximus, legt uit: “Fiber laat toe data te vervoeren tegen de snelheid van het licht. Het is bovendien een symmetrische technologie: up- en download gebeuren even snel, met zeer hoge reactiesnelheid. De geboden snelheid en de grote capaciteit – 10 Gbps – maken fiber uiterst geschikt voor toepassingen die in real time steunen op intensief verkeer met grote datavolumes, zoals virtual reality, games en talloze kritische bedrijfstoepassingen.”

Fiber laat toe data te vervoeren tegen de snelheid van het licht.

Christophe Van de Weyer, COO Enterprise Business Unit bij Proximus

Hoe kan fiber bijdragen aan de werking van een bedrijf?

“We werken meer en meer in de cloud. Data uit de cloud downloaden, lokaal verwerken en opnieuw naar de cloud uploaden verloopt via fiber razendsnel. Cloudtoepassingen waar grote datavolumes mee gemoeid zijn – zoals videovergaderen – verlopen via fiber heel soepel. Bedrijven connecteren almaar meer toestellen en machines, onder meer om data te capteren in het kader van Internet of Things-toepassingen. Die data naar een IoT-platform brengen, daar verwerken en het antwoord naar de machines terugkoppelen, gebeurt via fiber zo goed als in real time, wat een nieuwe manier van aansturing toelaat.”

Door de uitrol te versnellen zullen we fiber tegen 2028 al aan 4,2 miljoen gezinnen en bedrijven aanbieden. Een nationale dekkingsgraad van 70%.

Christophe Van de Weyer, COO Enterprise Business Unit bij Proximus

Toekomstgericht, betrouwbaar, schaalbaar

Christophe: “Fiber is een toekomstgerichte, betrouwbare en schaalbare technologie. Het internetverkeer verdubbelt om de twee jaar. We stappen meer en meer op hybride werken over, waardoor het belang van een goede verbinding alleen maar toeneemt: voor videovergaderen, om op grote bestanden samen te werken, enzovoort. De huidige technologie kan dat op termijn niet aan. Met fiber is er echter bandbreedte en capaciteit genoeg voor de komende generaties.”

Waarom versnelt Proximus de uitrol van fiber?

“Het zit in ons DNA om als eerste innovatieve technologie op de markt te brengen voor een breed publiek. Dat was zo met ADSL en digitale tv, en dat is nu weer zo met fiber. Terwijl we het mobiele netwerk heruitvinden met 5G, brengen we het vaste netwerk naar een hoger niveau met fiber. Door de uitrol te versnellen zullen we tegen 2028 fiber al aanbieden aan 4,2 miljoen gezinnen en bedrijven, goed voor een nationale dekkingsgraad van 70%.”

Er is echter geen verschil tussen de uitrol die Proximus zelf uitvoert en de uitrol van de joint ventures. Het gaat hier om hetzelfde, kwalitatieve open netwerk.

Christophe Van de Weyer, COO Enterprise Business Unit bij Proximus

Versnelde uitrol dankzij partnerschappen

“We voeren ongeveer de helft van de uitrol zelf uit. Voor de andere helft – en om zo een echte versnelling te realiseren – werken we via partnerschappen. We hebben daarvoor twee joint ventures opgericht. Fiberklaar (Proximus en EQT Infrastructure) werkt in Vlaanderen aan de uitrol van fiber bij 1,5 miljoen gezinnen en bedrijven, Unifiber (Proximus en Eurofiber) zorgt voor de uitrol van fiber bij 500.000 gezinnen en bedrijven in Wallonië. De eigenlijke uitrol gebeurt gemeente per gemeente, buurt per buurt.

Er is een prioriteitenlijst opgesteld in functie van de specifieke noden van iedere regio, waarbij we onder meer kijken naar het aantal inwoners en bedrijven”, verduidelijkt Christophe. “Er is echter geen verschil tussen de uitrol die Proximus zelf uitvoert en de uitrol van de joint ventures. Het gaat hier om hetzelfde, kwalitatieve open netwerk.”

Christophe Van De Weyer studeerde handelsingenieur aan de KU Leuven. Hij werkte 18 jaar voor het top management consultingbedrijf Bain & Company als Partner in hun telecom- en techpraktijk. In 2020 versterkte hij Proximus als COO van de Enterprise Business Unit en Managing Director van de Enterprise filialen.

Proximus versnelt de fiberuitrol door zijn krachten en knowhow te bundelen met telecombedrijven DELTA Fiber en Eurofiber. Deze samenwerkingen leiden tot de oprichting van nieuwe bedrijven: ‘Fiberklaar’ in het noorden van het land en ‘Unifiber’ in het zuiden.

Ontdek meer over de samenwerking

Experts

Onze experten houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT professionals.

Andere artikels van Experts