Zo maakt u van uw cloudstrategie een succes

Gepubliceerd op 08/06/2022 in Tech, tips & trics

Tegen 2025 zullen 85% van de ondernemingen een cloud-first strategie hanteren. Om het beste uit de cloud te halen, is het belangrijk een aantal zaken op een rijtje te zetten.

Zo maakt u van uw cloudstrategie een succes

De belangrijkste keuze die zich opdringt voor bedrijven is het type cloud waarmee u wil werken. Kiest u voor een publieke cloud, dan bevinden de diensten zich op een gedeelde omgeving waar verschillende bedrijven er dezelfde fysieke server delen. In een on-premise omgeving hoeft u die servers niet te delen met andere gebruikers, en beheert u uw eigen infrastructuur. Bij een private cloud staat die omgeving in het datacenter van een partner, maar kunt u als bedrijf wel mee bepalen hoe het beheer ervan verloopt.

Veel bedrijven kiezen almaar vaker voor een hybride oplossing, waarbij ze on-premise infrastructuur combineren met de private cloud van Proximus en/of publieke cloud. Als ervaren partner ondersteunt Proximus al die oplossingen.

Cloud als oplossing voor concreet probleem

Voor een bedrijf komt het erop aan vooraf goed na te denken over welke van die modellen en oplossingen het meest geschikt zijn voor uw specifieke noden en wensen. Investeren in technologie zonder concreet plan heeft weinig zin. De stap naar de cloud is maar nuttig wanneer u er een concreet vraagstuk mee oplost voor uw bedrijf. Wat wil u via de cloud bereiken en wat verwacht u van de oplossingen die u daarbij moeten helpen?

Kosten en baten

De zoektocht naar lagere kosten is vaak een belangrijke drijfveer om de stap te zetten. Daarom is het belangrijk dat u de kosten van de cloudoplossing – zowel op korte als op lange termijn – nauwkeurig in kaart brengt. De cloud biedt op het eerste gezicht niet altijd de meest optimale oplossing. Staar u echter niet enkel blind op de kosten. Denk ook aan wat u ermee bespaart. Zo optimaliseert de stap naar de cloud de uitgaven voor het beheer van uw on-premise IT-infrastructuur.

Schaalvoordelen

Ook de keuze voor het type cloud moet u doordacht maken. Publieke cloud, private cloud, on-premise infrastructuur of hybride cloud komen elk met hun eigen pakket aan voordelen. Zo biedt de publieke cloud ontegensprekelijk een schaalvoordeel: u betaalt enkel voor wat u gebruikt en er zijn geen beheerskosten.

Wenst u de cloud af te stemmen op de specifieke behoeften van uw onderneming, bijvoorbeeld op het vlak van flexibiliteit, beveiliging en compliance, dan is een combinatie van private cloud en on-premise omgeving mogelijk een aangewezen toevoeging aan uw gebruik van publieke cloud. Het model dat on-premise en private cloud combineert, vinden we dan ook vaak bij bedrijven in strikt gereguleerde industrieën, zoals de banksector.

In een on-premise omgeving mag het schaalvoordeel van de gedeelde infrastructuur dan wel wegvallen, toch biedt die optie voor heel wat bedrijven een optimale toevoeging aan hun cloudomgeving.

Mensen en middelen

De belangrijkste afweging die u moet maken is die van welke data en applicaties u naar welk type cloud verplaatst. Dat doet u uiteraard niet zomaar, maar door belangrijke criteria als flexibiliteit, beveiliging en prestatiegerichtheid tegenover mogelijke schaalvoordelen en kostenbesparingen te plaatsen.

Belangrijk is dat u voor uzelf uitmaakt wat u met uw migratie naar de cloud wil bereiken, hoe zwaar het financiële plaatje daarin doorweegt en hoe vlot u de stap wil zetten. Dat vraagstuk is uiteraard voor iedere onderneming anders, en is afhankelijk van de mensen en middelen waarover u beschikt om een optimale cloudstrategie uit te bouwen. Als partner helpt Proximus u hierin de correcte afweging te maken, op maat van uw behoeften en middelen.

Dankzij partnerships met cloud marktleiders, biedt Proximus moderne, hybride cloudoplossingen aan. Doe de test en ontdek welke cloudstrategie het beste bij uw bedrijf past.

Doe de test

Experts

Onze experten houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT professionals.

Andere artikels van Experts