5 vragen over 5G voor auteur Tom Cassauwers

Gepubliceerd op 17/06/2021 in Inspireren

5 vragen over 5G voor auteur Tom Cassauwers

“5G is een netwerktechnologie die meer digitale transformatie mogelijk maakt. Maar het is heel moeilijk om de toekomstige impact ervan in te schatten”, zegt Tom Cassauwers, auteur van het boek ‘5G – De ruggengraat van onze toekomst’.

Versterkt 5G ons concurrentieel vermogen?

“5G zal deel uitmaken van de basisinfrastructuur van de economie. Het zou dus goed zijn daar verder in te investeren. Meer bandbreedte zorgt voor meer economische activiteit. De resultaten op langere termijn zijn moeilijker in te schatten, al kunnen we vermoeden dat toepassingen op basis van 5G het concurrentieel vermogen en de productiviteit van bedrijven zullen versterken.”

Welke gevolgen heeft 5G voor onze arbeidsmarkt?

“5G fungeert alleen maar als drager van innovatie. Bedrijven mogen zich niet blindstaren op de technologie zelf. Het gaat erom dat bedrijven inzetten op de digitale transformatie, zoals bijvoorbeeld automatisering en robotisering. In een tweede stap kijken ze wat 5G daarbij kan betekenen. Sommige studies stellen dat er jobs zullen verdwijnen. Andere zeggen net dat digitalisering voor nieuwe jobs zorgt. Het is in ieder geval iets om van nabij op te volgen, om al te grote schokken te vermijden.”

Zorgt 5G voor disruptie van bestaande businessmodellen?

“Het is zonder meer een goed moment om een brede kijk te ontwikkelen op wat digitalisering doet in de maatschappij. Kijk, een dienst als Uber steunt vandaag op de beschikbaarheid van 4G. Maar je kan de disruptie van de taxisector niet één op één toeschrijven aan de komst van 4G. Het is een evolutie. Eerst was er 3G, dan ontstonden de eerste mobiele apps, die kwamen samen in een app store, enzovoort. Met 5G loopt die evolutie nu gewoon door.”

Welke rol zal 5G spelen bij de uitbouw van een smart city?

“Ook hier moeten we ons niet blindstaren op 5G alleen. Het klopt dat 5G bijzonder geschikt is in het kader van smart cities. Maar tegelijk behouden ook 4G, wifi en andere netwerktechnologieën hun waarde. 5G is gewoon een nieuwe speler die het netwerkecosysteem versterkt.”

Vergroot 5G de digitale kloof?

“Het is moeilijk te voorspellen of 5G een invloed zal hebben op de evolutie van de digitale kloof tussen mensen die makkelijk toegang hebben tot digitale toepassingen en diegenen die dat niet hebben. Het idee is alvast dat 5G toepassingen mogelijk maakt die dat voorheen niet waren. Tegelijk kan 5G ook de verspreiding van fake news versnellen. Zo zou 5G bepaalde tegenstellingen in de maatschappij kunnen versterken.”

Nu is een goed moment om een brede kijk te ontwikkelen op wat digitalisering doet in de maatschappij.

Tom Cassauwers, auteur van ‘5G – De ruggengraat van onze toekomst’

Uitrol van 5G belangrijk in herstelplan na crisis

Interview Koen De Leus, Chief Economist bij BNP Paribas Fortis

Tom Cassauwers schrijft als freelancejournalist over technologie en de impact ervan op onze economie en politiek. Hij is auteur van het boek ‘5G – De ruggengraat van onze toekomst’.

Experts

Onze experten houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT professionals.

Andere artikels van Experts