Een WordPress-website maken voor beginners

Gepubliceerd op 20/09/2021 in Tech, tips & tricks

Elk bedrijf dat online nieuwe klanten wil bereiken, heeft een degelijke website nodig. Dat kan je natuurlijk aan een professional overlaten, maar met dit handige stappenplan maak jij zelf een WordPress-website in een handomdraai.

Een WordPress-website maken voor beginners

Stap 1: Domeinnaam en hosting aanschaffen

Een domeinnaam is de naam van jouw website op het internet, bijvoorbeeld www.mijneigenzaak.be. Internetgebruikers moeten dit invoeren om op jouw website terecht te komen, dus kies zeker een naam die bij je bedrijf past en makkelijk te onthouden is.

Naast een domeinnaam heeft jouw site ook hosting nodig. Dat is het huren van jouw ruimte op het wereldwijde web. Een hostingbedrijf bewaart als je teksten, bestanden en beelden op hun server en daar betaal jij voor. Om een WordPress-website te maken, heb je een hostingbedrijf nodig dat WordPress ondersteunt, bijvoorbeeld SiteGround. Meestal kan je voor hosting en je domeinnaam bij dezelfde provider terecht.

Maakt het voor jou niet uit dat de merknaam van WordPress in de url van je bedrijfswebsite staat, dan kan je kiezen voor een domeinnaam en hosting bij WordPress zelf. Dat oogt echter minder professioneel dan een eigen domeinnaam.

Hulp nodig bij het kiezen van een webhost? Geen paniek, wij hebben een handige gids om je te helpen. Klik hier voor de handleiding!


Stap 2: WordPress installeren

Sommige hostingbedrijven installeren automatisch WordPress bij je bestelling, bij andere moet je het zelf nog installeren via de mail die je gekregen hebt nadat je de bestelling van je hosting afgerond hebt. Zodra je dit gedaan hebt, kan je je aanmelden op je eigen website.


Stap 3: WordPress instellen

Nu is het tijd om je aan te melden op je eigen website via WordPress. Surf daarvoor naar jouwdomeinnaam.nl/wp-login.php. Voer je e-mailadres en wachtwoord in om in te loggen. Vervolgens kom je in het dashboard van jouw website terecht waar je verschillende statistieken kan bekijken en menu’s hebt om je website in te stellen.

Via het menu “General” en tabblad “Settings” kan je heel wat zaken aanpassen:

  • Taal
    Soms staat je dashboard in het Engels, maar dat kan je makkelijk omzetten naar Nederlands.
  • Sitetitel
    Deze titel wordt links bovenaan getoond als je bent ingelogd. Het is de naam van je website en die is belangrijk voor een goede SEO-score. Kies dus een titel die duidelijk maakt waar jouw bedrijf voor staat.
  • Ondertitel
    Omschrijf hier jouw website in een paar woorden. Het kan zijn dat de ondertitel ergens getoond zal worden op je website, maar bij veel thema's is dat niet het geval.
  • Mailadres
    Dit is het mailadres dat je hebt ingevoerd bij het maken van je inloggegevens voor WordPress. Je zal op dit e-mailadres notificaties ontvangen wanneer een nieuwe gebruiker is aangemaakt, een automatische update is geïnstalleerd, of er een reactie staat te wachten om beoordeeld te worden.
  • Tijdzone
    Voor het publiceren van blogberichten, hanteert WordPress de tijdzone die jij hebt ingesteld. Kies hier dus de tijdzone van de doelgroep waar jij je op richt door een stad te selecteren.
  • Datumnotatie
    Hier kun je aangeven hoe de datum getoond wordt op je website.

Klik tot slot op “Wijzigingen opslaan” om de aanpassingen te bewaren.

Maak het je nog eenvoudiger en kies voor Bizz Online! Wij maken je professionele website van A tot Z én zorgen ervoor dat hij wordt gevonden in Google.


Stap 4: Beveiligde verbinding genereren

Met een beveiligde verbinding bescherm je je website tegen hackers die de date van je websiteverkeer willen lezen. Een beveiligde verbinding (HTTPS) is versleuteld, waardoor alle gegevens die verzonden worden tussen je website afgeschermd is voor derden. Dat is vooral belangrijk als je persoonsgegeven opvraagt van je bezoekers, bijvoorbeeld met een invulformulier op je site. Bovendien scoren beveiligde websites hoger in de Google-zoekresultaten.

Om HTTPS in te stellen op je website, moet je een SSL-certificaat activeren. Daarvoor ga je naar “Instellingen” en “Algemeen”. Je ziet daar je WordPress-adres (URL) en Siteadres (URL) staan. In beide URL's zie je “http://” staan. Wijzig dat naar “https://”. Scrol vervolgens naar beneden op de pagina en klik op “Wijzigingen opslaan”.


Stap 5: Thema en plugins installeren

In WordPress maak je gebruik van thema's om het design van je website aan te passen. Je kan kiezen tussen een aantal gratis thema’s of zelf op zoek gaan naar een betalend thema dat bij jouw bedrijf past. Er bestaan verschillende sites waarop je WordPress-thema’s kan downloaden als zip-bestand.

Lees meer over de WordPress-thema’s hier.

Zodra je een thema gedownload hebt op je computer, moet je het nog uploaden naar je website. Daarvoor ga je in het dashboard van je site naar “Weergave” en “Thema’s” en klik je op “Nieuw toevoegen”. Je komt nu in een soort bibliotheek terecht waar allerlei thema’s in te vinden zijn. Je kan hier eentje uitkiezen of je eerder gedownloade thema’ uploaden via “Thema uploaden”. Selecteer het zip-bestand vanop je computer en klik op “Nu Installeren”. Klik daarna op “Aciveren”. Jouw website heeft nu een standaard thema dat je nog kan aanpassen.

Thema’s bewerken

Je kan vanuit WordPress een aantal bewerkingen doen aan je thema, maar vaak downloaden bloggers en ondernemers een “page builder”. Dat is een soort software die je aan je WordPress-website toevoegt om makkelijk je pagina’s te kunnen bewerken en aan te passen. Je kan dan meteen visueel zien hoe je pagina eruit zal zien als je klaar bent. Bij duurdere, Premium WordPress-thema’s zit vaak zo’n pagebuilder inbegrepen. De populairste pagebuilder is Elementor, die zit vaak inbegrepen bij thema’s, maar kun je ook gratis downloaden.

Plugins toevoegen

Plugins zijn kleine softwaretoepassingen die je kan toevoegen aan je website. Zo bestaan er plugins om contactformulieren of knoppen naar je sociale media toe te voegen, om een webshop of portfolio te bouwen of om de SEO van je site te verbeteren.

De beste plugin om mee te beginnen, is ongetwijfeld Yoast SEO, een plugin gemaakt door WordPress. Zelfs met zijn gratis versie, boek je meteen vooruitgang met je SEO. Leer alles over de website SEO-plugin Yoast SEO in dit blogbericht. Yoast SEO is jouw persoonlijke assistent voor het beheer van je professionele website.


Stap 6: Je WordPress-website invullen

Een website zonder inhoud heeft natuurlijk ook totaal geen nut. Je moet zelf nog de juiste pagina’s aanmaken en voorzien van tekst of beelden. De belangrijkste pagina’s die jouw bedrijfswebsite zeker nodig heeft zijn de homepage, de contactpagina, de “over”-pagina en de producten- of dienstenpagina. Om een nieuwe pagina toe te voegen, volg je deze stappen:

  1. Ga naar het menu “Pagina’s” in je dashboard.
  2. Klik op “Nieuwe pagina”.
  3. Vul de titel van de pagina in, bijvoorbeeld “Over ons”.
  4. Klik rechtsboven op de blauwe knop “Publiceren”.
  5. Klik op het WordPress-logo om terug te keren.

Vanuit je dashboard kan je nu de pagina’s die je aangemaakt hebt, bewerken via de pagebuilder. Zo kan je tekst en beelden toevoegen of bijvoorbeeld een contactformulier.We moeten nu aangeven dat de pagina die we Blog hebben genoemd het blog moet worden. En dat de pagina die we Home hebben genoemd onze homepage wordt.

Vervolgens moet je aangeven welke pagina waar hoort te staan op je blog. Daarvoor ga je opnieuw naar “Instellingen”, maar klik je nu op “Lezen”. Selecteer de pagina die je gemaakt hebt en kies een categorie. Voor je homepage kies je “Hom”, voor een blog kies je “Blog” enzovoort. Klik tot slot op “Wijzigingen Opslaan”.

Menu aanmaken

Nu moet je nog een menu aanmaken. Ga in je dashboard naar het tabje “Weergave” en klik daar op “Menu’s”. Geef je menu een naam, zoals “Hoofdmenu” en klik op “Aanmaken”. Ga nu in de linkerbalk naar het tabblad “Pagina’s” en klik op “Alles Tonen”. Selecteer de pagina’s die je gemaakt hebt en klik op “Aan menu toevoegen”. Nu kan je de pagina’s in de juiste volgorde zetten. Begin altijd met je homepage en eindig met je contactpagina. Klik op “Menu Opslaan” en vink onderaan aan dat dit je hoofdmenu is. Klik weer op “Menu Opslaan”.

Je basic website is nu klaar voor gebruik! WordPress heeft daarnaast nog tal van mogelijkheden om je website te verbeteren, maar met een eenvoudige site zet je jouw bedrijf al op de digitale kaart.


Voor de creatie en het optimaliseren van de SEO-score van je professionele website, kan je ook kiezen voor Bizz Online. Wij creëren dan de website van jouw bedrijf van A tot Z en zorgen ervoor dat er correct naar wordt verwezen in zoekmachines.

Ontdek Bizz Online nu meteen!

Er is ook een digitaal adviseur beschikbaar om al je vragen te beantwoorden. Bovendien krijg je van ons ook een domeinnaam, een professioneel e-mailadres en beveiligde hosting op de Belgische servers van Proximus.

Proximus Business

  

Andere artikels van Proximus Business
Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar