Start je eigen zaak met een stappenplan

Gepubliceerd op 03/06/2020 in Start Like A Pro

Ondernemen, da’s een vak apart. Je wordt je eigen baas en je moet weten wat er op de markt speelt. Voor je begint, moet je een idee hebben en de standaard formaliteiten kennen. Wij zetten ze voor jou op een rijtje.

Start je eigen zaak met een stappenplan

1. Een idee hebben

Je denkt: “Tiens, ik wil voor mezelf werken zodat ik zelf mijn uren kan bepalen en doen wat ik graag wil.” Als je dat weet, kan je overgaan naar stap 2.

2. Open een zichtrekening

Oké, het idee is er. Nu moet je als zelfstandige een zichtrekening openen bij een gevestigde bank in België op jouw naam.

3. Vergunningen?

Ja, die heb je nodig voor je naar het ondernemersloket gaat. Hieronder vind je de verschillende vergunningen:

  • Een leurkaart: dat is een vergunning voor het verkopen van goederen en diensten buiten de handelsvestiging. Als je activiteiten doet buiten een vast winkelpunt.
  • Een beroepskaart: deze kaart is noodzakelijk voor mensen zonder Belgische nationaliteit die een zaak willen starten.
  • Sectorspecifieke vergunningen: deze dien je aan te vragen bij FOD Middenstand.

4. Op naar het ondernemingsloket!

Voilà, nu de voorgaande vergunningen in orde zijn, is het tijd om je ondernemingsnummer aan te vragen. Dat doe je in de Kruispuntbank van Ondernemingen. Dit geldt voor handelaars, handelsvennoten en vrije beroepen.

5. Oké, tijd voor de btw

Je onderneming is nu ingeschreven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen, dan is het tijd om je btw-identificatie aan te vragen. Dit doe je ook bij een ondernemingsloket.

6. Btw? Check! Nu is het tijd voor andere checks

Voor veel beroepen gelden andere bijkomende verplichtingen. Zo kan het zijn dat je extra vergunningen nodig hebt. Dit alles toets je best af bij een ondernemingsloket.

7. Sluit je aan bij een sociaal verzekeringsfonds

Dit moet je doen als zelfstandige in hoofd- en bijberoep. Dit fonds int de sociale bijdragen die je moet betalen en zorgt ervoor dat de uitkeringen correct verlopen.

8. Je bent er bijna

Zo, je mag binnenkort starten, maar eerst nog een ziekteverzekering.

9. Wil je een vennootschap starten?

Maak een afspraak met uw accountant. Hij zal duidelijk uitleggen welke stappen u moet volgen om uw BV, NV of een van de 6 mogelijke rechtsvormen voor een bedrijf op te richten. U zult ook een notaris moeten aanspreken om uw bedrijf rechtsgeldig te laten "valideren", de naam, de statuten, enz.

10. Ga je met personeel van start?

Het aanwerven van medewerkers is een belangrijke beslissing die gepaard gaat met verschillende stappen. Registratie bij de RSZ, verzekeringen ... Wend u tot uw sociaal secretariaat om u te helpen bij deze uitdaging.


Hehe. Nu ken je alle stappen om een zaak te starten. Hopelijk heb je in dit artikel de antwoorden gevonden die je zocht.

Veel succes!
Bron: UNIZO

Starterslijn (gratis) 02 21 22 677

Voor nog meer deskundig advies, interessante links of suggesties voor tools om je als Starter stap voor stap te begeleiden, kan je terecht op Start Like A Pro.

Start Like A Pro

Start Like A Pro

Start je eigen zaak met deskundig advies, interessante links en suggesties voor tools!

Andere artikels van Start Like A Pro
Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar