Kan je als student een zelfstandige activiteit starten?

Gepubliceerd op 01/12/2020 in Start Like A Pro

Jep. Het kan. Studenten kunnen een specifiek statuut aanvragen voor student-ondernemer. Jongeren die hun studies combineren met ondernemen kunnen daardoor fiscaal ten laste blijven van hun ouders. Je moet tussen de 18 en 25 jaar oud zijn en ingeschreven zijn in een erkende onderwijsinstelling

Kan je als student een zelfstandige activiteit starten?

Het is een gunstig stelsel voor zij die het sociaal statuut van zelfstandigen hebben. En de vroegere gelijkstemming van de student met een zelfstandig statuut in bijberoep bestaat niet meer.

Wie kan er student-ondernemer worden?

  • Je ben tussen de 18 en 25 jaar oud.
  • Je volgt studies in een onderwijsinstelling en je wordt eventueel geholpen door jouw school bij je ondernemersproject.
  • Je bent ingeschreven voor minstens 27 punten of voor 17 lesuren per week.
  • Je volgt regelmatig lessen en je kan dit aantonen met een attest van je school. Als dat niet kan, mag je ook altijd met een attest aantonen dat je hebt deelgenomen aan je examens. En als dat ook niet mogelijk is, bestaat de kans dat je je statuut verliest als student-ondernemer. Dan word je gezien als zelfstandige in hoofdberoep en zal je fikse bijdragen moeten betalen per kwartaal. Zo’n €7.000. Dan contacteert je best ons zo snel mogelijk als je geen regelmatige student bent.
  • Je oefent een zelfstandige activiteit uit of je bent het van plan.

Wil jij je inschrijven als student-ondernemer?

Contacteer Liantis sociaal verzekeringsfondsNieuw venster

En wat met de kinderbijslag als student-ondernemer?

Als je je kinderbijslag niet wil verliezen moet je als student-ondernemer bepaalde regels volgen.

240 urennorm

Je mag als student maximum 240 uren per kwartaal werken als zelfstandige. Je moet ook voldoen aan bepaalde voorwaarden:

  • Als je inkomen in 2017 minder dan €6.648,12 was, dan zit je goed volgens het kinderbijslagfonds. Zij denken dan dat je niet meer dan 240 uren per kwartaal hebt gewerkt.
  • Stel dat je inkomen hoger is dan €6.648,12 dan zal de kinderbijslagfonds de betalingen opschorten en moet je als student een verklaring op eer afleggen over het aantal uren die jij per kwartaal werkte. Als blijkt dat je toch minder dan 240 uren hebt gewerkt, blijf je je kinderbijslag behouden. En als je meer dan 240 uren hebt gewerkt, dan verlies je je recht op kinderbijslag.

De inkomensnorm

Als je als student-ondernemer deeltijds onderwijs volgt of je bent een schoolverlater die werk zoekt, geldt er een inkomensnorm. Je loon mag niet hoger zijn dan €530,49 per maand. Ook als je een stage volgt als student in het kader van een ondernemersopleiding. Je kinderbijslagfonds zal sowieso een verklaring op eer vragen over je inkomen.

Bron: UNIZO

Starterslijn (gratis) 02 21 22 677

Voor nog meer deskundig advies, interessante links of suggesties voor tools om je als Starter stap voor stap te begeleiden, kan je terecht op Start Like A Pro.

Start Like A Pro

Start Like A Pro

Start je eigen zaak met deskundig advies, interessante links en suggesties voor tools!

Andere artikels van Start Like A Pro
Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar