Printen vanaf je smartphone of tablet

Gepubliceerd op 12/09/2018 in Tech, tips & tricks

Nu tablets en smartphones steeds vaker de plaats van pc’s en laptops innemen, heb je je vast al de vraag gesteld: hoe kan je documenten of foto’s printen vanaf je mobiele toestel? Dat leggen we je graag uit.

Printen vanaf je smartphone of tablet

iOS

AirPrint

Werk je met een iPhone of iPad? Veruit de eenvoudigste manier om te printen, is een printer te kopen die Apple’s AirPrint ondersteunt. Gelukkig zijn er zo wel wat, op de website van Apple staan honderden AirPrint modellen opgesomd. Zodra je printer en je iPhone verbonden zijn met hetzelfde wifi-netwerk, zal hij automatisch opduiken in de lijst van beschikbare machines als je een foto of document wilt afdrukken. Het enige wat je dan nog moet doen, is op de ‘Print’-knop drukken.

App van de fabrikant

Heb je onverhoopt een printer die toch niet over AirPrint beschikt? Dan is de kans groot dat je toch nog printen via de Wifi Direct-functie. Via een app van je printerfabrikant (HP, Canon, Epson,…) kan je dan je documenten rechtstreeks vanaf je telefoon naar je printer sturen: Epson iPrint, Brother iPrint&Scan, Lexmark Mobile Printing, ...

Printopia

En er is er nog een manier om draadloos te printen, met software als Printopia. Die installeer je op een Mac, waarna deze als een soort brug dient om je iPhone en je printer aan mekaar te koppelen. Dat is bijvoorbeeld een oplossing wanneer je geen draadloze printer hebt.

Android

Mopria

Ook Android heeft een variant op de Airprint-technologie, die werd Mopria gedoopt, Mobile Print Alliance. Veel printers die AirPrint ondersteunen, hebben ook Mopria aan boord. Er is ook een Mopria-app beschikbaar in de Google Play Store als je telefoon hier al niet standaard over beschikt. Verder wordt soms ook meteen Mopria geïnstalleerd als je de app van je printerfabrikant op je smartphone zet.

App van de fabrikant

Heb je een Android-apparaat en geen Mopria-compatibele printer? Dan werkt ook de Wifi Direct-methode via apps van printerfabrikanten meestal wel. Daarvoor moet je dus even zoeken naar de app die je printerfabrikant in de Play Store heeft gezet.

Printen in de cloud van Google

Tot slot is er nog een interessante methode om te printen via het internet, naar eender welke printer die online is, ook al zit die niet in je eigen netwerk. Dat kan onder meer via Google Cloud Print. Het idee hier is dat je een bestand eerst naar een Google-server stuurt, waarna die het naar een printer doorzendt die verbonden is met het internet, waar ook ter wereld, als deze maar compatibel is met Google Cloud Print. Voor de veiligheid moet de eigenaar van de printer hiervoor wel eerst toestemming geven.

Proximus Business

  

Andere artikels van Proximus Business
Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar