Een gratis domeinnaam registreren: kan dat eigenlijk?

Gepubliceerd op 05/11/2021 in Start Like A Pro

Een gratis domeinnaam registreren: het is een mogelijkheid voor wie een eigen zaak opstart. Ten slotte heb je een digitale etalage nodig voor je winkel, restaurant of bedrijf. Veel potentiële klanten zullen je via je eigen website leren kennen. Maar is een volledig gratis domeinnaam registreren daarvoor de beste keuze? Of betaal je er toch maar beter voor?

Een gratis domeinnaam registreren: kan dat eigenlijk?

Kan ik een gratis domeinnaam registreren?

Ja, in bepaalde gevallen kan je een volledig gratis domeinnaam kiezen. In heel wat gevallen zit dit bij kosteloze tools om je eigen website te maken. Om twee redenen valt het toch sterk aan te raden om een eigen domein te kopen:

  • In de eerste plaats oogt het veel professioneler. De meeste consumenten zullen eerder klikken op kapperalain.beNieuw venster dan kapperalain.wix.com of kapperalain.tk. Per slot van rekening wil je een goede indruk maken, wanneer je je eerste potentiële klanten probeert te overtuigen. Denk er ook aan dat je domeinnaam ook zichtbaar is in alle e-mails die te zal sturen.
  • Daarnaast voorkom je dat je website vol vreemde advertenties zal staan. Met frauduleuze praktijken wil je natuurlijk niet geassocieerd worden. Door je eigen domeinnaam te registreren en hiervoor te betalen behoud je de volledige controle.

Een tip: als je aan de slag gaat met WordPress kan je met een betalend abonnement meteen ook de domeinnaam voor je website vastleggen. Je pagina’s zijn bereikbaar via dit adres. En zo vinden bezoekers je online terug.

Lanceer je zaak als een pro dankzij ons aanbod voor Starters.

Dat interesseert me!


Hoe registreer ik mijn domeinnaam?

Van zodra je een goede domeinnaam met extensie hebt gevonden, moet je hem natuurlijk ook vastleggen. Dit is dus eigenlijk het moment waarop je je nieuwe zaak echt digitaal lanceert. Bij het kopen van je domeinnaam kan je je in de eerste plaats richten tot het bedrijf dat de eindverantwoordelijkheid heeft om domeinnamen te registreren:

  • Voor de extensies .be, .vlaanderen en .brussels neem je een kijkje bij DNS BelgiumNieuw venster.
  • Voor .com, .net en .org is de site van de organisatie Icann de place to be.
  • Voor .eu surf je naar de site van EURid.

Hier kan je de beschikbaarheid van je gedroomde URL checken. Is dit niet het geval? Dan vind je in bepaalde gevallen de contactgegevens, om van een bestaande website de domeinnaam over te kopen.

Instanties zoals DNS Belgium brengen je dan in contact met iemand die je domeinnaam in een paar stappen zal registeren. Denk eraan: de prijs, voorwaarden en manier van registratie hangen af van dit bedrijf. Hier en daar krijg je bijvoorbeeld je domeinnaam het eerste jaar gratis. Neem dus je tijd voor je een keuze maakt!

Goed om weten nog: je moet altijd de nodige informatie doorgeven, zoals de naam van de onderneming en de gegevens van een contactpersoon (naam, telefoonnummer, postadres en e-mailadres).


Nog wat tips nodig bij het kiezen van je domeinnaam? Dit zijn de twee belangrijkste zaken om in het achterhoofd te houden:

1. Kies een korte naam die iedereen gemakkelijk onthoudt

Net zoals de naam van je onderneming moet ook de naam van je website gemakkelijk te onthouden zijn. Het is dus het eenvoudigst om als domeinnaam gewoon de naam van je onderneming te registreren, zoals miljoenen bedrijven in de hele wereld doen. Mocht je bedrijf een erg lange naam hebben, overweeg dan een afkorting te gebruiken.

Het is zeker een goed idee om een sleutelwoord of zoekterm in je domeinnaam op te nemen. Bijvoorbeeld een verwijzing naar het product dat je bedrijf aanbiedt. Op die manier zullen bezoekers je sneller terugvinden wanneer ze een logische zoekterm via Google ingeven. Stel dat je bijvoorbeeld matrassen verkoopt, dan kan je de term 'matras' in je domeinnaam gebruiken.

Soms is het mogelijk om een naam op verschillende manieren te schrijven. Registreer dan meteen ook de andere mogelijkheden. Via Google houden mensen vaak niet veel rekening met spelling, dus ben je op die manier zeker dat ze alsnog op jouw website terechtkomen. Bijvoorbeeld als je zaak de naam ‘Jansens’ bevat, dan registreer je best ook ‘Janssens’ of ‘Jansen’.

Je domeinnaam is dus een extra reden waarom je goed over de naam van je nieuwe zaak moet nadenken. Maak je een lijstje met mogelijke namen? Ga dan per naam zeker na of de domeinnaam nog te registreren is. Op die manier kan je wellicht al verschillende opties schrappen.


2. Kies de juiste extensie

Er bestaan meer extensies dan er landen in de wereld zijn. Soms zijn ze vrij logisch: .be voor een Belgische website, .nl voor een Nederlandse, .fr voor een Franse, … Het is dan ook het beste advies om de extensie te kiezen die bij het land hoort waarin je website actief is. Of het land waaruit je klanten afkomstig zijn.

Als jouw zaak zich dus vooral op de Belgische markt wil richten, doe je er goed aan om voor .be te kiezen. Zie je het meteen veel groter? Dan zijn de extensies .eu voor Europa of .com ook zeker een optie.

Maar je hoeft niet noodzakelijk een land te kiezen. Sommige extensies richten zich op de activiteiten die je uitvoert. Zo is .auto een goede extensie als je onderneming auto's verkoopt, of .immo als je bedrijf in de vastgoedsector actief is. Dat is ook een goed alternatief voor het geval de extensies .be of .com voor jouw domeinnaam al geregistreerd is.

Let wel op, want zo'n alternatieve extensie zal je veel meer geld kosten. Om een domeinnaam met .be te registreren betaal je slechts 10 tot 20 euro per jaar. Eentje met .eu kost ongeveer evenveel, en .com is doorgaans iets duurder. Maar andere extensies kunnen tientallen tot honderden euro's meer kosten. Voor .auto betaal je zelfs ruim 2.000 euro! En dat geld kan je als startup uiteraard beter besteden.

Voor nog meer deskundig advies, interessante links of suggesties voor tools om je als Starter stap voor stap te begeleiden, kan je terecht op Start Like A Pro.

Start Like A Pro

Start Like A Pro

Start je eigen zaak met deskundig advies, interessante links en suggesties voor tools!

Andere artikels van Start Like A Pro
Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar