×
×

Vijf gouden tips: spaar uw ogen achter uw beeldscherm

door Proximus Bizz teamLaat je inspireren10/09/2015

Vijf gouden tips: spaar uw ogen achter uw beeldscherm
Offertes maken, facturen opstellen, klachten afhandelen … Vaak spendeert u uren achter uw computerscherm, tot uw ogen roodomrand zijn en beginnen te tranen. Maar het werk moet af en de tijd dringt. Hoe kunt u doen wat moet en tegelijk uw ogen ontzien? Vijf gouden tips.

Uw ogen werken zich elke dag uit de naad: het draaien van de oogbal, knipperen, scherpstellen … Ogen hebben nooit rust. Als u lange tijd met de computer werkt, worden ze nog meer belast. U gaat dubbel of wazig zien, scherpstellen wordt moeilijk, uw ogen raken geïrriteerd, u krijgt hoofdpijn. Meestal zijn deze klachten van tijdelijke aard; ze worden Computer Vision Syndroom (CVS) genoemd. Of in simpele bewoordingen: computerogen. De oplossing bestaat uit makkelijk uit te voeren tips, zelfs van achter uw computerscherm.

1.   Rustpauzes

Het allerbelangrijkste: neem tijdig rust. De regel is een korte pauze van vijf minuten per uur of zelfs een 15-tal seconden om het kwartier. Voor elke halve dag moet u minstens een kwartier pauze voorzien. U kunt er de vermoeidheid van uw ogen sterk mee tegengaan.

2.   Niet in het donker

Zorg voor een goede lichtbron van bovenaf of van opzij, maar let erop dat het licht u niet verblindt of wordt weerspiegeld in uw beeldscherm.

3.   Stretchen

Bewaar bij voorkeur een afstand van 40 tot 50 centimeter tussen uw ogen en het scherm. Let erop dat uw ogen niet verkrampen. Ze moeten zich immers al die tijd instellen op één afstand terwijl ze gemaakt zijn om zich op verschillende afstanden te richten. Kijk daarom minstens om het kwartier uit het raam of naar een punt in de verte. Dit heeft hetzelfde effect als stretchen voor uw beenspieren.

4.   Standaard voor papier

Als u met papieren documenten werkt, plaatst u deze best op een standaard naast het scherm. Anders wordt het voortdurend heen en weer kijken tussen blad en scherm te vermoeiend voor de ogen.

5.   Knipperen

En tot slot: knipper zoveel mogelijk met uw ogen. Het traanvocht reinigt de ogen van stof en andere vuile deeltjes.

Meer nieuws over:

  • Internet
  • Slimmer werken

Nieuws filtering op :

Ander nieuws

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot uw dienst. Kies zelf hoe u contact met ons wil opnemen.

  • Bel een Bizz Expert op 0800 22 500Ma - za : 08:00 - 22:00

  • Chat met een Bizz Expert via deze site

    Chat met een Bizz Expert via deze sitemomenteel niet beschikbaar

Contact

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar