5 tips om de cyberveiligheid van je bedrijf te verbeteren

Gepubliceerd op 15/03/2023 in Tech, tips & tricks

Cyberaanvallen zijn niet alleen een probleem voor grote bedrijven, integendeel. Steeds meer hackers vallen kleine bedrijven aan om gevoelige gegevens en geld te stelen. Bescherming is dus zeer belangrijk, maar hoe doe je dat? Wij geven onze beste tips.

5 tips om de cyberveiligheid van je bedrijf te verbeteren

Of het nu gaat om particulieren, multinationals, overheidsinstellingen of kleine bedrijven: iedereen kan het slachtoffer worden van cyberaanvallen. Niemand is veilig, dus bescherm jezelf, je gevoelige bedrijfsgegevens en financiën. Daarom zetten we hieronder een reeks tips op een rij waarmee je je beschermt tegen mensen met kwade bedoelingen.

Wat zijn de risico's van een cyberaanval voor je bedrijf?

Als een hacker erin slaagt toegang te krijgen tot je netwerk en gegevens, kan dat dramatisch zijn voor jou, maar ook voor je klanten. Ze kunnen heel wat gegevens stelen:

  • Klantenlijsten
  • Creditcardgegevens van klanten
  • Bankgegevens van je bedrijf
  • Prijslijsten
  • Productontwerpen
  • Uitbreidingsplannen
  • Productieprocessen

Zoals je ziet, kan het ook gevaarlijk zijn voor je werknemers. Het is dus essentieel om je te beschermen door de volgende adviezen op te volgen. Als je geen computerexpert bent, raden wij aan een specialist in te schakelen om de nodige bescherming te installeren.

De kans dat je ooit met hackers te maken krijgt, is behoorlijk groot. Gelukkig beschermt Norton jou en je bedrijf tegen allerlei vormen van phishing, spam en malware.

Ontdek Norton nu!

1. Bescherm de toegang tot het wifi-netwerk van je bedrijf

Het eerste wat je doet, is de internettoegang en dus je wifi-netwerk beschermen. Dat is de eerste verdedigingslinie tegen hackers. Zo pak je dat aan:

  • Gebruik een proxyserver, een soort gateway tussen jou en het internet. Dat verhoogt de veiligheid van het netwerk en controleert wie jouw wifi gebruikt.
  • Stel firewalls in die een extra beveiligingslaag toevoegen. Je vindt er verschillende op het internet, maar sommige zijn standaard beschikbaar op je apparaten. Microsoft biedt bijvoorbeeld zijn firewall Defender standaard aan.
  • Een limiet stellen aan het aantal pogingen tot inloggen op accounts kan verdachte indringers in je netwerk detecteren.
  • Een VPN gebruiken om je verbinding te delocaliseren en onopgemerkt te blijven voor hackers is ook een goed idee.

2. Train je personeel

Niet iedereen is een cyberbeveiligingsspecialist en er kunnen fouten gebeuren. Daarom is het beter om iedereen in je bedrijf te laten trainen in cybersecurity. Je werknemers of medewerkers moeten geen echte specialisten zijn, maar leg hen wel uit hoe ze niet in phishing of andere online oplichting trappen.

Organiseer een training om hen bewust te maken van de risico's op het internet, zodat ze niets van het web downloaden en zorgvuldig omgaan met hun apparatuur zoals hun computer of werktablet. Het vermijden van slordigheden en fouten op het internet zal je bedrijf beter beschermen.


3. Gebruik een anti-virussoftware

Een virus of malware kan zeer snel apparaten of computernetwerken infecteren. Anti-virussoftware is daarom een ideale oplossing om ze op te sporen en te verwijderen. Er zijn verschillende mogelijkheden op de markt, het is aan jou om de juiste keuze te maken. Zodra je de software hebt geïnstalleerd, vergeet hem dan niet regelmatig bij te werken, zodat hij klaar is om alle nieuwe soorten virussen op het web te bestrijden.


4. Maak regelmatig een back-up van je bestanden en gegevens

Bij een cyberaanval kunnen de gegevens van je bedrijf in gevaar komen of zelfs gewist worden. Om een ramp te voorkomen, maak je beter regelmatig back-ups van je gegevens. Je hebt wel voldoende ruimte nodig om een grote hoeveelheid gegevens op te slaan. Je kiest bijvoorbeeld voor clouddiensten zoals OneDrive of Dropbox. Dat brengt echter ook risico's met zich mee omdat alles online wordt bewaard.

De ideale oplossing is een fysieke oplossing: de NAS of Network Attached Storage. Dat is een opslagbox waarmee je bestanden kan delen (en beheren) op een server met meerdere harde schijven. Stel een automatische back-up van je gegevens in, zodat je ze nooit kwijtraakt.


5. Versleutel je gegevens

Het is ook aanbevolen om een encryptie te maken van al je gegevens om ze te beschermen. Dat is een uitstekende bescherming, want de enige manier om ze in handen te krijgen is met de verschillende encryptiesleutels. Bovendien heeft zo'n versleuteling geen negatieve gevolgen voor het opslaan of delen van je gegevens.


Aarzel niet om hulp in te roepen van een specialist op dit gebied om alle veiligheidsmaatregelen uit te voeren. Het kan je bedrijf alleen maar helpen!

Om je bedrijf degelijk te beschermen, kies je voor Norton Security! Deze antivirussoftware beschermt al je apparaten tegen malware, spam, phishing en gegevensdiefstal. Gebruik je computer, smartphone of tablet voortaan met een gerust hart.

Ontdek Norton Security nu meteen!

Proximus Business

  

Andere artikels van Proximus Business
Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar