Hoe bescherm je je zaak tegen een cyberaanval?

Gepubliceerd op 13/03/2023 in Tech, tips & tricks

Cyberaanvallen komen steeds meer voor. Het is de schaduwzijde van de alomtegenwoordigheid van het internet in ons leven. Hoewel deze cyberattacks iedereen kunnen treffen, treffen ze vooral bedrijven, of ze nu groot of klein zijn. Omdat niemand immuun is, zijn hier een paar tips om jezelf te beschermen tegen cyberaanvallen en hackers.

Hoe bescherm je je zaak tegen een cyberaanval?

43% van de slachtoffers van cyberaanvallen zijn kleine bedrijven. Ja, hackers vallen niet alleen multinationals aan, maar vooral kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s). We moeten ons bewust zijn van de risico's van cyberaanvallen. Er wordt geschat dat er in de wereld elke 39 seconden een cyberaanval plaatsvindt.

Gezien het belang van het internet vandaag de dag zijn deze cijfers niet echt verrassend. Alles gebeurt via het web en het is zelfs waarschijnlijk dat jouw bedrijf vooral op het web actief is. Maar waarom richten hackers zich op kleine bedrijven? Meestal investeren kmo’s gewoon niet voldoende in bescherming tegen cyberaanvallen.

Terwijl grote bedrijven allemaal een afdeling hebben die volledig gewijd is aan digitale bescherming, is dit zelden het geval voor kmo’s. Hun behoeften zijn echter hetzelfde en net als bij multinationals hebben ook kleine bedrijven klantendatabases, communiceren ze gevoelige informatie via e-mail en maken ze gebruik van e-banking. Daarom is het te belangrijk om te investeren in internetbeveiliging. Maar hoe doe je dat? We geven je enkele eenvoudige adviezen om jezelf en je bedrijf te beschermen.


1. Voorkom een cyberaanval met een sterk wachtwoord

Dit is natuurlijk het eerste wat je moet doen: effectieve wachtwoorden gebruiken zodat het niet gemakkelijk is voor hackers om je te pakken te krijgen. Maak dus ingewikkelde wachtwoorden en vraag aan je collega's of medewerkers om hetzelfde te doen. Maak bij elk wachtwoord gebruik van hoofdletters, kleine letters en speciale tekens. Denk er ook aan om regelmatig van wachtwoord te veranderen.


2. Upgrade je software en applicaties

Update regelmatig de applicaties en andere software die je bedrijf gebruikt. Updates verbeteren het beveiligingsniveau van programma's en verhelpen bugs. Hackers krijgen dan veel moeilijker toegang tot je systemen.

Het belangrijkste is om je antivirussoftware te updaten. We vergeten dat vaak te doen, maar antivirussoftware is de meest effectieve manier om je te beschermen tegen cyberaanvallen.


3. Maak regelmatige back-ups

Om de impact van cyberaanvallen te minimaliseren, zijn regelmatige back-ups van je gegevens de beste oplossing. Maak van apparaten die gegevens bevatten die belangrijk zijn voor je bedrijf dus zo snel mogelijk een back-up. Je kunt direct een back-up maken naar de cloud of naar externe harde schijven. We raden echter aan om beide te doen, zodat je geen risico's neemt.


4. Train je medewerkers in cyberveiligheid

Het kennen van je vijand is de beste manier om hem tegen te gaan. Dus waarom train je jezelf of je medewerkers niet in cybersecurity? Als iedereen in je bedrijf zich bewust is van de gevaren en de do's en don'ts, is de kans op een ramp kleiner.

Vervolgens adviseren we je om informatie- en bewustmakingssessies over cyberveiligheid te organiseren, zodat iedereen zich binnen je bedrijf op een passende en veilige manier gedraagt.


5. Pas op voor cyberaanvallen via phishing

Sommige e-mails die je ontvangt, kunnen links of bestanden bevatten die gemaakt zijn om gevoelige informatie te stelen. Dus als iemand in een e-mail vraagt om informatie te verstrekken, vraag dan eerst meer details over de persoon of organisatie die hierom vraagt.

Wees in de regel uiterst voorzichtig met alle e-mails die je ontvangt. Naast phishing kunnen e-mails ook programma's en software bevatten die "ransomware" worden genoemd. Hun doel is dan om je losgeld te laten betalen, zodat gevoelige informatie niet wordt onthuld of gewoon zodat je je apparaten weer normaal kunt gebruiken.


6. Wees voorzichtig met je mobiele apparaten

Alle mobiele apparaten zijn toegangspoorten voor hackers. Dus wees voorzichtig met hoe je ze gebruikt. Het eerste wat je moet doen: je wachtwoorden variëren en regelmatig veranderen. Maak regelmatig updates op al je apparaten, vermijd verbinding met openbare wifi-netwerken, installeer geen dubieuze applicaties en laat je smartphone of tablet nooit onbewaakt achter.

Vermijd het opslaan van gevoelige en belangrijke gegevens en gebruik een VPN (Virtual Private Network) om je verbinding te versleutelen en anoniem te surfen.

En niet te vergeten: sluit nooit een onbekende USB-stick aan op een van je apparaten. Je weet nooit wat er op die USB-stick kan staan.


Proximus Business-klant? Werk met een gerust hart door risicovolle websites te blokkeren tijdens het surfen op de vaste en mobiele netwerken van Proximus.

Ontdek Proximus Secure Net

Proximus Business

  

Andere artikels van Proximus Business
Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar