Voordeel alle aard: gsm als bedrijfskost

Gepubliceerd op 19/09/2022 in Tech, tips & tricks

Als zelfstandige kan je bepaalde bedrijfskosten aangeven als 'voordeel alle aard'. Meestal gaat het bijvoorbeeld om bedrijfsauto's of laptops. Maar is een gsm of smartphone een voordeel alle aard? Je leest het hier.

Voordeel alle aard: gsm als bedrijfskost

In een traditionele onderneming is een voordeel alle aard een door de werkgever gekocht voorwerp of een dienst die door een werknemer voor privédoeleinden kan worden gebruikt. Dat kan bijvoorbeeld een auto van de zaak zijn, een laptop, een gms of smartphone, maar ook diensten als een internetverbinding en telefonie, verwarming en elektriciteit of zelfs huishoudelijk personeel. Dat alles kan een bedrijf gratis ter beschikking stellen van de werknemers.

Een voordeel van alle aard is in principe “gratis” voor de werknemer, maar maakt deel uit van het loon. Vroeger noemde men dat een “voordeel in natura”. Omdat het deel uitmaakt van het loon, wordt het dus ook belast. De fiscus plakt een waarde op het product of de dienst om zo de sociale bijdragen en de belastingen te berekenen. Sommige werkgevers vragen een bijdrage in ruil voor het voordeel.


De waarde van een voordeel alle aard

Aan de verschillende voordelen wordt dus een bepaalde waarde toegekend: ofwel geschat op hun reële waarde ofwel volgens een forfaitaire waardering of forfaitair bedrag. Je kan voorwerpen vaak slechts één keer indienen op het moment van aankoop, terwijl je diensten of abonnementen per maand kan indienen. Vanaf 1 januari 2018 hebben de FOD Financiën en de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) de nieuwe forfaitaire bedragen als volgt vastgesteld:

PC (desktop/laptop)

€ 6


Tablet

€ 3


Internetaansluiting (vast of mobiel)

€ 5


GSM/smartphone

Vast of mobiel telefoonabonnement: € 4

Toestel: € 3

Mobiel internet: € 5


Niet voor eenmanszaken

Bij een werknemer wordt met al deze berekeningen rekening gehouden in het salaris dankzij de collectieve arbeidsovereenkomsten. Als je een werknemer bent, raadpleeg dan je arbeidsovereenkomst voor alle details. Voor zelfstandigen ligt dat anders. Als je een eenmanszaak hebt, kan je geen gebruik maken van dit systeem. De reden is eenvoudig: jij bent in feite de eigenaar van alle goederen en diensten die door je bedrijf worden gekocht. Als je ze ook privé gebruikt, wat meestal het geval is, berekent je accountant (of jijzelf) het percentage zakelijk gebruik dat aftrekbaar is.

Enkel zelfstandigen met een vennootschap kunnen voordelen alle aard hebben, ongeacht het aantal mensen in dienst. In dat geval is het vennootschap eigenaar van de goederen of diensten en maak jij er in je privé gebruik van. Als jij als werkgever mensen in dienst hebt, kan je voor hen wel voordelen alle aard ter beschikking stellen.


Ben je op zoek naar een goede smartphone voor je werk? Dan vind je een groot aantal toestellen in onze webshop! Ontdek de smartphone die jouw bedrijf zal helpen groeien. En vergeet niet dat je een deel van de kosten kan afschrijven als bedrijfskosten. Interessant, toch?

Ja, ik wil een nieuwe smartphone!

Proximus Business

Jouw bron voor nieuws over telecommunicatie en ICT voor kmo’s

Andere artikels van Proximus Business
Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar