×
×

Shoppen zonder cash? 4 apps om met de smartphone te betalen.

door JohanLaat je inspireren06/12/2017

Shoppen zonder cash? 4 apps om met de smartphone te betalen.
Elektronische betalingen nemen hand over hand toe. Zeker op drukke momenten, zoals de tijdens de eindejaarperiode, grijpt de Belg graag naar zijn bankkaart om betalingen te doen in winkels. Zelfs betalen via de smartphone begint stilaan door te breken. Voor winkeliers is de boodschap dus duidelijk: spring mee op de trein en bied uw klanten voldoende elektronische betaalmogelijkheden aan.

Liefst 8,4 miljoen elektronische betalingen telde betaalverwerker Worldonline vorig jaar op 24 december of zowat 5.800 per minuut. Dat waren er 10% meer dan in 2015 en die trend zal de volgende jaren alleen maar versterken, zeker nu we ook meer en meer betalen met smartphone-apps.

Modern imago

De cijfers hierboven geven al meteen aan waarom u als handelaar maar beter meestapt in deze trend: steeds minder mensen zeulen briefjes en munten mee omdat ze elektronisch betalen gemakkelijker en handiger vinden. 

Een tweede reden sluit daar bij aan. Uw klanten voldoende manieren aanbieden om elektronisch te betalen, laat zien dat u mee bent met uw tijd en is gewoonweg goed voor uw imago. Sommige specialisten voorspellen dat we over enkele jaren zelfs in een cashloze maatschappij zullen leven, waar baar geld een grote uitzondering wordt. In sommige Scandinavische landen is zelfs al bijna zo ver: enkel toeristen betalen er hun taxi, buskaartje of koffie nog cash.

Bancontact

Laten we dus enkele van die elektronische betaalopties oplijsten. De meest voor de hand liggende is uiteraard Bancontact. Ongeveer elke Belg heeft ondertussen wel een Bancontactkaart op zak, maar de Bancontact is tegenwoordig ook een app op smartphones. Door aan de kassa een speciale QR-code te scannen met die app kunnen klanten hun aankopen afrekenen. 

Bij sommige banken moet daarvoor zelfs geen aparte app gedownload worden: de Bancontact-functionaliteit zit al ingebakken in de bankapp zelf. Sinds begin dit jaar bieden enkele banken zelfs contactloos betalen via Bancontact aan. Daarmee wordt de stap van het scannen van de QR-code overgeslagen: gewoon even met de smartphone langs de betaalterminal swipen en…hop, betaald. 

Payconiq

Een tweede grote speler op de markt is Payconiq, een systeem dat vooral bij kleinhandelaars (bakkers, frituren, slagers,…) opgang maakt. Het grote voordeel hier is dat winkeliers er zelfs geen betaalterminal meer voor moeten installeren. De transactie verloopt rechtstreeks van de smartphone van de klant naar de tablet of computer van de handelaar. 

SEQR

De uitdager van Payconiq is, SEQR (spreek uit: Secure), een van oorsprong Zweeds systeem dat min of meer werkt zoals de Bancontact-app. Door de app aan een bankkaart te koppelen, kunnen klanten via een QR-code of contactloos betalen. Het systeem is wel iets omslachtiger omdat de gebruikers eerst een domiciliëring moeten goedkeuren, zodat SEQR de betaling kan innen. 

Android Pay

Een laatste systeem ten slotte, is Android Pay, dat in België voorlopig met twee banken samenwerkt. Deze betalingen werken volledig contactloos, door even de smartphone bij de betaalterminal te houden. Voorlopig is deze app wel enkel voor Android-gebruikers beschikbaar. Apple heeft een gelijkaardig systeem (Apple Pay) maar dat is nog niet in België gelanceerd. Misschien iets voor op zakenreis?

Meer nieuws over:

  • “cashless” betalen
  • Bancontact
  • Payconiq
  • SEQR
  • Android Pay

Nieuws filtering op :

Ander nieuws

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot uw dienst. Kies zelf hoe u contact met ons wil opnemen.

  • Bel een Bizz Expert op 0800 22 500Ma - za : 08:00 - 22:00

  • Chat met een Bizz Expert via deze site

    Chat met een Bizz Expert via deze sitemomenteel niet beschikbaar

Contact

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar