7 toepassingen van artificiële intelligentie die je nu al kent

Gepubliceerd op 05/09/2018 in Inspiratie

7 toepassingen van artificiële intelligentie die je nu al kent

Dankzij kunstmatige intelligentie worden onze gadgets, auto’s en digitale assistenten almaar ‘menselijker’. Het lijkt iets voor in de toekomst. In realiteit werken vandaag al heel wat populaire snufjes met artificiële intelligentie. Een bloemlezing.

Chatbots

Je hebt via de website van een bedrijf vast weleens live met de klantendienst gechat. Soms word je dan te woord gestaan door een helpdeskmedewerker van vlees en bloed, maar steeds vaker gaat het om een chatbot: een babbelrobot die in vloeiend Nederlands antwoord geeft op vaak gestelde vragen. Sommige chatbots zijn zo geavanceerd, dat je wellicht niet eens merkt dat je met een machine converseert.

Files omzeilen met Waze

Nooit eerder waren navigatiesystemen en -apps als Waze zo efficiënt in het calculeren van de snelste route, en ook dat is te danken aan een stevige portie artificiële intelligentie. Jouw reisgegevens en die van andere automobilisten leveren samen een enorme hoeveelheid informatie op. Analyse van die zogeheten Big Data zorgt niet alleen voor een zeer nauwkeurig beeld van de actuele verkeerssituatie, maar maakt – via machine learning – ook voorspellingen voor de toekomst mogelijk.

Slimmere smartphones: de LG G7

Inmiddels verschijnen ook de eerste smartphones met artificiële intelligentie op de markt, waardoor de toestellen wat dichter in de buurt komen van hoe een mens denkt, leert en zijn omgeving ziet. De Huawei De LG G7 ThinQ schiet betere kiekjes met behulp van AI. Het is tevens een van de eerste smartphones met Google Lens-ondersteuning: richt de camera op een bezienswaardigheid, plant of boek, en de Google Assistant vertelt je er meer over, wederom met behulp van AI en machine learning.

Het betere vertaalwerk: Google Translate

Google Translate, ’s werelds bekendste vertaaldienst, maakt al sinds 2016 gebruik van een ‘neuraal netwerk’ – zeg maar artificiële intelligentie – om de vertalingen natuurlijker en meer accuraat te maken. De technologie zorgt ervoor dat Google Translate de semantiek van een zin begrijpt, oftewel de betekenis van de taalkundige constructie.

Betere suggesties in Netflix

De aankopen die je online doet, de Netflix-series die je bekijkt en de Spotify-nummers die je streamt: zo’n beetje alles wat je op het internet uitspookt wordt omgezet in suggesties voor nog meer kijk- en luistervoer, of voor producten die je wellicht ook wel kan gebruiken. Dat die aanbevelingen steeds beter aansluiten bij jouw persoonlijke smaak en behoeften is uiteraard geen toeval, maar een knap staaltje artificiële intelligentie.

Videogames

In een moderne first-person shooter als Call of Duty zijn de vijanden slimmer dan ooit tevoren. AI stelt hen in staat om hun omgeving te analyseren, objecten in hun voordeel te gebruiken en sneller te anticiperen op de acties van de speler. Bovendien leert de tegenstander van zijn fouten, waardoor hij een volgende keer wellicht een hele andere tactiek zal toepassen.

Smart home

Van slimme thermostaten over intelligente verlichting tot bewakingscamera’s die de opgenomen beelden laten analyseren in de cloud: allemaal maken ze in meer of mindere mate gebruik van kunstmatige intelligentie. Meer daarover lees je in ons uitgebreide artikel over smart home-systemen

Proximus Business

  

Andere artikels van Proximus Business

Categorieën

Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar