×
×

6 tips om de gegevens op uw Android-toestel te beschermen

door Dirk en MarjanLaat je inspireren14/11/2016

6 tips om de gegevens op uw Android-toestel te beschermen
Smartphones en tablets zijn een verlengstuk van het dagelijks leven geworden. Zowel privé als professioneel. Zorgt u ervoor dat al uw data veilig is en dat hackers geen kans krijgen?

Tips voor Apple-toestellen vindt u hier.

 1. Installeer een wachtwoord of code

  Absoluut cruciaal, volledig gratis en bijzonder gemakkelijk: beveilig de toegang tot uw telefoon of tablet met een code, een wachtwoord of een speciaal patroon dat u moet tekenen. Heeft u dit nog niet gedaan? Ga dan naar ‘Instellingen’, ‘Beveiliging’ en kies voor ‘Schermvergrendeling’. De code mag natuurlijk niet makkelijk te raden zijn. Dus niet 1234 of 0000. Dit geldt ook voor het patroon: een eenvoudige rechthoek of vierkant is niet voldoende. Bij nieuwere Android-toestellen kan u uw telefoon ook beveiligen en ontgrendelen met uw vingerafdruk. Dit is zo mogelijk nog eenvoudiger om te gebruiken. 
  En veeg uw scherm regelmatig schoon zodat er geen duidelijke patronen achterblijven.

 2. Download enkel apps uit de officiële App Store

  In tegenstelling tot een iPhone is het op Android een fluitje van een cent om apps te downloaden die niet uit Google Play komen, de officiële app-winkel van Google. Wees daar bijzonder voorzichtig mee en vermijd dit zelfs zo veel mogelijk. Vaak gaat het om dubieuze software (gekopieerde spelletjes, apps waarmee illegaal films kunnen bekeken worden, gekraakte versies van apps …) die niet zelden geïnfecteerd is met virussen en malware. Nog een voordeel van de Google Play: hier ziet u meteen welke toestemmingen een app van u nodig heeft voor u deze installeert. Als bijvoorbeeld een spelletjes-app toegang wil tot uw foto’s of contacten, kan u al wel vermoeden dat er iets niet koosjer is. 

 3. Wees voorzichtig met Wifi-hotspots

  De gratis Wifi-faciliteiten in hotels of koffiebars kunnen uiteraard geweldig handig zijn, maar ze vormen ook een potentieel veiligheidsrisico. U heeft er geen enkel zicht op wat er gebeurt met alle gegevens die u intikt. Dit kunt u voorkomen door een abonnement te nemen op een VPN, een Virtual Private Network. Zo’n VPN is een soort beveiligde “tunnel” tussen uw telefoon en het internet die het cybercriminelen een stuk moeilijker maakt om uw informatie te stelen. Er bestaan gratis VPN-diensten, maar het surfen verloopt daardoor vaak vrij traag. Betalende diensten, en zo zijn er tientallen, werken meestal een stuk vlotter. Zoek ze in Google Play.
  Of surf natuurlijk helemaal veilig en gratis op de beveiligde Proximus FON hotspots.

 4. Schakel wissen op afstand in

  Bent u uw telefoon of tablet kwijtgespeeld? Of is hij gestolen? Dan kan u uw toestel op afstand opsporen, vergrendelen en zelfs alle data wissen. Let wel: dit lukt enkel als het apparaat ingeschakeld is en, via Wifi of 3G/4G, over een dataverbinding beschikt. Ga hiervoor naar ‘Instellingen’, ‘Google’ (onder Persoonlijk) en ‘Beveiliging’ en zorg dat ‘De locatie van dit apparaat op afstand bepalen’ en ‘Op afstand vergrendelen en wissen toestaan’ aangevinkt zijn. Om uw apparaat op te sporen gaat u naar www.android.com/devicemanager. Als u hier inlogt met uw Google-account, kan u op de kaart uw toestel traceren en wissen voordat iemand met uw gegevens aan de haal gaat.

 5. Maak back-ups

  Als u die wisprocedure doorvoert, bent u natuurlijk al uw persoonlijke gegevens op uw telefoon kwijt. Daarom is het een goed idee om die data zoveel mogelijk te back-uppen. Gebruikt u voor uw email, contacten en agenda Gmail, Outlook of Yahoo Mail ? Dan wordt deze sowieso al in de cloud bewaard. Zodra u een nieuwe gsm of tablet gebruikt, zet u deze dan eenvoudig terug. Ook voor foto’s en muziek kan u een cloud-platform gebruiken, zoals bijvoorbeeld OneDrive, Dropbox of Google Drive. U kan in de instellingen van deze apps zelfs aangeven om elke nieuwe foto automatisch naar de cloud te sturen. Zo heeft u er geen omzien meer naar.

 6. Gebruik antivirussoftware

  Last but not least: u kan ook een security-app installeren. Bekende namen zijn onder meer Norton, Avast, F-Secure, Kaspersky, Avira of Bullguard. Ze scannen automatisch uw geïnstalleerde apps, de inhoud van uw geheugenkaart en de apps die u toevoegt op kwaadaardige software. Heel wat van die pakketten zijn zelfs gratis, al geldt dat meestal wel alleen voor de basisfunctionaliteit. Wie bijkomende extra’s wil zal meestal moeten betalen, al is het bedrag zelden hoger dan 20 euro. En denk er aan: download deze apps van Google Play.
  Kiest u voor Norton Mobile Security via Proximus, dan bent u safe voor 1,65 euro/maand exclusief btw.Download de app in alle veiligheid via MyProximus.

Meer nieuws over:

 • Android
 • Norton
 • beveiligen

Nieuws filtering op :

Ander nieuws

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot uw dienst. Kies zelf hoe u contact met ons wil opnemen.

 • Bel een Bizz Expert op 0800 22 500Ma - za : 08:00 - 22:00

 • Chat met een Bizz Expert via deze site

  Chat met een Bizz Expert via deze sitemomenteel niet beschikbaar

Contact

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar