Ik boekte een Airbnb om mijn buren te leren kennen

Gepubliceerd op 06/07/2018 in Traveling

Ik boekte een Airbnb om mijn buren te leren kennen

In de stad wonen is heerlijk, vooral wanneer je in je buurt zo’n dorpsgevoel hebt. Helaas ken ik mijn buren nauwelijks. Tot voor kort woonde mijn zus om de hoek, maar die is verhuisd. Tijd dus om nieuwe mensen leren kennen en omdat het gênant is om gewoon op ze af te stappen, schakelde ik mijn telefoon in.

Je kan met verschillende apps op locatie zoeken. Als je eten nodig hebt bijvoorbeeld. Zo heb ik al met verschillende pizzakoeriers, frituristen op fietsen en andere Deliveroo-boys proberen te socializen. Zij zijn echter te gehaast om mijn nieuwe vrienden te worden. Nog een fijne app om mensen in je buurt te leren kennen is Tinder. Daar heb je misschien al over gehoord? Mijn vriendin alleszins wel en ze wil niet dat ik via die weg onschuldige relaties met mijn buren aanga. Jammer.

Zo kom ik uit bij Airbnb. De logeerapp heeft me al aan overnachtingen geholpen in Amsterdam, Athene en Barcelona. Telkens was een slaapplek vinden een vorm van preventieve reispret. Je ziet namelijk hoe de mensen op die plek leven: welke kleur hun koelkast heeft, welk uitzicht hun terras en wat voor mottige posters ze aan de muur hebben hangen. Met wat geluk leer je op je reis bovendien een local kennen die je ontvangt als de Nederlandse/Griekse/Spaanse vriend die je in ander leven zeker had gehad.

Ik woon echter in Borgerhout en Borgerhout telt net iets minder toeristische trekpleisters dan de steden hierboven. Geen Sagrada Familia of Acropolis bij mij om de hoek. En officieel ook geen Walletjes of coffeeshops. Het is dus maar de vraag of achter die anonieme huizen en appartementen die ik elke dag passeer gastvrije buren met hippe slaapplekken schuilen?

Je eigen straat ingeven in de zoekbalk van Airbnb voelt nogal belachelijk en dat is het waarschijnlijk ook. Tot mijn verbazing verschijnen in een straal van een paar honderd meter veertien beschikbare adressen. Op toeristische locaties zie je meer en meer professionele faciliteiten zoals bed and breakfasts of studio’s die elke nacht verhuurd worden, maar in mijn buurt zijn het nog grotendeels kamers in huizen waar mensen effectief wonen. Zoals Airbnb dus oorspronkelijk was bedoeld.

Met mijn duim veeg ik van de ene buur naar de andere. Ze wonen best mooi. Op basis van de foto’s kan ik bovendien al oordelen of de bewoners vrienden van me zouden kunnen worden. Zo zie ik een woonkamer met een terrarium voor slangen. Bij deze buur vrees ik voor een potentiële vriendschap. Het eerste huis dat me opvalt ligt verderop in mijn straat. Het is een oud herenhuis waar je een strakke maar gezellige vintagekamer kan huren voor 49 euro. Aangezien ik op een halve minuut wandelen woon, zou je kunnen zeggen dat dit weggegooid geld is. Fout, een goede band met je buren is namelijk onbetaalbaar.

Nadat ik mijn buren met het oude herenhuis heb gemaild met mijn plan, laten ze me weten dat ze op de datum die ik wil reserveren niet thuis zijn. Ze doen nogal zakelijk en dat is jammer, want je hebt beter een goede buur dan een verre vriend. De zoektocht gaat voort.

Wat Airbnb gemeen heeft met vastgoedwebsites is het voyeuristische kantje. Je kan ongegeneerd bij de mensen binnenkijken. Zo kom ik vervolgens een loft tegen die bij me om de hoek ligt. Wat in het echt niet lukt, gaat wel via mijn telefoon. Eindelijk kan ik zien hoe mijn buren wonen. En of ze stijl hebben.

Wanneer ik de loft reserveer, vraag ik in een apart bericht aan eigenaar Myunkoo of hij die dag zeker thuis is. Ik wil hem op een vriendelijke en niet-psychopathische manier uitleggen dat ik om de hoek woon en dat ik de loft boek om hem te leren kennen. Welke formulering ik ook probeer, die boodschap klinkt steeds wat opdringerig en eerder wel psychopathisch. Gelukkig is Myunkoo een ervaren verhuurder en verschiet hij niet van een absurd verzoek meer of minder.

Nog geen week later is het zover. Na mijn werk ga ik zoals steeds gewoon naar huis, maar daar haal ik slechts mijn koffer met citytrip-benodigdheden op: propere onderbroek, tandenborstel en zonnebril gaan allemaal mee. Ik kijk even door het raam. Super zonnig is het niet, maar wie weet wat het morgen wordt. Thuis doe ik de lichten uit, de ramen dicht en de deur op slot. Hopelijk ben ik niets vergeten.

Buiten open ik Google Maps en zoek ik het adres op. Toch nog twee minuten wandelen. Om de reis wat aangenamer te maken luister ik via Spotify naar de nieuwe album van Damso. Halverwege het nummer ‘Introduction’ arriveer ik op mijn bestemming. Ik ben zenuwachtiger dan voor een gewone reis. Niet enkel de accommodatie moet meevallen. De gastheer moet dus een potentiële nieuwe vriend zijn. Al zou een goede buur al heel wat zijn.

Myunkoo laat me binnen via de garagepoort. Dat lijkt me typisch iets voor buren. Het voorste gedeelte van zijn loft verhuurt hij als yogastudio. Dat zouden extra punten kunnen zijn, moest ik aan yoga doen. De volgende ruimte is zoals het hoort bij een loft keuken, eetkamer en woonkamer ineen. Dan merk ik iets op dat de basis kan zijn voor onze goede buur/verre vriend-relatie. Naast de trap staan drie koersfietsen tentoongesteld. “Ik fiets veel”, zegt hij. “Heel veel. Zondag ga ik de Eddy Merckx Classic rijden. Moest je zin hebben om mee te gaan?”

In de hoek van de kamer zie ik nog een reden om vrienden te worden: het WK Voetbal staat op. Het is Polen-Senegal en om die match te volgen moet je al een liefhebber zijn. Ik vraag Myunkoo of hij zijn loft al lang verhuurd? “Nee, maar sinds ik het doe gaat het enorm hard. Ik denk dat ik bijna elke dag kan verhuren als ik wil, meestal aan Nederlanders, maar ook mensen uit New York, Berlijn, India, noem maar op.” Hoewel hij niet altijd thuis is wanneer de gasten hier verblijven, vindt hij het fijn om al die mensen te leren kennen. “Tijdens de Ronde van Vlaanderen verbleven hier Zwitsers die zaterdag de versie voor wielertoeristen gingen fietsen en zondag naar de start van de profs gingen kijken. Met die mannen heb ik achteraf nog een tijdje gewhatsappt.”

Behalve die van mij heeft Myunkoo al andere vreemde verzoeken gekregen: “De foto’s op mijn profiel zijn gemaakt door een studente die een interieur moest fotograferen en over een paar dagen komt er location hunter uit Amsterdam die de loft voor films en reclames wil verhuren.” Wie zelf een nachtje wil boeken, moet daar 130 euro voor leggen. “Ik vind dat zelf veel geld, maar de vraag is groot genoeg.” Wanneer hij geen buren over de vloer krijgt, komen hippe vogels van over heel de wereld hier logeren. In een handgeschreven boekje raadt hij een heleboel chique restaurants en coole bars uit andere buurten aan. Ik vind het wat jammer dat er behalve de plaatselijke Carrefour niets uit onze wijk instaat. “Dat moet ik misschien eens aanpassen, maar eerlijk gezegd heb ik deze adressen gewoon overgeschreven van een vriendin die ook een Airbnb verhuurt.”

Hij zegt dat hij dat nieuwe café op het pleintje tussen onze straten wel fijn vindt. “Bar Bakeliet”, zeg ik. “Daar heb ik twee weken geleden nog een verjaardag gevierd.” We staan ondertussen met een biertje op zijn balkon. Myunkoo wijst naar de huizen van zijn buren en vertelt wie waar woont. “Ik heb al in enkele andere wijken in de stad gewoond en nergens heb ik zo veel contact gehad met mijn buren als hier.” Ik vraag mij af hoe hij dat doet. Ook via Airbnb? “In deze straat worden veel straatfeesten georganiseerd. Daar ga ik altijd naartoe. Dat is echt iets voor mij. Zijn hier eigenlijk veel Airbnb’s in de buurt?” Ik vertel hem van wel en vraag of hij dat nog nooit heeft gecheckt. “Nee, ik heb echt geen idee.” Hij kijkt even zijn overwoekerde tuin in. “Ik heb eigenlijk nog nooit een Airbnb geboekt.”

Wil je mijn goede buur/verre vriend Myunkoo ook leren kennen? Dan kun je hier zijn loft reserveren.


Goesting in non-stop foto’s en storiekes sharen, ook tijdens je reizen? Terecht! En met Epic beats heb je eindeloze mobiele data in de hele EU, voor Instagram en alle andere grote social media apps. Plus non-stop muziek streamen onderweg, met o.a. Spotify en Deezer.

Bestel nu jouw Epic beats

By the way: Epic beats is er nu tijdelijk 6 maanden lang voor de prijs van Epic stories. Voor iedereen!

Erik

Digital en content marketeer. Tuinieren is mijn passie, net als eten. En na het sporten binge ik maar wat graag series of films.

Andere artikels van Erik

Blog topics