Wij spraken met de twee makers van Google Sheep View

Gepubliceerd op 09/07/2018 in Traveling

Wij spraken met de twee makers van Google Sheep View

Het internet, je hebt er vast al van gehoord. Je vindt er heel wat handige dingen, zoals de openingsuren van je nagelstudio, fora voor tweedehands Action man-poppen en filmpjes die tonen hoe je de filter van je wasmachine kan vervangen. De meest noodzakelijke website die wij in de geschiedenis van het internet echter tegenkwamen - gelieve onze internetgeschiedenis niet te checken - is Google Sheep View.

Nee, dat is geen typo, dat is de echte naam van de site die schapen verzamelt die op Google Street View staan.In 2010 kwam het fotografenkoppel Mike en Ding op het idee om alle schapen op het internet te verzamelen toen ze met trein door Nederland reisden. Aangezien we Mike en Ding in het rijtje van Steve Jobs, Bill Gates en Mark Zuckerberg plaatsen, zijn we erg blij dat ze even met ons wilde bellen over hun project.

EPIC: Hey Ren en Mike, waar komt het briljante idee van Sheep View vandaan?

Ding: Het begon allemaal met ‘glitches’ of fouten die ik steeds vaker tegenkwam wanneer ik Google Street View gebruikte. Hier maakte ik dan een screenshot van en bewaarde deze allemaal in een mapje op mijn bureaublad, zonder dat ik een idee had wat ik ermee moest doen. Maar later toen ik naar Nederland verhuisde maakte ik regelmatig lange fietstochten en stopte ik iedere keer als ik een schaap zag. En er zijn veel schapen in Nederland. Ik heb schapen altijd leuke dieren gevonden. Toen we naar een groener deel van Amsterdam verhuisden ontdekte ik het fenomeen van de kinderboerderij en raakte zo steeds verder betrokken met schapen.

Mike: In diezelfde tijd reisde ik vaak met de trein van- en naar Leiden en zag ik onderweg vaak schapen. Opeens kwamen we op het idee om te kijken of de schapen die ik iedere dag zag op Google Street View stonden. En dat bleek zo te zijn. Dus ja, toen ‘klikte’ het en ontstond het idee om meer schapen te zoeken.

Ren: Het begon ook meer als een grap. Toen we een stuk of twintig beelden hadden verzameld dachten we, laten we het op Tumblr zetten en zien wat er gebeurd. Niet veel later waren we featured in Tumblr Tuesday, en vanaf dat punt is het balletje gaan rollen.

Zijn jullie zelf dan ook grote dierenvrienden?

Mike: Ja, we gaan ook graag naar de kinderboerderijen bij ons in de buurt, waar we een favoriet schaap hebben die we Johan hebben genoemd. Hij is onze officieuze mascotte. We hebben het ook vaak met de vrijwilligers van de boerderij over hoe het met hem gaat. Het is een soort van collectief “buurtschaap” geworden. Ook omdat in de stad natuurlijk weinig weides zijn, dus is het leuk om zoiets dichtbij te hebben.

Ding: We eten ook allebei vegetarisch, en ik brei graag. Het liefst ga ik dan op zoek naar echte schapenwol die bij lokale boerderijen vandaan komt, omdat we graag bewust bezig zijn met onze kleding. Zo heb ik deze trui (ze wijst naar zichzelf en kijkt trots naar haar blauwe pullover) zelf gebreid.

Mike: Mijn favoriete ras is het Nederlandse Bonte Schaap, doe hebben zwarte stipjes.

Dit is Johan, het favoriete schaap van Mike & Ding bij de lokale kinderboerderij

Hebben jullie ook op Sheep View een favoriet schaap?

Mike: Het leukste vinden we het om een ‘authentiek’ beeld te vinden, een van een grote groep schapen met een herder die ze de wei in of uit leidt in bijvoorbeeld Roemenië.

Ding: Als we er zo een vinden is het jackpot. Maar het speurwerk hangt vooral af van waar we onze cursor neerzetten. In bijvoorbeeld Nederland, Nieuw-Zeeland of IJsland is het een fluitje van een cent om schapen te vinden. Maar als je terechtkomt in een grote stad in India is het veel lastiger. We gebruiken voor dit project ook veel inzendingen van mensen die over de hele wereld hun screenshots doorsturen. Je kunt ze nog altijd inzenden trouwens. Zelf zijn we niet meer heel actief op zoek, ik pas alleen nog de inzendingen aan tot een meer esthetisch beeld, ik ben tenslotte fotograaf.

Mike: In Nederland op zoek gaan naar schapen is natuurlijk wel een beetje valsspelen.

Wat willen jullie met dit project bereiken?

Mike: Het mooie is dat schapen in elke cultuur voorkomen. De dieren verbinden zo verschillende culturen en plaatsen. Ondanks de verschillende rassen en locaties, zijn ze in dit project één.

Krijgen jullie er een beetje leuke reacties op?

Ding: Ja, zeker! Het grappige is dat wij dit als een kunstzinnig iets zijn begonnen, maar de reacties komen uit elke denkbare richting. Van nerds die dan een artikel schrijven over ons in de context van ‘kijk wat je allemaal met Google Maps kunt doen!’ tot mensen uit het boerenleven, breiers en hakers, enzovoorts. Wat wel tof is, want zo krijgen we uit zoveel meer windstreken aandacht dan waarvoor het in eerste instantie is bedoeld. Opvallend genoeg krijgen we de minste response vanuit de kunstwereld, terwijl kunst wel onze oorspronkelijke insteek was.

Mike: We krijgen soms wel heel uiteenlopende inzendingen. Zo’n beetje alle schaap-gerelateerde dingen komen voorbij, zelfs als het niks meer met Street View te maken heeft, zoals foto’s van hun eigen schaap. We kunnen er wel allemaal om lachen.

Wat zijn de vreemdste dingen die jullie hebben gevonden?

Mike: We kregen ooit een inzending met een schaap ergens in een drukke stad in Indonesië. Ook hebben we er een gekregen ergens uit Mongolië, waar je zelfs de joerts in de achtergrond ziet.

Ding: We hebben op onze website ook een extra pagina met outtakes. Hier vind je beelden van bijvoorbeeld huizen die helemaal vol zijn geschilderd met schapen of gevuld zijn met vreemde beelden van schapen. Deze ‘net niet schapen’ vinden we ook altijd leuk.

Lesbos, Griekenland

Toen we Sheep View opzochten, vonden we ook een variant uit de Faeröer. Wat is daarmee aan de hand?

Mike: Wij waren overduidelijk eerst. En het grappige is, zij hebben ons er over gecontacteerd en ze beloofden aanvankelijk hun naam te veranderen, zodat het duidelijk gescheiden projecten waren. Toen de media er echter meer aandacht aan ging besteden verkochten zij zichzelf weer onder dezelfde naam als ons. Dat is vaak erg verwarrend.

Is jullie eigen woonst ook op Street View te vinden?

Mike: Ja, we wonen in een groot appartementencomplex in Amsterdam dus dat valt ook nogal op. Wat wel leuk is, is dat je onze fietsen die we hier voor de deur parkeren erop kunt zien staan.

Als je wordt uitgenodigd bij iemand thuis, verken je je bestemming dan ook eerst met Street View?

Mike: Ik ben wel zo iemand die wel graag alles van tevoren bekijkt. Dus ja, ik gebruik Street View ook voor niet-schaap gerelateerde zaken wanneer ik ergens naar toe moet. Soms raak ik dan ook wel verdwaald in de digitale straten.

Shetland, Schotland

Leuk schaap gespot? Stuur het in via deze link. 


Goesting gekregen in non-stop foto’s en storiekes sharen? Terecht! En met Epic beats heb je eindeloze mobiele data in de hele EU, voor Instagram en alle andere grote social media apps.

Plus non-stop muziek streamen onderweg, met o.a. Spotify en Deezer.

Bestel nu jouw Epic beats

By the way: Epic beats is er nu tijdelijk 6 maanden lang voor de prijs van Epic stories. Voor iedereen!

Erik

Digital en content marketeer. Tuinieren is mijn passie, net als eten. En na het sporten binge ik maar wat graag series of films.

Andere artikels van Erik

Blog topics