Ga direct naar de hoofdinhoud
×
×

Die With Me: de app voor wanneer je gsm bijna plat is

Gepubliceerd op 12/10/2018 in Social media

Die With Me: de app voor wanneer je gsm bijna plat is

Die With me is een app om te praten met lotgenoten die net als jij en ik slachtoffer zijn geworden van een modern fenomeen: een (bijna) platte smartphone tegen het einde van de dag. Kunstenaarsduo Dries Depoorter en David Surprenant wilden iets doen met dat voor iedereen bekende gevoel van hopeloosheid. Hun bedoeling was om alle pineuten met een futloze smartphone samen te brengen in een chatroom. Een plek die ik graag eens wil bezoeken.

Naast een paar vermakelijke minuten op die laatste percentages, geeft de app je ook een idee van exclusiviteit, omdat hij dus enkel toegankelijk is zodra je batterij de 5 procent aantikt. Dit is de eerste keer dat ik uitkijk naar het moment dat mijn telefoon op uitvallen staat. Want ook ik wil lid worden van deze club, waar je maar tijdelijk deel van uit kunt maken. Deze broederschap van de 5 procent.

(c) Nichon Glerum

Om de app echt uit te kunnen brengen en downloadbaar te maken voor het grote publiek, hebben Dries en David flink wat moeilijkheden moeten doorstaan. Zo wilde Apple in eerste instantie de app niet toelaten in de App Store en werd hij keer op keer geweigerd, omdat hij niet voldeed aan de voorwaarden, zoals een systeem waarmee gebruikers kunnen worden gerapporteerd. Elk stukje code van de app werd geanalyseerd, en zelf op het design kwam kritiek. Maar na zo’n twintig dagen was de app live en klaar om te downloaden.

Die With Me is inmiddels te downloaden voor zowel iPhone- als Android-gebruikers. Na het kiezen van een taal en een gebruikersnaam in te vullen, kom ik terecht in een soort nineties-achtige chatroom die zo basic is als maar kan. Van de andere gebruikers zie ik alleen hun gebruikersnaam en - niet onbelangrijk hier - het percentage van hun batterij, om het leed nog extra te benadrukken.

Om deel uit te maken van dit gezelschap liet ik mijn batterij tegen alle instinct in met opzet zo snel mogelijk doodbloeden. Ik had er tenslotte al veel over gehoord en wilde het nu zelf meemaken. Ik speelde doelloos Candy Crush totdat ik geen snoeppapiertje meer kon zien, scrolde langer door Instagram dan ooit tevoren en zette iedere accu vretende functie zoals gps en bluetooth aan. Eindelijk was het dan zover, mijn telefoon stond op 4 procent en zo kreeg ik toegang tot de app met mijn nieuwe vrienden en tevens lotgenoten.

Toch bekroop mij een gevoel van lichte stress, ik laat het normaal nooit zover komen en mijn telefoon zou snel hierna uitvallen. Ik heb altijd mijn oplader bij me en op lange dagen heb ik zelfs een powerbank paraat. Maar deze keer niet. Ook mijn batterij was nu terminaal en ik kon mij aansluiten bij deze gesloten sociëteit.

Alleen bleef het stil. Heel erg stil. Helaas is het in de praktijk maar een beetje een saaie bedoening. Er wordt weinig gestuurd en de berichten die er nog in terecht komen zijn simpele hallo’s en veel geklaag van mensen die een eenzame dood tegemoet gaan. Sommige gebruikers, zoals Skuppypuppy, hebben het er zwaar mee: “Vertel me alsjeblieft dat ik niet alleen zal sterven, ik glij langzaam weg.” Maar heel veel echt spannends gebeurt er nog niet.

Misschien koos ik een uiterst slecht moment uit om mij bij het broederschap van terminalen te voegen. Morgen nog eens proberen. Nogmaals de vijf stadia van het rouwproces doorstaan om mijn accu nog een keer tot onder die 5 procent te krijgen. Deze tweede poging levert al beter resultaat op. Hauterpop stelt de vragen die echt belangrijk zijn in het leven, zoals: “Oh god. Houdt iemand anders hier van Doritos?” Maar nog voordat hij antwoord krijgt op deze cruciale kwestie, lijkt zijn telefoon het volledig te hebben begeven.

Ook merkt Jason dit op: “Hij komt niet meer terug, dit is zo treurig.” Er wordt al vlug een mooie vergelijking gemaakt door Lara: “Het voelt hier een beetje als flessenpost, je gooit een bericht de oceaan in. Hopend dat iemand het ooit zal lezen en kan antwoorden voor ik sterf.” En dat is precies wat Hauterpop deed, vlak voor ook hij werd overgeleverd aan een noodlottig einde. Wharrgarbl heeft het er in tegenstelling tot de rest niet zo moeilijk mee: “Ik vind het idee dat ik snel zal sterven best fijn. Een troostend gevoel.”

Inmiddels komt ook voor mij het zwarte gat nabij. Twee procent. Vlak voor het voor mij ook voorbij is, komt Alwyna met zijn of haar laatste woorden: “Soms vraag ik mij af of dit is wie ik wil zijn. Had ik dingen anders kunnen doen zodat ik niet zo had hoeven eindigen?” Goede vraag. Daarop voegt Amke toe: “Ik wil niet dat dit mijn nalatenschap zal zijn, herinner mijn goede momenten, niet alleen mijn slechte.”

En dan gebeurt er dit:

Daarmee is het einde oefening, ook voor mij. De stress van een dalend percentage is vervangen door een treurig gevoel met een zwart scherm in het vooruitzicht.

Ondanks dat ik leuke momenten heb beleefd met Die With Me, vallen er lange pauzes en lijken er weinig gebruikers tegelijkertijd online te zijn. Het lijkt een beetje alsof de hype inmiddels een beetje is overgewaaid. Het is voor mij niet helemaal duidelijk of dat komt door het gebrek aan uitgebreidere opties of het feit dat het een app is die geld kost om te kunnen downloaden, of zoals gebruiker Sketch zegt: “Ik heb grof geld betaald voor deze app.”

In de App Store bevat elke review wel iets dat duidelijk maakt dat ze het in de chatroom te uitgestorven vinden, en daardoor de app hebben verwijderd. Zo zegt ook RacingKurtle bijvoorbeeld: “Goede app, leuk concept, maar er moeten meer mensen in.” Hoewel dit een overwegend goede beoordeling is, is DatGuy minder tevreden: “Ik wil mijn geld terug! Dit is vreselijk! Er is niemand online.”

Terugkijkend op hoeveel moeite er is gestoken in de ontwikkeling, uitvoering en het uiteindelijk uitbrengen van de app, kun je je afvragen of het allemaal de moeite waard was voor Dries en David. Dat de app stilaan doodbloedt, bewijst andermaal de harde waarheid dat we uiteindelijk allemaal alleen sterven. Of misschien is een dode telefoon zo erg nog niet en is het net gezond om tijdelijk verlost te zijn van social media en de drang om op elk bericht direct te reageren.


Goesting om ook all day long te sharen, totdat je batterij compleet plat is? Allright! Want met Epic beats heb je eindeloze mobiele data in de hele EU, voor Instagram en alle andere grote social media apps. Plus non-stop muziek streamen onderweg, met o.a. Spotify en Deezer.

Bestel nu jouw Epic beats

By the way: Epic beats is er nu tijdelijk 6 maanden lang voor de prijs van Epic stories. Voor iedereen!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie

Blog topics

Heb je een vraag?

Stel ze aan een van onze medewerkers. Maak een keuze: