10 tips om je wifi en internet te verbeteren

Gebruik je smartphone, tablet of computer zo dicht mogelijk bij je b-box/Internet Box of Wi-Fi Booster. Hoe verder je staat, hoe zwakker je wifi-signaal.

De kwaliteit van je wifi hangt ook af van de obstakels tussen je toestel en de b-box/Internet Box of Wi-Fi Booster. Het wifisignaal volgt immers een rechte lijn. Alles wat zich tussen je toestel en de b-box/Internet Box of Wi-Fi Booster bevindt, verzwakt het signaal. Dit is vooral het geval bij beton, metaal, baksteen of geïsoleerde muren, maar ook bij meubels: spiegels, rekken, kasten, enz.

Waar plaats je je b-box/Internet Box het beste?

 • Plaats de b-box/Internet Box bij voorkeur in het midden van je huis, in een open ruimte (niet in een kast) en meer dan een meter boven de grond. Dit geeft je een beter wifibereik.
 • Hou de b-box/Internet Box of Wi-Fi Booster liefst meer dan een meter verwijderd van andere elektrische toestellen om storingen te voorkomen.
 • Staat je b-box/Internet Box in de kelder of garage? Dan is de wifi-ontvangst op de andere verdiepingen vaak zwak. Installeer de b-box/Internet Box liever op het gelijkvloers en sluit hem met een lange RJ11-kabel (of ethernetkabel als je fiber hebt) aan op de telefoon-contactdoos (of fiber aansluitdoos) in de kelder.
 • Vind je het te moeilijk om je b-box/Internet Box te verplaatsen? Dan kun je onze technici om hulp vragen of een Wi-Fi Booster bestellenNieuw venster om overal in huis wifi-bereik te hebben.

Hoe de b-box/Internet Box plaatsen

Plaats je b-box/Internet Box zo dat de led-lichtjes zichtbaar zijn. Ze mogen niet naar de muur of de vloer gericht zijn. Als de b-box/Internet Box in de kelder staat, richt de leds dan naar boven zodat het signaal gemakkelijker de bovenverdieping kan bereiken.

Wifi is handig. Maar als je je computer, TV Box of console met een ethernetkabel aansluit op je b-box/Internet Box, heeft dat zo ook zijn voordelen:

 • Internet is sneller.
 • Er is geen interferentie met andere elektrische toestellen.
 • De kans dat je wifi overbelast raakt, is kleiner.
 • Als je ingebouwde ethernetkabels en -contactdozen in je huis hebt, kun je hiermee kamers bereiken die te ver verwijderd zijn voor wifi.

Ethernetkabels zijn te koop in elke elektronicawinkel. Wil je je hele huis uitrusten met ingebouwde ethernetcontactdozen, neem je het beste contact op met een elektricien. Je kunt dit ook doen tijdens renovatiewerken aan je huis. Proximus biedt deze dienst niet aan.

Controleer of je ethernetkabels niet te oud zijn. Geef de voorkeur aan RJ45-ethernetkabels van ten minste categorie 6a. Sluit zoveel mogelijk toestellen aan, vooral die veel bandbreedte gebruiken, zoals een TV Box, console en Wi-Fi Booster.

Als je dat nog niet gedaan hebt, activeer dan Smart Wi-FiNieuw venster via je MyProximus/Proximus+-app. Met Smart Wi-Fi maakt je toestel altijd verbinding met de beste en snelste wifi-frequentie. Handig!

Op een b-box/Internet Box zijn er twee wifi-frequenties, een op 5 GHz en een op 2,4 GHz:

 • 2,4 GHz: deze is het meest ingeburgerd. Deze wifi-frequentie biedt een groot bereik en een goede dekking, maar is iets minder snel. Signalen op deze frequentie dringen wel beter door muren en dikke obstakels. Omdat de meeste toestellen die wifi nodig hebben, op deze 2,4 GHz-band werken, kan dit interferentie veroorzaken en de wifi minder efficiënt maken.
 • 5 GHz: de 5 GHz-band is sneller, maar heeft minder bereik en een beperktere dekking. De 5 GHz-frequentie is dan weer minder gevoelig voor interferentie. Let op: niet alle toestellen ondersteunen 5 GHz-band. Dit wordt aangegeven in de documentatie van het toestel.
Activeer Smart Wi-FiNieuw venster zodat je toestellen automatisch overschakelen naar de beste frequentie.

Heel wat elektrische toestellen kunnen je wifi verstoren: de microgolfoven, het alarmsysteem, beveiligingscamera's, een verwarmingstoestel, de deurbel, de verlichting, de babyfoon, enz. Hou hiermee rekening: sta niet te dicht bij dit soort toestellen en ga dichter bij de b-box/Internet Box of de Wi-Fi Booster staan. Om de meeste van deze interferenties te voorkomen, volstaat het Smart Wi-Fi te activerenNieuw venster . Eenvoudig!

Heb je een computer, tablet of smartphone die meer dan 5 jaar oud is? Vermijd dit toestel aan te sluiten op je wifi-netwerk! Het kan de wifi voor andere, zelfs recentere toestellen vertragen!

Sluit deze toestellen aan, indien mogelijk, met een ethernetkabel (minstens Cat 6a), zet ze uit of schakel hun wifi uit als je ze niet gebruikt.

De kwaliteit van je wifi-signaal hangt ook af van je gebruik. Download je erg grote bestanden (bv. torrents)? Gebruik je veel toestellen tegelijk? Dit doet de kwaliteit van je wifi afnemen.

Smart Wi-FiNieuw venster , via de MyProximus/Proximus+-app, kan je helpen bij het identificeren van apparaten die je wifi-netwerk overbelasten.

Is je internetverbinding op een toestel erg traag? Test met een ander toestel de snelheid van je internetverbindingNieuw venster . Als de verbinding daarmee beter is, dan heeft je eerste toestel waarschijnlijk een probleem of is de wifi ervan niet optimaal. Start het opnieuw op of gebruik een ander toestel om met wifi te surfen.

Woon je in een huis of een grote flat? Het wifi-signaal van de b-box/Internet Box is mogelijk niet sterk genoeg om alle kamers te bereiken. Breid je netwerk daarom uit met een Wi‑Fi Booster. De MyProximus/Proximus+ appNieuw venster helpt je om hiervoor de beste plaats in je woning te vinden.

Is je verbinding erg traag of wordt die constant onderbroken?

 1. Schakel de b-box/Internet Box uit door op de aan/uit-knop aan de achterzijde te drukken.
 2. Wacht ongeveer tien seconden.
 3. Zet de b-box/Internet Box weer aan.

Heb je nog steeds wifi problemen? Wij helpen je om je  wifi stap voor stap te verbeterenNieuw venster .

Heb je nog problemen met je verbinding? Raadpleeg onze tips in geval van internetproblemenNieuw venster .

Is je verbinding vaak traag of ondervind je regelmatig problemen? Neem dan contact op met onze technische dienst.Nieuw venster

Hulp nodig?