Wifi-repeater: hoe gebruik ik het en waarvoor?

Gepubliceerd op 13/03/2024 in Gouden tips van…

Is het wifi-signaal niet stabiel genoeg in je huis? Geen probleem, er bestaat een wonderproduct om je wifi-netwerk te optimaliseren, namelijk een wifi-repeater. Dit apparaat breidt je bereik uit zodat je in elke kamer in de best mogelijke omstandigheden kan surfen. Ontdek alles wat je moet weten over de wifi-repeater: wat het precies is, waarom je het zou gebruiken en vooral hoe je het installeert.

Wifi-repeater: hoe gebruik ik het en waarvoor?

Wat is een wifi-repeater?

Een wifi-repeater is een klein apparaatje dat het bereik van je wifi-signaal uitbreidt. Het werkt als een antenne tussen je internetrouter en kamers die daar ver vandaan liggen. Met een wifi-repeater geniet je van een optimale internetverbinding in elke kamer van je huis. En dat alles natuurlijk met behoud van één wifi-netwerk.


Wanneer is een wifi-repeater echt nuttig?

Een wifi-repeater is nuttig als je merkt dat je ontvangst in bepaalde kamers slecht is. Dan kan een wifi-repeater je leven echt veranderen. Over het algemeen is het altijd handig in een groot huis met meerdere verdiepingen, dikke betonnen muren of gewoon zeer dikke muren. Maar het kan ook helpen als bepaalde kamers te ver van je router verwijderd zijn.

Als je in een enorm huis woont of zelfs achter in de tuin een internetverbinding wil, is er niets dat je tegenhoudt om meerdere wifi-repeaters te gebruiken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Aan de andere kant is een wifi-repeater dus niet echt nuttig in een flat.


Hoe sluit ik een wifi-repeater aan en waar installeer ik hem?

Voor het aansluiten van je wifi-repeater heb je twee opties: via een draadloze verbinding of een ethernetkabel. Wat je ook kiest, je begint altijd met de wifi-repeater in een stopcontact te steken. Zodra de repeater is ingeschakeld, gaat hij op zoek naar het dichtstbijzijnde wifi-netwerk, dus dat van jou. Als je de mogelijkheid hebt, kan je je wifi-repeater en je router met elkaar verbinden via een ethernetkabel. Dat maakt je netwerk stabieler. Als dat niet mogelijk is, volstaat een draadloze verbinding.

Wat betreft waar je je repeater moet installeren, ben je natuurlijk afhankelijk van de locatie van je stopcontacten. Maar als het mogelijk is, installeer hem dan ongeveer in het midden tussen je internetrouter en kamers waar het signaal van je netwerk zwakker is. De repeater kan het signaal dan perfect verlengen zonder aan kwaliteit in te boeten. Als de kamers die je met het internet wil verbinden te ver van je router liggen, installeer dan gewoon twee repeaters die als antennes fungeren, zoals hierboven uitgelegd.


De wifi-repeater, de hoeksteen van mesh wifi

Met de komst van intelligente wifi met Wifi 6 en 7 zien we steeds meer installaties die bekend staan als ‘mesh wifi’. Dat zijn een aantal terminals of wifi-repeaters, die op strategische locaties in een huis of gebouw worden geplaatst, zodat je overal en in elke kamer geniet van een krachtig, stabiel netwerk.

Maar het is veel meer dan een set wifi-repeaters die je signaal dupliceren en kopiëren. Het is een intelligente, dynamische installatie. De prestaties van je netwerk passen zich aan op basis van hoe je het gebruikt. Bijvoorbeeld: 's nachts zal de installatie je netwerk versterken in de slaapkamers, waar jij en je gezinsleden verbonden zijn. Overdag zal de wifi beter presteren in de woonkamers.

In een dergelijke installatie spelen wifi- repeaters een centrale rol en bewijzen ze opnieuw hun nut. Om alles te weten te komen over mesh wifi en hoe je je eigen installatie opzet, lees ons artikel over mesh wifi!


Wat is het verschil tussen een wifi-repeater en een wifi-booster?

Deze twee apparaten lijken qua uiterlijk zo op elkaar dat het vaak moeilijk is om ze uit elkaar te houden. Zoals we hebben uitgelegd, breidt een wifi-repeater het bereik van je netwerk uit door het als het ware te kopiëren en te dupliceren naar kamers waar het netwerk niet goed is. Dus als je een basisnetwerk hebt dat niet zo goed is, zal ook een repeater niet helpen. Het wordt niet krachtiger, alleen uitgebreider.

Een wifi-booster daarentegen verhoogt het vermogen van je wifi-netwerk. Met andere woorden, met een wifi-booster win je aan verbindingssnelheid en signaalbereik van je router. Als je meer wil weten over dit bijzonder praktische apparaat, lees dan hier alles over de wifi-booster!


Problemen met je wifi-netwerk thuis? Wacht niet langer en ga naar onze winkel om je wifi-booster te bestellen. Zoals uitgelegd, speelt die niet dezelfde rol als een wifi-repeater, maar hij kan wel de prestaties van je netwerk verbeteren!

Bestel je wifi-booster nu meteen!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie