Al die afkortingen op Social Media, wat is dat?

Gepubliceerd op 15/11/2016 in Gouden tips van…

Al die afkortingen op Social Media, wat is dat?

Ik kan al even niet meer volgen.

Time is money. Het is misschien daarom dat al die berichtjes op Facebook, Instagram en WhatsApp vol met afkortingen staan, waar ik geen sikkepit van snap. Of misschien is het omdat we te lui geworden zijn om woorden voluit te typen, kan ook.

Nu ben ik zelf niet zo’n oude knar en weet ik nog wel wat WTF, W8 en BRB betekenen (voor degenen die dat niet weten: “what the f*ck”, “wacht” en “be right back” dus). Maar ik zie dus steeds meer nieuwe afkortingen opduiken, alsof het paddenstoelen uit de grond zijn.

Nu ik toch bezig was met het opzoeken ervan, dacht ik: laat mij er ineens ook een artikel over schrijven. Het kan jullie maar helpen, nietwaar? Hieronder enkele die ik regelmatig tegenkom:

DM: Direct message

Deze zie ik heel vaak op Twitter, maar ook op Facebook. Het gaat dan niet over een welbepaalde Vlaamse krant, maar wel over het feit dat je een privéberichtje of “direct message” moet sturen naar die persoon.

FTW: For the win

Ik dacht dus altijd dat dit gewoon het omgekeerde was van WTF. En veel mensen bedoelen het waarschijnlijk ook zo. Maar de échte betekenis is dus “for the win” en wordt vaak sarcastisch gebruikt. Als in: dat heeft hij of zij weer eens (helemaal niet) goed gedaan.

IMO: In my opinion

Lijkt me vrij duidelijk. Als iemand deze afkorting in een berichtje zet, wil hij of zij benadrukken dat het een mening is en geen feit.

LMK: Let me know

Ook geen al te moeilijke, als je het weet natuurlijk.

NSFW: Not safe for work

Als je deze afkorting ziet, kan je maar beter opletten. Wat volgt is namelijk zo aangebrand dat je baas het maar beter niet te zien krijgt.

RT: Retweet

Nog een classic one op Twitter. Als dit aan het begin van een tweet staat, betekent het dat die persoon andermans tweet opnieuw de wereld instuurt.

TBT: Throwback Thursday

Eentje die de laatste maanden aan een opmars bezig is. Op donderdag zie je veel mensen en bedrijven nostalgische dingen op de sociale media plaatsen. Dat noemt men ook wel “Throwback Thursday”. Waar het vandaag komt? Uit Amerika, en vraag het daar nog maar eens.

YOLO: You only live once

Een hippe uitdrukking die vaak wordt gezegd vlak voor of na het nemen van een risico. Of als je iets compleet idioots doet.

En moest je nu totaal niet weten hoe die sociale media werken? Wel, dan leg ik je het graag stap voor stap uit in mijn andere blogs, zodat je weer helemaal mee bent:

Peter

Internet en communicatie zijn mijn passie! Ik ben een enorme fan van ons merk.

Andere artikels van Peter

Categorieën