Hoe kan je opslagruimte vrijmaken op je smartphone?

Gepubliceerd op 23/04/2024 in Smartphones

Als je jouw smartphone al een tijdje hebt, zal je op een gegeven moment niet genoeg opslagruimte meer hebben. Al jouw foto’s, apps en bestanden nemen namelijk ruimte in. Telkens wanneer je nu iets wil opslaan, krijg je die irritante melding. Gelukkig bestaan er wel een paar eenvoudige manieren om opslagruimte op je telefoon vrij te maken.

Hoe kan je opslagruimte vrijmaken op je smartphone?

De opslagruimte op smartphones is soms gewoonweg niet voldoende. Je wil natuurlijk al die mooie vakantiefoto’s en filmpjes van je huisdier bewaren en je hebt ook tal van apps nodig. Maar wat doe je dan als er echt geen geheugen meer vrij is op je smartphone? We delen graag onze beste tips.

1. Verwijder alle applicaties die je niet gebruikt

Met de eerste tip maak je meteen heel wat opslagruimte vrij. Je hebt ooit massaal nieuwe apps gedownload, omdat er toch plaats genoeg was op je smartphone. Veel van die apps heb je vast al wel een hele tijd niet meer gebruikt. Door één applicatie te verwijderen, kan je meteen een pak nieuwe foto’s opslaan. Ga dus even door al je apps en wees heel streng!

Hulp nodig? Je smartphone ondersteunt je om de knoop door te hakken.

Op Android:

 1. Ga naar ‘Instellingen’ en scrol naar ‘Apparaatonderhoud’.
 2. Selecteer vervolgens ‘Opslag’ en klik daarna op ‘Apps’. Nu zie je welke apps de meeste opslagruimte innemen én je maar zelden gebruikt.
 3. Selecteer de apps die je niet meer nodig hebt en klik onderaan op ‘Verwijderen’.

Op iOS:

 1. Ga naar ‘Instellingen’ en klik op ‘Algemeen’.
 2. Zoek naar ‘opslag iPhone’ en klik op ‘Applicaties’.
 3. Selecteer de apps die je niet meer nodig hebt.

2. Verwijder je downloads

Zonder dat je je er bewust van bent, download je sowieso regelmatig bestanden met je smartphone. Dat kan gaan van een menukaart van een restaurant tot Whatsapp-foto’s, -filmpjes of zelfs gifs. Zolang je voldoende opslagruimte hebt, verdwijnen al die foto’s, video’s en andere documenten in de vergeetput van je apparaat. Maar na een tijdje nemen die bestanden behoorlijk veel plaats in. Dan is het een goed idee om die eerst op te sporen en te verwijderen.

Zoek dus naar de map met downloads op je smartphone en verwijder alles wat je niet nodig hebt. Je merkt meteen dat er heel wat bestanden tussen staan waarvan je nog amper weet waarom je ze ooit hebt gedownload.


3. Verwijder de cache

Als het geheugen van je smartphone bijna vol is, werkt hij veel trager dan normaal. Dat kan je oplossen door de cache leeg te maken. Daarmee bedoelen we verborgen gegevens die je niet meer nodig hebt. Doe dat bijvoorbeeld voor de apps die je weinig of niet gebruikt, maar toch niet wil verwijderen. Dat is uiteraard maar een tijdelijke oplossing.

Cachegegevens van je smartphone verwijderen doe je zo:

Op Android:

 1. Ga naar ‘Instellingen’ en scrol naar ‘Apps’.
 2. Selecteer vervolgens de app die je wil aanpakken. Nu zie je wat informatie over de applicatie. Klik op ‘Opslag’.
 3. Druk onderaan op ‘Cache legen’.

Op iOS:

 1. Ga via ‘Instellingen’ naar ‘Algemeen’.
 2. Zoek naar ‘opslag iPhone’ en kies voor ‘opslag beheren’.
 3. Verwijder je caching.

Opgeruimd staat netjes … voor eventjes toch. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan na het wissen van de gegevens de volledige app verwijderen en opnieuw installeren. Zo ben je helemaal zeker dat de app geen overbodig geheugen inpalmt.


4. Gebruik een extra geheugenkaartje

Heeft jouw smartphone de optie om een microSD-kaartje toe te voegen? Dan is dat een goede manier om het geheugen van je smartphone uit te breiden. Je kan er zowel extra foto’s als video’s mee opslaan, maar ook documenten en zelfs volledige apps. Helaas is deze oplossing alleen beschikbaar voor Android-toestellen, aangezien iPhones geen lezer voor SD-kaarten hebben.


5. Sla je gegevens op in de cloud

Gelukkig zijn er ook externe opslagoplossingen voor iedereen die geen microSD-kaart kan toevoegen. Een cloudservice is een handige manier om gegevens bij te houden. Je spaart er heel wat ruimte mee uit, aangezien je foto’s en bestanden via het internet worden opgeslagen. Er zijn heel wat cloud-providers die je gratis mag gebruiken en die meer dan genoeg ruimte aanbieden voor wie enkel voor privégebruik gegevens wil bewaren. Kijk bijvoorbeeld zeker eens naar Dropbox, OneDrive en Google Drive. Zeker voor eigenaars van een iPhone is de cloud een niet te missen oplossing om gegevens op te slaan.

Om de cloud optimaal te gebruiken, heb je data nodig om altijd en overal aan je bestanden te kunnen. Kies bijvoorbeeld voor Proxius Mobile, want hiermee geniet je van onbeperkte mobiele data, onbeperkte oproepen én onbeperkte sms’en. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over je limiet.


6. Gebruik Google Photos

Google Photos is een handige oplossing voor wie een back-up van z’n foto’s nodig heeft. Al je foto’s staan netjes verzameld in deze app en op die manier heb je ook met andere apparaten altijd toegang tot je bestanden. Van zodra de app gesynchroniseerd is, zijn je foto’s veilig opgeslagen.

Verwijder dus gerust foto’s die op je smartphone staan, want je bent ze helemaal niet kwijt. Gewoon even Google Photos openen en je hebt iedere foto meteen weer bij de hand. Je kan je foto’s zelfs bewerken in mapjes ordenen. Ook voor wie geen opslagruimte hoeft vrij te maken, is dit een erg praktische applicatie.


7. Download de Lite-versie van applicaties

Sommige ontwikkelaars begrijpen hoe moeilijk het is op opslagruimte vrij te maken. Ze bieden daarom een Lite-versie van hun app aan. Die neemt veel minder ruimte in dan de uitgebreide applicatie. Verschillende bekende apps hebben er eentje: Facebook, Messenger, YouTube, … Je vindt dus zeker niet voor elke app een Lite-versie, maar controleer altijd bij het downloaden altijd of deze optie bestaat.

Natuurlijk is er ook een keerzijde aan de medaille. De Lite-versie van deze apps is minder geoptimaliseerd en biedt minder functionaliteiten. Toch is dit voor minder belangrijke apps een goede manier om opslagruimte vrij te maken.


Proximus Mobile is de perfecte oplossing voor iedereen die altijd en overal zijn zijn bestanden en foto’s in de cloud wil kunnen. Daarin is immers alles onbeperkt: mobiele data, belminuten en sms’en. Zo zal het beperkte geheugen van je smartphone je nooit meer tegenhouden.

Ontdek Proximus Mobile!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie