9 smart home-apparaten die je vandaag al kan kopen

Gepubliceerd op 28/02/2019 in Bits & Bytes

Een smart home, vol met apparaten die niet alleen enorm gemakkelijk te bedienen zijn maar ook automatisch zelf in actie schieten. Klinkt als sciencefiction of iets compleet onbetaalbaar? Nee hoor, want tegenwoordig kan je voor een schappelijke prijs je woning van een reeks slimme toestellen voorzien, die je leven een pak leuker en zorgelozer maken. Kijk maar mee!

9 smart home-apparaten die je vandaag al kan kopen

Allereerst nog even dit. Wat is zo’n smart home eigenlijk? Wel, het is in ieder geval niet meer te vergelijken met de klassieke domotica-systemen, waarmee het al eens wordt vergeleken. Want slimme toestellen gaan verder dan makkelijke bediening alleen. Akkoord, dankzij de wifi-verbinding kan je makkelijk het heft in handen nemen, waar je ook zit. Maar de échte kracht zit in hun intelligentie. Ze leren zichzelf zaken aan, waardoor de slimme toestellen zelf taken zullen overnemen. Handig als je bijvoorbeeld niet thuis bent.

  1. Een slimme thermostaat

    Het slimme toestel dat vandaag al het vaakst in huis wordt gehaald, is de slimme thermostaat. En terecht, want daarmee kan je de temperatuur in je smart home op eender welke plek ter wereld regelen, dankzij een app op je smartphone. De slimme thermostaat is namelijk via wifi met het internet verbonden. Zeker handig als je vergeetachtig bent of een onregelmatig leven leidt.

    Maar een slimme thermostaat heeft nog meer in huis. Dankzij bewegingssensoren en geofencing weten ze zelfs of je onderweg bent of al in de woning rondloopt. En het smart home-apparaat herkent al snel zelf aanwezigheidspatronen. In ons uitgebreide blogartikel over slimme thermostaten vertellen we je alle voordelen in detail. En of zo’n slim toestel iets voor jou is.


  2. Een slimme speaker

    Een ander smart home-apparaat dat in razendsnel tempo onze Vlaamse huiskamers verovert, is de zogenaamde smart speaker. Verwacht wordt dat het in de toekomst meer en meer het centrale punt voor de bediening van alle slimme toestellen in je woning zal worden. Daarbij doe je alle commando’s simpelweg met je eigen stem. Denk maar aan muziek opzetten, het weer voor morgen opvragen en de verwarming wat hoger zetten. Maar zelfs complexere zaken als je tv opzetten en daarbij automatisch de verlichting aanpassen qua kleur en sterkte, is nu al perfect mogelijk. Ontdek hier onze 9 favoriete functies van smart speakers.

    Google Home en Amazon Echo zijn natuurlijk de voorlopers, als je het over de markt van de smart speakers hebt. Maar in sneltreinvaart brengen verschillende klassieke speaker-fabrikanten hun eigen assortiment op de markt, die onder de motorkap compatibel zijn met de slimme systemen van Google en co.


  3. Slimme verlichting

    Wifi-lampen zijn nog zo’n goed voorbeeld van een slim apparaat dat je via een app kan bedienen. Want zeg nu zelf: de juiste verlichting zet écht helemaal de toon qua sfeer in huis. Slimme lampen zijn daarbij in de eerste plaats instelbaar qua hoeveelheid licht, dimbaarheid en warm of koud licht. Maar bij de duurdere versies van deze slimme toestellen kan je zelfs eender welke kleur kiezen.

    Naast Philips Hue als trendsetter in de wereld van de slimme verlichting, zijn er ondertussen heel wat verschillende merken om uit te kiezen. Belangrijk daarbij is om goed af te wegen welke slimme verlichting perfect bij je smart home past.


  4. Een smart TV met 4K

    Ben je zot van series bingewatchen of films aan de lopende band verslinden? Dan is een smart TV een aanrader om in huis te halen. Naast de ongelooflijke beeldkwaliteit die ultra-hd te bieden heeft, kan je er gewoon mee op het internet surfen. En via talloze apps die je op je smart TV kan downloaden, heb je altijd de nodige info bij de hand.

    En heb je momenteel geen goesting om de investering in een nieuwe smart TV te doen? Geen probleem: met de Chromecast van Google maak je elke tv met een HDMI-poort helemaal smart. Ideaal om nadien bijvoorbeeld Netflix en co te streamen vanop je smartphone of tablet.


  5. Een slimme koelkast

    Het ziet er allemaal nogal futuristisch uit, maar een slimme koelkast is effectief iets dat je vandaag al in je keuken kan zetten als pronkstuk. Nu, dit slimme toestel heeft ook heel wat praktische voordelen in huis. Oké, de mogelijkheid om tv te kijken of een digitaal kattenbelletje voor je wederhelft te maken, dat noem ik eerder gadget-achtig. Maar wat wél handig is: je kan eender waar via de app kijken wat er in je koelkast zit. Heb ik nog avondeten voor straks? Moet ik even langs de supermarkt voor tomaten? De slimme koelkast heeft het antwoord.

    Bovendien zullen toekomstige koelkasten ook in Vlaanderen in staat zijn om een bestelling bij je favoriete supermarkt te plaatsen, als bijvoorbeeld de melk bijna op is. Of wat dacht je van een melding dat je stuk vis of vlees bijna vervallen is?


  6. Een slimme wasmachine

    Een ander slim toestel dat bij velen onder jullie wellicht vooral als gadget wordt bekeken, is de wasmachine. Een van de mogelijkheden is inderdaad om via een app op je smartphone het wasprogramma te starten. Of om te kijken of je wasgoed al klaar is om uit de trommel te hallen. Maar een slimme wasmachine is veel meer dan die functies alleen.

    Misschien sta je er niet bij stil, maar ook heel wat zaken die je doodgewoon vindt aan je wasmachine, zijn eigenlijk slim te noemen. Neem nu de beladingssensor, die precies weet hoeveel wasgoed er in de trommel zit. Of de automatische dosering van de hoeveelheid wasmiddel.


  7. Een robotstofzuiger

    Voor mij hét voorbeeld van een slim toestel, dat het leven een pak plezanter maakt. Want voor iedereen die stofzuigen haat (of er geen tijd voor heeft) is er een robotstofzuiger. Op het afgesproken moment komt dit apparaat in je smart home uit het basisstation, om rond te rijden en al het stof mee te nemen. Zelf dweilen behoort tegenwoordig tot de mogelijkheden.

    En wat met de obstakels in huis? Wel, dankzij een pak sensoren en camera’s is een robotstofzuiger een echt slim toestel. Hij zal dus niet van de trap donderen of een stukje overslaan. Je kan meestal zelfs virtuele muren toevoegen, zodat hij bijvoorbeeld niet in je bureau komt of de slapende hond niet zal storen.


  8. Een slimme rookmelder

    De klassieke, ronde rookmelders die al jaren aan je plafond hangen: ze zijn ondertussen ook niet meer van deze tijd. Er zijn namelijk nieuwe versies op de markt, die een pak veiliger zijn. Het grootste van een slimme rookmelder in je smart home, is dat je meldingen ook vanop afstand via de app kan ontvangen. Op die manier is controleren of alle rookmelders werken bovendien ook kinderspel, naast het koppelen van een ruimte aan een rookmelder.

    De meeste slimme rookmelders kunnen trouwens meer dan alleen rook detecteren. Vaak zit er ook een detectiesysteem voor koolstofmonoxide in. Bovendien kunnen de nieuwste slimme apparaten ook een onderscheid maken tussen een snel ontwikkelende brand of een traag, smeulend vuur.


  9. Slimme beveiliging

    Naast de brandveiligheid is ook de bescherming tegen inbrekers in een smart home van een hoger en slimmer niveau. Bij beweging of pakweg glasbraak aan de achterdeur, krijg je meteen een melding op je smartphone. De slimme beveiliging weet daarbij zelf ook perfect hoe de dieven af te schrikken, door bijvoorbeeld alle verlichting aan te zetten of de slimme speaker op hoog volume aan te zetten.

    Maar er is meer. Want dankzij slimme toestellen op het gebied van beveiliging, kan je ook een videocamera verbinden met een app op je smartphone. Wat dacht je bijvoorbeeld van een deurbel met camera, waarop je 24/7 kan checken wie er aanbelt én kan reageren? Of een camera in de woonkamer, om naast dieven te spotten ook te checken of alles ok is met je thuisblijvende hond of kat?


Je ziet: er zijn vandaag al heel wat slimme toestellen op de markt, die je leven een pak eenvoudiger maken. Maar tegelijk zal je internetverbinding hier wél een pak drukker door worden.

Met fiber tot in de woning hoef je je hierover gelukkig totaal geen zorgen te maken. Want je internetverbinding blijft altijd supersnel én stabiel. En de aansluiting plus activering ervan, die is ook nog eens helemaal gratis!

Meer info over fiber

Timo

De nieuwste technologische snufjes hebben geen geheimen voor me. Van augmented en virtual reality tot the Internet of Things: you name it. M’n leven, dat spice ik met goeie Indie (en andere) muziek.

Andere artikels van Timo