Glasvezel: wat is het verschil tussen single mode en multimode?

Gepubliceerd op 06/07/2022 in Gouden tips van…

Glasvezel is de ultieme internetverbinding. Het biedt ongeëvenaarde verbindingssnelheden waardoor je ten volle van het internet geniet. Maar wist je dat er twee soorten glasvezel bestaan? Enkelvoudige of single mode en multimode. Lees hier wat het verschil is.

Glasvezel: wat is het verschil tussen single mode en multimode?

Iedereen droomt van glasvezel voor de beste internetverbinding. Bestanden downloaden in slechts enkele seconden, online games spelen zonder enige latentie, online content bekijken in de best mogelijke kwaliteit: de voordelen van glasvezel zijn talrijk.

Vaak wordt echter over het hoofd gezien dat er twee soorten glasvezel zijn: single mode en multimode. Deze twee vormen zijn in veel opzichten verschillend en bieden verschillende ervaringen, maar wat betekent dat juist?

Wat zijn de technische verschillen tussen single mode en multimode vezel?

Zonder in zeer technische details te treden, ligt het verschil tussen single mode en multimode glasvezel in de voortplanting van het licht. Glasvezel gebruikt licht om gegevens van punt A naar punt B over te brengen, daarom is het zo snel. Dat maakt het verschil tussen single mode en multimode glasvezel.

Bij single mode vezel is de kern van de kabel zo klein dat het licht er dwars doorheen stroomt en snel op het eindpunt aankomt. Met multimode zal het licht weerkaatsen tegen de zijkant van de kabel. Het lichtsignaal is dus instabieler bij multimode, omdat het, afhankelijk van de weg die het aflegt, op verschillende tijdstippen op de plaats van bestemming zal aankomen.

De dispersie van het signaal is veel groter dan bij single mode. Multimode glasvezel wordt daarom over het algemeen gebruikt voor korte afstanden. Het laatste verschil is dat multimode vezel leds gebruikt als lichtbron, terwijl single mode een laser gebruikt.

Voor alle duidelijkheid: de doorvoer van single mode glasvezel is dus veel hoger dan bij multimode. In het algemeen gebruiken telecommunicatiebedrijven, TV-aanbieders en instellingen voor hoger onderwijs single mode, terwijl multimode vezel de voorkeur geniet voor audio/video-toepassingen op korte afstand en lokale netwerken.


Welke glasvezel kiezen?

De keuze voor de juiste glasvezel is afhankelijk van jouw behoeften en doel. Voor telenetwerken is dat steeds de single mode, maar bij industriële toepassingen kan multi mode gebruikt worden. Zo kan je bijvoorbeeld machines met elkaar verbinden in een industriële omgeving waar elektrische signalen verstoord worden.

Wil je alle voordelen van fiber ontdekken? Wacht dan niet langer! Controleer of het beschikbaar is bij jou thuis en maak je klaar om te genieten van een verbinding die drie keer sneller is dan degene die je nu hebt.

Controleer of fiber bij jou beschikbaar is!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie