Hoe werkt geoptimaliseerd opladen voor je smartphone?

Gepubliceerd op 23/04/2024 in Gouden tips van…

De batterij is een essentieel onderdeel van een smartphone. Als hij verzwakt en zijn autonomie verliest, verliest onze smartphone aan efficiëntie en betrouwbaarheid. Gelukkig zijn er manieren om het opladen van je batterij te optimaliseren. Ontdek hier hoe je geoptimaliseerd laden inschakelt voor iPhone of Android.

Hoe werkt geoptimaliseerd opladen voor je smartphone?

De batterij van een smartphone verliest na verloop van tijd aan efficiëntie en autonomie. Als je de batterij blijft opladen, slijt deze uiteindelijk tot het punt waarop er geen weg meer terug is. Gelukkig zijn er manieren om de levensduur van je batterij te optimaliseren door hem op de juiste manier op te laden en bepaalde technieken toe te passen. We raden bijvoorbeeld sterk af om je smartphone 's nachts te laten opladen.

Ook bieden smartphonefabrikanten nu functies die rechtstreeks in hun apparaten zijn ingebouwd om het opladen van je batterij te optimaliseren. Dat is bijvoorbeeld het geval met iOS 13 van het besturingssysteem van Apple.

Voordat we je advies geven over geoptimaliseerd laden, raden we je aan te lezen hoe je de levensduur van je batterij verlengt.

Wat is geoptimaliseerd laden voor iOS?

Apple lanceerde een spannende nieuwe functie op iOS 13 en latere versies. Deze functie heeft de naam 'Geoptimaliseerd opladen' en is bedoeld om de slijtage en de levensduur van de batterij te verbeteren. Hoe? Door de tijd dat je iPhone volledig is opgeladen te verkorten.

Een algoritme bestudeert je oplaadgewoonten en past het batterijverbruik daaraan aan. De functie wordt alleen geactiveerd als je iPhone lange tijd aan de oplader hangt. De functie zorgt er dan voor dat je iPhone volledig wordt opgeladen wanneer je hem loskoppelt. Deze functie is standaard geactiveerd op alle iPhones en geeft op het vergrendelscherm van de smartphone aan wanneer de iPhone volledig is opgeladen. Als je je volledige batterij eerder nodig hebt, klik je op de melding en druk je op de knop 'Nu opladen'.

Je kan deze optie uitschakelen in de instellingen van je iPhone door naar het gedeelte 'Batterij' te gaan en vervolgens naar 'Batterijvoeding en opladen'. In dit menu kan je kiezen uit een aantal opties, zoals 'Batterij optimaal opladen' of '80% limiet'. Als je voor de laatste optie kiest, stopt je iPhone met opladen bij 80%, alsof de oplader niet is aangesloten. Dat kan handig zijn als je je apparaat 's nachts oplaadt.

Een andere leuke bijkomstigheid is dat geoptimaliseerd opladen alleen wordt geactiveerd als je thuis of op je werk bent. Dus als je onderweg bent, laadt je iPhone gewoon op. Om hiervan te profiteren, moet je natuurlijk wel de locatiefunctie op je iPhone activeren en naar Instellingen gaan. Ga vervolgens naar 'Privacy & beveiliging', 'Locatiedienst', 'Systeemdiensten' en tot slot 'Belangrijke plaatsen'.


Wat is geoptimaliseerd opladen voor Android?

Als je een Android-smartphone gebruikt, liggen de zaken iets gecompliceerder. Geoptimaliseerd opladen is niet op alle smartphones beschikbaar, het is afhankelijk van het merk. En als het beschikbaar is, moet je een beetje graven in de instellingen om het te vinden en te activeren. Op de meeste Android-smartphones kan je adaptief opladen activeren, wat volgens Google "helpt om de batterijduur op de lange termijn te behouden".

Net als bij de iPhone voorspelt deze functie wanneer je smartphone lange tijd aan de oplader ligt, bijvoorbeeld 's nachts. Je smartphone zal dan opzettelijk het oplaadproces vertragen om je batterij te sparen. Als je rond 7 uur 's ochtends wakker wordt en je smartphone 's avonds laat in het stopcontact steekt, wordt deze functie automatisch geactiveerd.

Om adaptief opladen in of uit te schakelen, ga je naar Instellingen, dan naar "Batterij" en vervolgens naar "Adaptieve voorkeuren" en "Adaptief opladen".


Als je op zoek bent naar een voordelig abonnement dat is afgestemd op jouw behoeften en gebruiksgewoonten, dan ben je hier aan het juiste adres bij Proximus Mobile! Je kan kiezen uit verschillende pakketten, van 5 GB mobiele data tot 100% onbeperkt! De keuze is aan jou!

Ontdek Proximus Mobile!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie