Verhuizen: 3 veelgestelde vragen over de dag zelf

Gepubliceerd op 02/03/2020 in Gouden tips van…

De verhuisdag kiezen. Of je nu pakweg naar Antwerpen trekt of naar het buitenland verkast: ook zoiets bezorgt je altijd wat kopzorgen. En dat terwijl je bij het verhuizen al overstelpt wordt met administratieve zaken, zoals je adreswijziging doorgeven aan Jan en alleman. Om nog maar te zwijgen over de kosten.

Verhuizen: 3 veelgestelde vragen over de dag zelf

Daarom zetten we over de dag waarop je gaat verhuizen alles even op een rijtje. Drie zaken die je zeker moet weten, zodat je verhuist met een pak minder stress.

Vlotjes en zonder zorgen naar je nieuwe adres? Ga voor orde in de chaos en download nu jouw volledige verhuis-checklist.

1. “Heb ik recht op betaald verlof, wanneer ik verhuis?”

Een terechte vraag. Want stel je voor dat je voor je verhuis een dag vrijaf kan nemen, en toch betaald wordt. Dan zou het zonde zijn om zoiets te laten schieten.

Laten we het om te beginnen hebben over de wettelijke regels in België. Als je met zaken zoals een geboorte van je kind, het overlijden van je vader of je huwelijk te maken krijgt, heb je in ons land recht op wat men een ‘klein verlet’ noemt. In mensentaal: je arbeidscontract en bijhorende verplichtingen naar jouw baas toe worden één of meerdere dagen on hold gezet.

Voor alle duidelijkheid: in België valt verhuizen niet onder zo’n klein verlet. Bovendien kan je het trucje van verlof om dwingende reden hier ook niet gebruiken. Dat dient namelijk enkel wanneer bijvoorbeeld een boom op je huis is gevallen door een storm.

Dat gezegd zijnde, kan het natuurlijk wel zijn dat jouw werkgever toch een vrije dag cadeau geeft, wanneer je verhuist. Een goede tip bij het vastleggen van je verhuisdag dus: check even je arbeidscontract én de collectieve arbeidsovereenkomst die op jouw job en bedrijf van toepassing is. Zorg er daarbij trouwens best voor dat je een bewijs in handen hebt, dat je echt met verhuizen bezig bent geweest die dag.

En val je toch helemaal naast de boot? Heb je met andere woorden geen recht op betaald verlof? Dan kan je natuurlijk nog altijd even met je baas samenzitten om één van je vakantiedagen op te nemen. Of verlof zonder wedde te vragen voor je verhuisdag.


2. “Wanneer verhuizen de meeste mensen?”

Vroeger verhuisde letterlijk iedereen op dezelfde dag: 1 mei. Zeker bij onze noorderburen. We besparen je de verdere geschiedenisles, maar het is natuurlijk iets dat je je niet meer kan voorstellen. Maar welke maand is anno nu de beste keuze, als het over verhuizen gaat?

Op zich is het antwoord logisch, als je er even bij stilstaat. De herfst en winter zorgen voor extra uitdagingen, en laat je als verhuisdag beter links liggen. Zo zorgen regen en sneeuw ervoor dat je spullen extra moet beschermen. En zeker bij zware spullen is dat een uitdaging. Bovendien zorgt wind ervoor dat je verhuislift minder stabiel is. Hou er ook rekening mee dat de dagen korter zijn.

Om die reden is de periode van april tot september de beste periode om te verhuizen. In de praktijk zijn de maanden april, mei en juni echter het populairste. Het is al aangenaam warm, maar niet te broeierig heet om je in het zweet te werken. En vooral: in de zomermaanden is het moeilijker om vrienden te overtuigen om je bij de verhuis te helpen. Jij zit toch ook liever met een mojito op een terrasje?

Dit alles is natuurlijk in een ideale wereld. Misschien moet jij op een bepaalde datum uit je oude woning. Of krijg je net in de winter de sleutels van je nagelnieuwe huis.


3. “En mag verhuizen op zondag?”

Het hangt natuurlijk af van de gemeente waar je nu woont én naartoe trekt, maar in bijna alle gevallen is het op zich niet verboden. Hetzelfde geldt quasi altijd voor verhuizen op een feestdag.

Toch is een verhuisdag op een zondag inplannen geen goed plan. Om te beginnen zijn de nieuwe buren wellicht thuis, wat meteen al voor de nodige wrevel zorgt. En wanneer je in de stad moet verhuizen, is het bovendien vaak eens zo druk. Daarnaast is het ontzettend handig om te verhuizen in de week, omdat je je kinderen dan naar school kan sturen. Dat bespaart je een hoop bezorgdheid over hen. En als je bijvoorbeeld extra verhuisdozen of ander materiaal last minute nodig blijkt te hebben, zijn de winkels gewoon open.

Een andere topreden om voor verhuizen op een weekdag te gaan, is de kostprijs ervan. Verhuisfirma’s rekenen namelijk flink wat meer aan op een zondag.

Ziezo: met deze tips kies je sowieso de beste verhuisdag. En om eens zo vlot en zonder stress naar je nieuwe stulpje te trekken, hebben we nog iets extra voor je: een complete checklist, van 3 maanden voor je verhuis tot de verhuisdag zelf.

Download nu jouw verhuischecklist

Erik

Digital en content marketeer. Tuinieren is mijn passie, net als eten. En na het sporten binge ik maar wat graag series of films.

Andere artikels van Erik