Een GIF maken? Dat doe je zo!

Gepubliceerd op 10/07/2020 in Bits & Bytes

Wie echt hip wil zijn, gebruikt bewegende of geanimeerde beelden in berichtjes op de sociale media: GIFs! Om origineel te zijn, kan je gemakkelijk zelf een leuke GIF maken. Daarvoor doe je beroep op een GIF maker die gratis op het internet beschikbaar is. En met onze tips ben je meteen vertrokken.

Een GIF maken? Dat doe je zo!

Een GIF zegt soms meer dan duizend woorden. In plaats van een hele tekst te schrijven, kan je soms beter een leuke GIF maken om een boodschap over te brengen. Deze geanimeerde beelden fleuren je dag op: op de sociale media, op forums, in berichten via WhatsApp of mail, …

Tegenwoordig hebben zowat alle sociale media de mogelijkheid om GIFs te delen. Er bestaan ook platformen waarop je GIFs uit een catalogus of bibliotheek mag kiezen. Maar wie een beetje creatief is aangelegd, maakt z’n GIFs natuurlijk gewoon zelf. Hoe je dat doet, leggen we hieronder uit. Een GIF maken kost overigens niks.


Wanneer gebruik je een GIF?

Lukt het niet om iets uit te drukken? Of wil je graag origineel uit de hoek komen? Gebruik dan een GIF! Als je beste vriend(in) jarig is en je geen inspiratie hebt om een leuke verjaardagsboodschap te schrijven, dan kan je ook een GIF maken die de jarige zeker zal herkennen. Eigenlijk is de GIF in dat geval een soort geanimeerde wenskaart.

Natuurlijk heb je geen speciale gebeurtenis nodig om een GIF te maken. Stuur er eentje om je familie of vrienden te laten weten dat je hen graag ziet. Of vervang de klassieke ‘xxx’ onder een berichtje om iemand met een GIF een virtuele kus te geven. Vooral als je goed nieuws hebt of iemand wil opvrolijken, is een GIF maken altijd een goed idee. Wedden dat je in een handomdraai een glimlach op het gezicht van de ontvanger tovert. En wie weet krijg jij dan wel een leuke GIF terug.


Tip: GIF Maker

Een GIF is veel sneller gemaakt dan je zou denken. Eigenlijk volstaat het al om een reeks foto’s of beelden achter elkaar te plaatsen in een montage. Hoe je dat doet? Daar bestaat gelukkig heel gebruiksvriendelijke software voor. Gif Maker is zowel op pc als op smartphone of tablet beschikbaar.

De foto’s selecteer je zoals jij dat wil: ofwel maak je zelf enkele beelden met je smartphone, ofwel kies je foto’s uit je galerij of download je beelden van het internet. Vervolgens laad je deze beelden op (in één klap mag je er liefst 400 toevoegen), waarna ze meteen in een sequentie worden geplaatst.

Je kiest ook hoe lang een beeld getoond moet worden. Wil je de GIF nog persoonlijker maken? Dan voeg je nog een paar stickers, emoji en zelfs filters toe. Aangezien een GIF geen geluid heeft, zou je bijvoorbeeld tekst kunnen toevoegen wanneer iemand in beeld aan het praten is. Zo begrijpen je vrienden sneller waarover de GIF gaat.

Gif Maker is beschikbaar voor Android & iOS!


Een GIF maken vanuit een video

De leukste GIFs zijn natuurlijk geen opeenvolging van stilstaande beelden. Vaak zijn ze een fragmentje uit een langere video dat zichzelf vliegensvlug herhaalt, waardoor je een grappig effect krijgt. Je zult bijvoorbeeld zeker al eens een GIF uit de serie ‘Friends’ gezien hebben. De echte fans weten onmiddellijk uit welke aflevering of scène die GIF afkomstig is.

Van populaire films en series vind je sowieso al heel veel GIFs online, maar ook nu is het weer mogelijk om zelf aan de slag te gaan en je eigen GIF te vereeuwigen:

  • De meest eenvoudige optie is de YouTube-link kopiëren en in je GIF-tool plakken. Het enige wat je dan moet doen, is het fragmentje selecteren dat je in een GIF wil veranderen. In slechts enkele seconden is je bestand al klaar.
  • Een andere mogelijkheid is het beeld op je scherm vastleggen. Eigenlijk film je op deze manier het scherm van apparaat en het resultaat kan je nadien dan bewerken. Dit is meestal de beste oplossing voor video’s die van een andere bron dan YouTube komen en waarvan je de link niet kunt opladen. Op iOS raden we trouwens Giphy Capture als tool aan. Voor Windows is Giffing Tool dan weer een goed alternatief. In beide gevallen druk je op een knop om je scherm te beginnen capteren. Wanneer alles gepasseerd is, zet je de opname stop. Te veel gefilmd? Geen probleem, want je kan nadien alles nog bijknippen.
  • Tot slot kan je ook een GIF op basis van een eigen video maken. Hiervoor is GIF Maker andermaal een goede oplossing. Je video wordt onmiddellijk geconverteerd, zodat je een fragmentje voor je GIF kunt kiezen. Een gouden raad: maak een GIF nooit langer dan nodig, want dan verliest het beeld z’n effect. Het is zelfs mogelijk om te filmen en de beelden meteen in een GIF te verwerken.

Waar vind je GIFs om te downloaden?

Een unieke GIF maken is leuk, maar meestal zal je bij voorkeur een bestaande GIF willen gebruiken om snel op een bericht te reageren. Gelukkig staat het internet vol leuke GIFs die je veelal gratis mag overnemen. Sommige platformen hebben intussen een enorme bibliotheek met GIFs om uit te kiezen. Giphy is zonder twijfel de grootste. Omschrijf gewoon wat je zoekt en je zal snel een ruim overzicht van potentiële GIFs krijgen.

Heb je je favoriete GIF gevonden? Dan kan je hem downloaden of gewoon de link kopiëren, zodat je het beeld naar je vrienden kunt sturen. Giphy is bovendien rechtstreeks verbonden met verschillende sociale media-kanalen. Tenor is een goed alternatief met een bibliotheek die eveneens een enorme hoeveelheid GIFs bevat.

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie