Je iPhone opladen: onze 7 beste tips

Gepubliceerd op 15/09/2023 in Gouden tips van…

Neemt je iPhone opladen soms ook belachelijk veel tijd in beslag? We begrijpen de frustratie, want jij wil natuurlijk snel je iPhone weer kunnen gebruiken. Dan kunnen deze do’s and don’ts je zeker helpen om nog sneller en efficiënter je iPhone op te laden.

Je iPhone opladen: onze 7 beste tips

1. Gebruik een snellader

De meest recente iPhones, vanaf iPhone 8, zijn compatibel met snellaadtechnologie waarmee je je iPhone opladen nog sneller gaat. Voor de recentere iPhone 11, Iphone 13 en iPhone 14 kan je hier dus gebruik van maken. Apple werkt met USB-C Power Delivery, waarvoor je dus een USB-C-adapter nodig hebt. Vaak wordt die niet mee geleverd met je iPhone, maar moet je die apart bijbestellen.

Als je een recente Macbook hebt, kan je die lader gebruiken. Kies steeds voor een exemplaar met een vermogen van 20 Watt of hoger, zo is jouw Lithium ionbatterij in sneltempo weer vol. Toch wissel je beter af tussen een snellader en een gewone lader om de batterij niet te veel te belasten, want daardoor gaat ze weer minder lang mee.


2. Kies kabels en adapters van goede kwaliteit

Goedkopere kabels of adapters die niet van Apple zelf zijn, produceren vaak veel warmte en laden daardoor niet optimaal. Ze kunnen ook sneller oververhit raken, waardoor je schade kan oplopen aan je toestel. Let daarom op dat je een kabel van goede kwaliteit gebruikt, zoals een officiële kabel van Apple of eentje met MFi-keurmerk. Je doet er altijd goed aan om je iPhone enkel op te laden met een officiële Apple-gecertificeerde oplader en Lightning-kabel.

Let ook goed op de kwaliteit als je kiest voor een draadloze oplader. Ga altijd voor opladers met Magsafe- of Qi-certificering, zoals de draadloze laders van Belkin.


3. Laad niet draadloos

Hoewel draadloos opladen heel handig is, gaat het doorgaans een stuk trager dan laden via de kabel rechtstreeks op het stopcontact. Ook via de USB-poort van je computer of een powerbank gaat doorgaans trager. Gebruik je toch een powerbank, kijk dan of er een speciale poort is voor snelladen met een stroomsterkte van 2,1 Ampere, in plaats van 1,0 Ampere.


4. Kies voor geoptimaliseerd opladen

Met de lancering van iOS 13 of hoger introduceerde Apple ook de optie ‘geoptimaliseerd opladen’. Deze functie helpt je om de levensduur van je iPhone-batterij te verlengen door het opladen te beperken tot 80 procent. Je iPhone leert je dagelijkse oplaadroutine aan en past het oplaadgedrag aan. Laad jij je toestel telkens ’s nachts op en staat je wekker altijd om 7 uur? Dan zal je iPhone ’s nachts opladen tot 80 procent en pas vlak voor je opstaat laden tot 100 procent.

Die laatste twintig procent belast de batterij namelijk en daardoor slijt je batterij sneller. Om de optie aan- of uit te zetten, ga je naar ‘Instellingen’ en tik je op ‘Batterij’. Bij ‘Batterijstatus’ vind je de optie ‘geoptimaliseerd opladen’ en kan je de functie aan- of uitzetten.

Ook je batterij compleet laten leeglopen is geen goed plan, want het kan zijn dat je iPhone dan niet meer wil opladen. Het kan natuurlijk altijd gebeuren als je geen oplader in de buurt hebt, maar probeer het toch te vermijden. Vaak kan het zijn dat je iPhone dan eerst enkele minuten aan de lader moet hangen voor hij weer wil opstarten.


5. Gebruik je iPhone niet tijdens het opladen

Als je tijdens het opladen je iPhone intensief blijft gebruiken, duurt het natuurlijk langer voor hij weer opgeladen is. Zeker als je apps gebruikt die veel vragen van je batterij, zoals streamingdiensten of games. Laat je iPhone ook niet langere tijd, bijvoorbeeld meer dan 12 uur, aan de lader hangen. En leg tijdens het opladen je iPhone zeker niet onder een kussen of op een andere plek waar de temperatuur snel oploopt.


6. Je iPhone opladen in vliegtuigstand

Verbinding maken met 4G en data ophalen, vergt wel wat energie van je batterij. Wil je dus snel je batterij opladen, dan kan je je iPhone beter even in de vliegtuigstand zetten. Je bent dan wel even onbereikbaar, maar zodra je batterij vol is kan je er weer helemaal tegenaan. Zo zet je je iPhone is de vliegtuigstand:

  • Open de ‘Instellingen’ van je iPhone.
  • Ga naar ‘vliegtuigmodus’ (aangeduid met het icoontje van een vliegtuig) en zet de optie aan.
  • Of blader naar de opties voor wifi, Bluetooth en je mobiel netwerk om alleen bepaalde functies uit te zetten.

7. Zet alle overbodige functies uit

Er zijn nog verschillende extra functie van je iPhone die je kan uitschakelen om je batterij sneller te doen laden. Zo kan je het verversen van apps op de achtergrond uitschakelen ‘via Instellingen’, ‘Algemeen’ en ‘Ververs op achtergrond’. Als de batterij weer vol is, moet je wel al die functies weer handmatig inschakelen. Daarom is het soms gewoon makkelijker om je iPhone volledig uit te schakelen.


Wil je iPhone helemaal niet vlot meer laden ondanks onze tips? Dan is het misschien tijd voor een nieuw exemplaar. Neem zeker eens een kijkje in onze webshop om ons breed aanbod aan kwalitatieve en betaalbare smartphones te ontdekken.

Ja, ik wil een nieuwe smartphone!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie