Hackers: alles wat je moet weten over cybercriminaliteit

Gepubliceerd op 29/01/2021 in Gouden tips van…

Hackers. Naarmate we meer en meer online beginnen leven, worden we er steeds kwetsbaarder voor. Hackers hebben uiteenlopende motieven en kunnen op allerlei manieren inbreken, zelfs via je smartphone. Toch kunnen we de risico’s zelf aanzienlijk beperken als we goed beseffen wat de gevaren zijn. Daarom leggen we in deze blog uit welke types hackers er bestaan, waar ze op uit zijn en hoe je je moet beschermen.

Hackers: alles wat je moet weten over cybercriminaliteit

Hackers zitten al enkele jaren in de lift. En zorgen intussen voor de meest voorkomende vorm van financieel-economische criminaliteit in België. Niet alleen als bedrijf maar ook als gewone Belg loop je het risico om slachtoffer te worden van hackers.

Vandaag is cybercriminaliteit echter zo complex dat we het probleem niet langer in één term kunnen vatten. Phishing, malware, ransomware, fraude, identiteitsdiefstal: hackers hebben verschillende motieven om bij je in te breken.


Drie soorten hackers

Hackers werken vaak solo, maar worden ook door organisaties ingehuurd. Ze slagen erin om kwetsbaarheden en achterpoortjes in systemen optimaal te benutten of bloot te leggen. Over het algemeen kunnen we drie soorten hackers onderscheiden:

1. ‘Black Hat’ hackers

Dit zijn hackers die zonder toestemming in computer inbreken en enkel kwade bedoelingen hebben. Ze verspreiden ransomware en stelen gegevens. Het zijn dus echte criminelen die hun slag slaan in een cyberomgeving. De term die naar deze hackers verwijst, komt vermoedelijk uit de klassieke westernfilms waarin de slechterik vaak een zwarte hoed draagt en de helden van het verhaal een witte hoed. Dat verklaart ook meteen het volgende type hacker.

2. ‘White Hat’ hackers

Deze hackers komen vooral voor in de bedrijfswereld. Ze proberen daar met goede intenties een netwerk te verstoren. White Hat hackers worden door organisaties ingehuurd om kwetsbaarheden te zoeken. En bedrijven op die manier de kans te geven om lekken te dichten of problemen op te lossen, vooraleer andere hackers er misbruik van maken. Zelfs de grootste technologiebedrijven en providers van applicaties doen beroep op dit soort hackers. Facebook, Google en Microsoft werken allemaal samen met hackers die hun toestemming krijgen om gaatjes in hun beveiligingssysteem op te sporen.

3. ‘Grey Hat’ hackers

Deze hackers werken op dezelfde manier als de ‘Black Hat’ hackers, maar zonder verkeerde bedoelingen. Ze zoeken dus actief naar kwetsbaarheden en problemen in computers en netwerken, maar delen deze informatie vervolgens netjes aan bijvoorbeeld je internetaanbieder. In sommige gevallen proberen ze er wel munt uit te slaan. Dit door een organisatie enkel tegen een bepaalde vergoeding de oplossing voor het probleem te geven. Uiteraard zal dit achteraf wel goedkoper blijken dan wanneer kwaadaardige hackers het gaatje zouden ontdekken.


Waar zijn hackers bij consumenten op uit?

Wanneer hackers je treffen, kunnen ze allerlei bedoelingen hebben:

  • Ransomware: aanvallen met ransomware behoren tot de snelst groeiende vorm van cybercriminaliteit. Hackers stelen of blokkeren data, zodat je plots geen toegang meer tot je computer hebt. Pas na het betalen van een soms omvangrijke dwangsom beloven ze het probleem te verhelpen. Je data goed beschermen is dus de boodschap. Voorzie ook altijd een back-up, zodat je geen belangrijke informatie kunt verliezen.
  • Identiteitsdiefstal: van online bankieren tot Instagram en je e-mails, het zijn stuk voor stuk accounts die je goed moet beveiligen. Liefst met tweestapsverificatie, in plaats van een simpel wachtwoord. Hackers kunnen de data gebruiken om in deze accounts in te breken. En zo berichten te versturen tot zelfs betalingen met je kredietkaart te doen.
  • Je computer inzetten voor andere criminaliteit: sommige hackers willen via je computer hun eigen toepassingen laten draaien. Een goede firewall is dus belangrijk.

Hoe je beschermen tegen hackers?

Helemaal zeker ben je helaas nooit, maar er zijn gelukkig wel eenvoudige manieren om het risico op hackers te beperken. Hieronder geven we een paar tips die je meteen kan toepassen:

  • Verander regelmatig de wachtwoorden. Op die manier wordt het voor cybercriminelen een stuk lastiger om toegang tot een netwerk te krijgen. Zorg ook dat die wachtwoorden complex genoeg zijn.
  • Zorg dat je antivirusprogramma up-to-date is. Goede beveiligingssoftware is een echte must geworden. Maar die programma’s moeten ook regelmatig updates krijgen, zodat je beschermd bent tegen de nieuwste vormen van malware.
  • Installeer een goede firewall. Hiermee heb je een beter overzicht van het online verkeer. Op die manier maak je het hackers veel moeilijker om ongemerkt naar binnen te glippen.
  • Beperk toegang en blokkeer onnodige sites: zorg dat gegevens enkel voor jezelf toegankelijk zijn. Anders creëer je te veel achterpoortjes die hackers kunnen benutten. Het blokkeren van bepaalde websites kan het risico op virussen ook aanzienlijk verkleinen.

Hackers liggen altijd op de loer en zelfs met de beste preventiemaatregelen is het helemaal niet uitgesloten dat je ooit met cybercriminaliteit te maken krijgt. Heb je daarom al eens aan een verzekering gedacht?

Om veilig op internet te surfen, kies je voor Norton Security. Bescherm je computer en netwerk tegen hackers en malware. Het is de beste manier om je privacy te beschermen, omdat niemand je gegevens kan bemachtigen.

Kies voor Norton!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie