Alles wat je moet weten over Google Chromecast

Gepubliceerd op 25/01/2023 in Gouden tips van…

Google Chromecast maakt het streamen van allerlei content mogelijk. Een klein apparaatje dat je op het gewenste scherm aansluit, waarna je met je smartphone of tablet beelden streamt of ‘cast’. Het is ook een handige oplossing voor wie geen smart tv heeft.

Alles wat je moet weten over Google Chromecast

We bekijken de laatste jaren steeds meer videocontent via onze smartphone of tablet. Dat is logisch, want de kwaliteit van die apparaten wordt steeds beter. De meeste producenten zetten uiteraard in op displays van hoge kwaliteit met een uitstekende refresh rate, zodat je al je favoriete series en films overal kunt bekijken. Wil je nog meer vrijheid om te streamen op een scherm naar keuze? Dan heb je Google Chromecast nodig.

Wat is Google Chromecast?

Kort uitgelegd: Google Chromecast is een eenvoudige en goedkope manier om videocontent naar je tv-toestel te streamen, of te ‘casten’. Verschillende video-apps op je smartphone zijn compatibel met Chromecast. Om enkele voorbeelden op te noemen: Netflix, YouTube en ook Amazon Prime Video ondersteunen deze functie allemaal. Chromecast is een klein apparaatje dat je in veel winkels kunt kopen en via een HDMI-aansluiting met je tv verbindt.

Google Chromecast is voordelig, want je hoeft niet te investeren in een nieuwe televisie. Met een smart tv zou je al deze apps immers rechtstreeks op je toestel kunnen installeren, maar Chromecast lost dit op door een bruggetje te slaan tussen mobiele apparaten en je tv-scherm. Je smartphone dient dan als een soort afstandsbediening waarmee je content op je tv start, pauzeert, doorspoelt of onderbreekt. Je hebt hier zelfs geen aparte app voor nodig, want het systeem functioneert rechtstreeks vanuit de applicatie die je gebruikt om video’s te bekijken.

Hoe werkt Google Chromecast dan precies? Ook als je nog niet vertrouwd bent met het systeem, heb je het bijhorende icoontje vast al wel eens in de bovenhoek van een video op je smartphone zien verschijnen. Het ziet eruit als een klein tv-scherm dat links onderaan onderbroken is door gebogen streepjes die naar het uitzenden van een signaal refereren. Als je hierop klikt, zie je meteen of er een Chromecast in de buurt beschikbaar is.

Voorwaarde is dan wel dat het toestel en jouw smartphone allebei op hetzelfde netwerk zijn aangesloten, maar daar komen we zo meteen op terug …

Ongestoord streamen via Chromecast? Dat kan dankzij Flex, het pack dat je zelf samenstelt op maat van ieder gezinslid. Met onbeperkt internet thuis en een mobiel volume naar keuze.

Ontdek Flex nu!

Hoe Google Chromecast instellen?

Voor je tv kunt beginnen kijken, moet je Google Chromecast eerst nog configureren. Dat is gelukkig helemaal niet moeilijk. Op het eerste gezicht lijkt het alsof je smartphone de beelden aan het afspelen is, maar eigenlijk vertelt je apparaat de Chromecast wat er moet worden getoond. De beelden worden doorgestuurd en doorgaans kun je zelfs blijven kijken als de batterij van je smartphone in het midden van een uitzending leegloopt.

Je hebt je smartphone en tablet dus vooral nodig om een uitzending te starten, en ook om je Google Chromecast op het netwerk aan te sluiten:

  • Plug de Chromecast eerst in via een HDMI-poort in je tv-toestel en steek de stekker in een stopcontact.
  • Download de Google Home-app op je smartphone/tablet als die daarop nog niet geïnstalleerd staat.
  • Verbind je smartphone/tablet met het wifinetwerk dat je graag wil gebruiken voor je Google Chromecast.
  • Open de Google Home-app. Nu verschijnt mogelijk automatisch de optie om een Chromecast te installeren. Gebeurt dit niet, dan klik je linksboven in het startscherm van de app op ‘toevoegen’, gevolgd door ‘apparaat instellen’ en ‘nieuwe apparaten instellen’.
  • Als je de stappen volgt, zullen zowel de app als je tv-scherm een code tonen. Kies ‘akkoord’ als deze codes overeenkomen.
  • Je hoeft dan enkel nog de wifiverbinding voor je Chromecast te kiezen en je bent vertrokken. Zoals als gezegd, moet je dat netwerk ook op je smartphone/tablet gebruiken om videocontent naar je tv-scherm te casten.

Open daarna een app die Google Chromecast ondersteunt, maak verbinding via het bovengenoemde icoontje en start een video naar keuze.


Wat is Google Chromecast Ultra?

Er zijn tegenwoordig twee apparaten voor Chromecast. De standaardversie kost je ongeveer 40 euro en biedt op zich alle functionaliteiten die je nodig hebt. De Google Chromecast Ultra kost het dubbele van die prijs, maar laat je content in 4K-resolutie met HDR-kleurtechnologie casten. Je hebt hier uiteraard alleen wat aan als je tv-toestel deze opties ondersteunt.

Ook de gebruikte app moet 4K aanbieden. Bij Netflix moet je zelfs het duurste abonnement nemen om Ultra HD te kunnen bekijken. Dus als je tv-scherm en app niet allebei aan 4K zijn aangepast, dan hoef je in geen geval de extra kosten voor een Chromecast Ultra te doen. Is dat wel het geval, dan biedt de Ultra zeker een meerwaarde.


Verander je tv in een smart tv met de Google Chromecast en Google tv

Eind 2022 lanceerde Google een nieuwe versie van zijn Chromecast. Volgens de webgigant kan dit nieuwe model "elke tv in een smart tv veranderen". Met het gadget kan je alle streamingervaringen optimaliseren en alle aangesloten apparaten via tv bedienen.

Deze Google Chromecast is qua prijs betaalbaarder, terwijl hij dezelfde functies biedt als het Ultra-model. Het enige nadeel is dat hij alleen Full HD HDR in 60 Hz biedt. Met deze Chromecast krijg je toegang tot duizenden toepassingen, waaronder natuurlijk alle apps van streamingplatforms zoals Netflix, Disney+, Amazon Prime Video, enz.

Natuurlijk kan je de Google Assistant gebruiken om je smart tv en al je aangesloten apparaten te bedienen. In de afstandsbediening van je Chromecast zit namelijk een microfoon ingebouwd, zodat je alles in huis kan bedienen en je favoriete programma's starten zonder een vinger te bewegen.


Werkt Google Chromecast ook met iPhone?

Uiteraard werkt Google Chromecast perfect als je een smartphone of tablet met Android als besturingssysteem hebt. Maar hoe zit het dan voor gebruikers van Apple-toestellen zoals een iPhone of iPad? Eigenlijk maakt het weinig of geen verschil welk mobiel apparaat je gebruikt. Ook op je iPhone kun je probleemloos de Google Home-app downloaden en meer heb je niet nodig om te kunnen casten.

Apple heeft zelf ook een alternatief voor Google Chromecast. De functie heet daar AirPlay en werkt grotendeels op dezelfde manier. Je verbindt beide toestellen door op een symbool te klikken en vervolgens kan je beelden in hoge kwaliteit naar een ander scherm sturen.


Om te kunnen streamen, heb je natuurlijk ook een goede internetverbinding nodig. Dat is met een Google Chromecast niet anders. Idealiter beschik je over stabiel, supersnel en onbeperkt internet om zorgeloos te kunnen casten.

Wil ook jij zorgeloos series met je smartphone naar je televisie streamen? Kies dan voor Flex, het pack dat je zelf samenstelt op maat van elk gezinslid. Onbeperkt surfen thuis en een mobiel volume naar keuze waarmee je bovendien onbeperkt belt en sms’t. Je hebt ook toegang tot meer dan 80 tv-zenders en de Proximus Pickx-app.

Stel nu jouw Flex samen!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie